Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A patra zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași a continuat duminică, 21 ianuarie 2018, la biserica "Sfântul Anton de Padova" din cartierul Dacia, unde, la ora 17.00, s-a desfășurat o celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, la care au participat mai mulți preoți, persoane consacrate și numeroși credincioși veniți din toate colțurile Iașului.

La începutul celebrării, părintele paroh, Alois Farțadi, i-a salutat pe toți cei prezenți la acest moment de rugăciune și i-a invitat să nu uite motivul pentru care au venit la biserică: "Rugăciune pentru unitatea între creștini".

Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Fabian Doboș. "Biserica se roagă pentru unitate de 110 ani. În tot acest timp speranța a fost cea care a însuflețit această inițiativă a Bisericii". "Dum spiro, spero! - Cât timp trăiesc, sper!" Aceasta este atitudinea care trebuie să îl caracterizeze pe creștin. Speranța nu trebuie să piară niciodată! Istoria Bisericii abundă de exemple ale oamenilor care nu au încetat să spere în promisiunea Domnului.

Simțul ilativ al lumii contemporane ne sugerează faptul că unitatea ar reprezenta o utopie, un ideal nerealist și nerealizabil, și că trăim în virtutea unei "roze inconștiențe". "Prima condiție necesară atunci când voim să realizăm un vis este să ne trezim". Biserica nu face altceva decât să continue rugăciunea pentru unitate începută de Cristos. Rugăciunea este cea care întreține aprinsă speranța. Credința care ne însoțește introduce tema răbdării, a făgăduinței și a ajutorului, adică a asistenței din partea lui Dumnezeu. Speranța este o miză pe ceva care nu poate fi verificat, iar în momentul în care obiectul speranței este atins, speranța se suspendă în mod automat. Sau cum spune sfântul apostol Paul: "Credința este garanția realităților sperate, dovada realităților care nu se văd" (Evr 11,1). Isus ne îndeamnă să ne rugăm fără încetare, iar Biserica exact acest lucru îl face.

După omilie a urmat mărturisirea crezului, stropirea cu apă sfințită și recitarea rugăciunii domnești, apoi toți și-au oferit semnul iubirii frățești, oferindu-și un semn al păcii.

Înainte de binecuvântarea finală, Preasfințitul a spus că "întreaga familie umană este opera lui Dumnezeu și poartă în sine chipul Sfintei Treimi. Dumnezeu va șterge orice lacrimă, iar într-o zi, unitatea mult dorită, se va realiza".

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc luni, 22 ianuarie, la ora 17.00, în capela mănăstirii "Don Orione" (Str. Rediu, 21-C).

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 ianuarie: Iași: A patra zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat