Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A treia zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Capela Surorilor Providenței din zona Bucium din Iași a găzduit celebrarea din a treia zi a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, sâmbătă, 20 ianuarie 2018, la ora 17.00. Episcopul de Iași, PS Petru Gherghel, a prezidat această celebrare, având alături mai mulți preoți, un diacon, iar în capelă fiind prezenți mai mulți credincioși.

A trăi pentru aproapele, lângă aproapele, împreună cu aproapele necesită o mare umilință. Umilința, cea care ne ajută să combatem orgoliul, este atât de necesară la toate nivelele pentru a reuși să dărâmăm zidurile care ne dezbină, care împiedică unitatea și comuniunea. Adevăratul ecumenism este atunci când suntem capabili să renunțăm la ceva pentru a muta atenția de la noi înșine la cuvântul Domnului, izvorul adevăratei unități.

"Foarte ușor putem da vina pe înaintașii noștri pentru situația ecumenică în care ne aflăm", spunea părintele predicator, Iosif Tiba. Separarea se află în primul rând în sufletele noastre. Conștiința ecumenică nu poate fi reglementată la nivel pur diplomatic. Dacă nu trăim ecumenismul conform exemplului de unitate oferit de Sfânta Treime, riscăm să rămânem "încremeniți în proiect", obtuzi în gândire și falimentari în proiectele noastre.

Omul care nu trăiește ecumenismul cu iubire trece prin viață încătușat în prejudecăți derivate din simțul comun, din convingerile obișnuite ale epocii sale și din convingerile pe care și le-a însușit fără cooperarea sau consimțământul rațiunii și credinței proprii.

La finalul celebrării, PS Petru Gherghel spunea că "Dumnezeu a voit de la început să așeze în om imaginea Sfintei Treimi". Structura unității, modelul unității perfecte se află sădit în structura ființială a omului, lucru prezentat de primele pagini ale Sfintei Scripturi. Diavolul este dușmanul cel mai mare al unității. Iubirea autentică nu este trăită în mod solitar de către o singură persoană, ci este exercitată în mod perfect în cadrul unei comuniuni între persoane.

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc duminică, 21 ianuarie, la ora 17.00, în biserica "Sfântul Anton de Padova" (Str. Tabacului, 2).

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 ianuarie: Iași: A treia zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat