Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Chile și Peru
(15-22 ianuarie 2018)

Vizita la Hogar Principito

Puerto Maldonado – Peru

Vineri, 19 ianuarie 2018

 

Iubiți frați și surori,

Iubiți copii și copile,

Mulțumesc pentru această frumoasă primire și pentru cuvintele de bun-venit. A vă vedea cântând și dansând mă umple de bucurie.

Când mi-au povestit despre existența acestei Case „Micul Prinț” și despre Fundația Apropnia, m-am gândit că nu puteam să plec din Puerto Maldonado fără să vă salut. Ați voit să vă reuniți din diferite cămine în această frumoasă Casă „Micul Prinț”. Mulțumesc pentru eforturile pe care le-ați făcut pentru a putea fi aici astăzi.

Tocmai am celebrat Crăciunul. Ne-a înduioșat inima imaginea lui Isus Prunc. El este comoara noastră, iar voi copiii sunteți reflexia și sunteți și voi comoara noastră, comoara noastră a tuturor, comoara cea mai prețioasă de care trebuie să avem grijă. Iertați momentele în care noi cei mari nu facem asta sau nu vă dăm importanța pe care o meritați. Când veți mari să nu uitați de acest lucru. Privirea voastră, viața voastră cer mereu o mai mare angajare și muncă pentru a nu deveni orbi sau indiferenți în fața atâtor alți copii care suferă și se află în necesitate. Voi, fără îndoială, sunteți comoara cea mai prețioasă de care trebuie să avem grijă.

Dragi copii de la Casa „Micul Prinț” și tineri din celelalte case de primire. Unii dintre voi uneori sunteți triști seara, aveți nostalgie de tata sau de mama care nu sunt și știu că există și răni care fac foarte rău. Dirsey, ai fost curajos și ai împărtășit asta cu noi. Și îmi spuneai „ca mesajul meu să fie o lumină de speranță”. Dar lasă-mă să-ți spun un lucru: viața ta, cuvintele tale și cele ale voastre ale tuturor sunt lumină de speranță. Vreau să vă mulțumesc pentru mărturia voastră. Mulțumesc pentru că sunteți lumină de speranță pentru noi toți.

Îmi dă bucurie să văd că aveți o casă unde sunteți primiți, unde cu afect și prietenie vă ajută să descoperiți că Dumnezeu vă întinde mâna și vă pune vise în inimă. Este frumos acest lucru.

Ce mărturie frumoasă este aceea a voastră a tinerilor care treceți pe această stradă, care ieri v-ați umplut de iubire în această casă și astăzi ați putut să construiți viitorul vostru! Voi sunteți pentru noi toți semnul potențialităților imense pe care le are orice persoană. Pentru acești copii și copile voi sunteți cel mai bun exemplu de urmat, speranța că și ei vor reuși. Toți avem nevoie de modele de urmat; copiii au nevoie să privească înainte și să găsească modele pozitive: „vreau să fiu ca el, vreau să fiu ca ea”, aud și spun ei. Tot ceea ce voi tinerilor puteți să faceți, cum ar fi să veniți ca să stați cu ei, să vă jucați, să petreceți timpul, este important. Fiți pentru ei, cum spunea Micul Prinț, steluțe care luminează noaptea[1].

Unii dintre voi, tineri care ne însoțiți, proveniți din comunitățile native. Cu tristețe vedeți distrugerea pădurilor. Bunicii voștri v-au învățat să le descoperiți, în ele găseau hrana lor și medicamentul care îi vindeca: ați reprezentat bine asta la început aici. Astăzi sunteți devastați de vârtejul unui progres rău înțeles. Fluviile care au văzut jocurile voastre și v-au dat de mâncare astăzi sunt murdare, poluate, moarte. Tinerilor, nu vă resemnați la ceea ce se întâmplă. Nu renunțați la moștenirea bunicilor voștri, nu renunțați la viața voastră și la visele voastre. Mi-ar plăcea să vă provoc să studiați: pregătiți-vă, profitați de oportunitatea pe care o aveți pentru a vă forma, această oportunitate pe care v-o dă Fundația Apronia. Lumea are nevoie de voi, tineri din popoarele originare, și are nevoie de voi nu mascați, ci așa cum sunteți. Nu mascați în cetățeni dintr-un alt popor, nu, așa cum sunteți voi, așa avem nevoie de voi. Nu vă resemnați să fiți ultimul vagon al societății, agățați și trași! Nu, nu fiți niciodată ultimele vagoane, avem nevoie de voi ca motor care împinge. Și vă recomand un lucru: ascultați-i pe bunicii voștri, apreciați tradițiile voastre, nu frânați curiozitatea voastră. Căutați rădăcinile voastre și, în același timp, deschideți ochii la noutate, da… și faceți sinteza voastră. Restituiți lumii ceea ce învățați pentru că lumea are nevoie de voi originali, așa cum sunteți realmente, nu ca imitații. Avem nevoie de voi autentici, tineri mândri că aparțin popoarelor amazoniene și care oferă omenirii o alternativă de viață autentică. Prieteni, societățile noastre de multe ori au nevoie să corecteze direcția și voi, tineri din popoarele originare – sunt sigur de asta –, puteți ajuta foarte mult în această provocare, mai ales învățându-ne un stil de viață care să se bazeze pe îngrijire și nu pe distrugerea a tot ceea ce se opune avariției noastre.

Și un alt lucru important este că doresc să-i mulțumesc părintelui Xavier [Arbex de Morsier, fondator al Asociației Apronia]. Părintele Xavier a suferit mult și asta l-a costat. Pur și simplu, mulțumesc. Mulțumesc pentru exemplul său. Vreau să mulțumesc călugărilor și călugărițelor, misionarelor laice care desfășoară o muncă fabuloasă și tuturor binefăcătorilor care formează această familie; voluntarilor care dăruiesc propriul timp cu gratuitate care este ca un balsam răcoritor pe răni. Și în afară de asta să mulțumesc celor care-i întăresc pe acești tineri în identitatea amazoniană și îi ajută să construiască un viitor mai bun pentru comunitățile voastre și pentru toată planeta.

Și acum, așa cum stăm, să închidem ochii și să-i cerem lui Dumnezeu să ne dea binecuvântarea.

Domnul să ai milă de voi și să vă binecuvânteze, să lumineze fața sa asupra voastră, Domnul să aibă milă și milostivire și să vă umple de tot felul de favoruri, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin (cf. Num 6,24-26; Ps 66; Binecuvântarea din timpul de peste an).

Și vă cer două lucruri: să vă rugați pentru mine și să nu uitați că voi sunteți steluțele care luminează noaptea. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Notă:

[1] Cf. Antoine de Saint-Exupéry, Micul prinț, XXIV; XXVI.


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat