Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A doua zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași a continuat vineri, 19 ianuarie 2018, la ora 17.00, în biserica "Sfânta Tereza a pruncului Isus" din Iași (Nicolina). Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Au participat mai mulți preoți de la parohiile și congregațiile din localitate, persoane consacrate și credincioși veniți din toate colțurile Iașului.

La începutul celebrării, părintele paroh, Petru Sescu, i-a invitat pe toți cei prezenți să nu uite motivul pentru care au venit la biserică: "Rugăciune pentru unitatea între creștini".

Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Iosif Antili. "Biserica, prin lecturile pe care ni le propune pentru a ceastă a doua zi de rugăciune din cadrul săptămânii ecumenice, ne invită să ne rugăm pentru a putea cultiva o conștiință cu adevărat ecumenică". Întrebarea centrală a evangheliei propusă pentru acest moment de rugăciune este: "Cine este aproapele meu?" Isus ne răspunde tuturor la această întrebare prin celebra parabolă a samariteanului milostiv. Parabola conține zece verbe care fac trimitere la cele "zece cuvinte" ale decalogului. Acel samaritean considerat "eretic", "schismatic" în conștiința colectivă a timpului respectiv a împlinit toate cuvintele Torei, fiind capabil de un gest caritabil demn de cinste.

Dacă vom avea curajul să ne uităm și în "grădina vecinului" vom descoperi lucruri deosebit de frumoase, întrucât Duhul Sfânt lucrează în mod tainic și misterios și în celelalte confesiuni religioase. Important este să avem ochi pentru a vedea acest bine în ceilalți. Orgoliul, mândria și aroganța nu fac altceva decât să obnubileze rațiunea, luându-i sufletului capacitatea de a vedea binele prezent în ceilalți frați.

După omilie a urmat mărturisirea crezului, stropirea cu apă sfințită și recitarea rugăciunii domnești, apoi toți și-au oferit semnul iubirii frățești, oferindu-și un semn al păcii.

Înainte de binecuvântarea finală, Preasfințitul i-a îndemnat pe cei prezenți să nu uite că "adevărul fundamental pe care ni-l învață credința este că toți suntem frați ai aceluiași Tată, care ne iubește fără discriminare". Să nu ne pierdem speranța că, într-o zi, unitatea pe care toți ne-o dorim, după voința lui Cristos, se va înfăptui.

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc sâmbătă, 20 ianuarie, la ora 17.00, în capela Surorilor Providenței (Șoseaua Bârnova, 2).

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 ianuarie: Iași: A doua zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat