Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Deschiderea unui focolar la Iași

Sâmbătă, 13 ianuarie 2018 Opera Preasfintei Maria - Mișcarea Focolarelor din România a deschis în mod oficial în Dieceza de Iași, cu binecuvântarea Preasfințitul Petru Gherghel și a Preasfințitului Aurel Percă un nou focolar, comunitate feminină de consacrate a căror fondatoare este Chiara Lubich.

Punct ieșean de iradiere a spiritualității unității, care astăzi este răspândită în 182 de țări din lumea întreagă și prezentă în țara noastră din 1981, face să crească numărul focolarelor din România care acum vor fi patru: la București unul (focolar feminin), două la Cluj (un focolar masculin și un focolar feminin) și acum cel din inima Moldovei care va activa pentru comunitățile din regiune și pentru țara vecină cu noi, Republica Moldova.

În prezența membrilor din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, a celor din mișcare veniți din București, Cluj, Biertan, și diferite localități ale diecezei noastre, precum și din Dieceza de Chișinău, a fost celebrată sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel și concelebrată de PS Aurel Percă și de episcopul de Chișinău, Anton Coșa. Alături de ei au fost și numeroși preoți.

Bucuria noastră a tuturor a fost mare, și îi mulțumim și pe această cale părintelui paroh Petru Sescu și comunității parohiale, corului în mod deosebit, pentru momentele de comuniune frățească, care au contribuit la răspândirea culturii întâlnirii și a dialogului între noi toți, fii ai aceleași Biserici.

După cum spunea în omilia sa Preasfințitul Anton Coșa, acest eveniment se înscrie nu atât în istoria diecezei, a parohiei, cât în istoria mântuirii, "istorie care ne învață că Dumnezeu este mereu la lucru, pentru a realiza planul său de mântuire asupra tuturor oamenilor".

Mulțumim episcopilor Petru Gherghel, Aurel Percă și Anton Coșa pentru fiecare cuvânt de încurajare adresat cu această ocazie și pe care le vom face publice în următorul număr al revistei noastre "Oraș Nou".

În prezența Chiarei Cuneo și a lui Andreij Stefancic, veniți la Iași din partea Președintei Mișcării Focolarelor - Maria Voce-Emmaus - a avut loc sfânta Liturghie după care a urmat un moment de prezentare a mesajului președintei noastre, a rădăcinilor mișcării și a istoriei fondatoarei Chiara Lubich, cât și perspectivele de viitor ale mișcării în această parte a lumii. Un grup de tineri a dat mărturie despre cum a evoluat viața lor după întâlnirea cu spiritualitatea unității și, de asemenea, s-au prezentat apoi cele trei focolarine care vor fi în focolarul din Iași.

Dacă ar fi să spunem câteva cuvinte despre cum s-a născut Mișcarea Focolarelor, amintim doar că aceasta a început în vremea celui de-al Doilea Război Mondial când totul se prăbușea. Chiara Lubich și prietenele sale care aveau între 15 și 20 de ani, la Trento, în Italia, trăiau realitatea dură a războiului. Bombardamentele continue distrugeau case, școli, bogății și făceau să dispară prieteni, rude. Se părea că Dumnezeu, prin circumstanțele respective, voia să le scoată din inimă ceea ce pentru ele reprezenta prioritatea vieții lor: deoarece una era atrasă de studiu, dar nu l-a mai putut continua, alta dorea să își întemeieze o familie, dar logodnicul ei nu s-a mai întors de pe front, cuiva îi plăcea comoditatea, dar în acea situație era nevoită să stea pe stradă. Și se întrebau: oare există un ideal, unul singur, pe care nicio bombă sau nimic altceva nu l-ar putea distruge, nici măcar moartea? Da, există, este Dumnezeu. Au făcut, deci, din Dumnezeu prioritatea vieții lor. Iar Dumnezeu nu s-a lăsat mai prejos, pentru că li s-a manifestat așa cum este el: iubire. Și le-a făcut să înțeleagă prin cuvintele evangheliei că iubirea lui se îndreaptă în mod deosebit spre aproapele, oricare ar fi acesta.

De fapt, nu există bucurie mai mare pentru un părinte, decât aceea de a vedea că toți copiii săi se iubesc și sunt îndreptați spre realizarea testamentului său, deci cu atât mai mult pentru Părintele nostru ceresc care ne cheamă să trăim iubirea pentru "Ca toți să fie una". Și acesta este scopul specific Mișcării Focolarelor. Membrii săi, milioane de persoane răspândite în lumea întreagă, sunt purtătorii carismei dăruite de Dumnezeu Chiarei Lubich și o trăiesc prin dialogul cu cei din propria Biserică, cu creștinii de diferite confesiuni, cu celelalte religii și cu toate persoanele de bunăvoință.

Pentru cei care trăiesc din iubirea lui Dumnezeu, bucuria se naște nu atât din cele materiale, cât mai ales din întâlnirea cu aproapele cu care pot stabili un dialog, un dialog al vieții, al iubirii care face din fiecare dintre noi un apostol al dialogului acolo unde ne aflăm: acasă, cu rudele, la locul de muncă oricare ar fi acesta, în comunitățile noastre.

Iar iubirea este ca un virus: cine o trăiește, îi molipsește și pe ceilalți. Iar dacă noi o trăim nu singuri, ci împreună, atunci sacrul de care lumea este însetată astăzi coboară mai aproape de fiecare dintre noi, este în mijlocul nostru, nu doar de Crăciun, ci în fiecare zi, așa cum a promis Isus: "Unde doi sau trei sunt adunați în numele meu, acolo sunt eu în mijlocul lor!"

Preasfințitul Aurel Percă ne-a încredințat o misiune: să incendiem Iașul cu iubire!

Nu vrem să le dăm de furcă pompierilor ieșeni, însă focul dragostei trăite ne-a umplut inimile și ne cheamă să fim flăcări vii din iubire față de cel care ne-a Creat și a făcut ca viețile noastre de creștini să devină entuziasmante, indiferent de vârsta pe care o avem.

A urmat apoi binecuvântarea focolarului care a fost făcută de episcopii și preoții prezenți la acest eveniment, iar după aceea toți doritorii au putut să îl viziteze, rămânând apoi la o agapă frățească, un moment de comuniune între credincioșii comunităților locale și cei veniți din afara Iașului. Și am încheiat cu bucurie în suflet acest eveniment, cu gândul că fiecare și împreună putem face lucruri mari, acolo unde ne aflăm, dacă trăim pentru Dumnezeu și pentru oameni.

"Ca toți să fie una" este motoul ales de Preasfințitul Petru Gherghel pentru episcopatul său.

Alături de toți cei care activează în Dieceza de Iași, vom căuta să aducem propria contribuție la realizarea acestuia, spre mai marea slavă a lui Dumnezeu și a Bisericii noastre!

Marta Andro
(responsabila Operei Preasfintei Maria - Mișcarea Focolarelor
din România și Republica Moldova)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 ianuarie: Iași: Inaugurarea Centrului de spiritualitate al Mișcării Focolarelor


 

lecturi: 87.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat