Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sr. Margherita Marin: "Iată ce citea papa Luciani când a murit"

De Andrea Tornielli

Papa Luciani pe patul de moarte "strângea în mâini trei foi dactilografiate. Din acele pagini îmi amintesc un citat, textul evanghelic în care se vorbește despre mâncăcioși și băutori...". Sora Margherita Marin, 76 de ani, de la Surorile Maria Bambina, este singura supraviețuitoare din grupul de patru surori - celelalte erau Elena Maggi, Vincenza Taffarel și Cecilia Tomaselli - care s-au îngrijit de Ioan Paul I în apartamentul pontifical în Vatican timp de 32 de zile, de la sfârșitul lui august până la sfârșitul lui septembrie 1978. Despre ea, care la vremea alegerii lui Luciani avea 37 de ani și era cea mai tânără, nimeni n-a știut nimic până în momentul publicării cărții lui Stefania Falasca "Papa Luciani. cronica unei morți" (Piemme), care pentru prima dată reconstruiește pe baza documentelor inedite ale cauzei de beatificare ultimele zile de viață ale pontifului din Veneto. Sora Margherita, duminică 10 decembrie 2017, a participat la prezentarea cărții în seminarul din Belluno, la care a participat episcopul Renato Marangoni și părintele Davide Fiocco, care a urmărit pentru dieceza itinerarul cauzei. Iată răspunsurile călugăriței la întrebările pe care i le-am adresat.

L-ați întâlnit vreodată pe Luciani? Cu ce anume vă ocupați în apartamentul pontifical?

Nu-l întâlnisem înainte. La două zile după alegerea sa am intrat în "familia" sa. Eu mă ocupam îndeosebi de garderobă și de sacristie, pregăteam capela mică din apartament pentru celebrarea Liturghiei de dimineață. Dar făceam și alte treburi când era nevoie. Sora Cecilia era bucătăreasa, sora Vincenza era infirmieră, în timp ce sora Elena coordona munca noastră, era șefa grupului. Sora Vincenza Taffarel, care era și infirmieră, era cea mai în vârstă, îl cunoștea pe papa și îl asista de mulți ani.

Ne puteți spune cum se simțea papa Luciani? Este adevărat, așa cum s-a scris, că apărea preocupat și chiar strivit de povara pontificatului?

Nu era deloc preocupat, s-a inserat bine în noua misiune care i-a fost încredințată. Repet, nicio preocupare. Muncea mult, se plimba prin apartament, îl vedeam cuprins de activitățile sale, dar nu preocupat. Absolut nu era strivit de responsabilitatea primită. Avea atâta încredere. Ne spunea: "Surorilor, rugați-vă! Rugați-vă pentru că Domnul mi-a dat o misiune mare, am nevoie de rugăciunile tuturor, și de ale voastre. Împreună, grație acestor rugăciuni, duc înainte misiunea pe care mi-a dat-o Domnul".

Sunt unii care au avansat ipoteza că moartea sa naturală a avut loc prin crăparea inimii, în fața scandalurilor financiare găsite în Vatican...

Pot numai să mărturisesc despre ceea ce am văzut și să repet: nici preocupat, nici strivit de responsabilitate.

Să venim la ultima zi de viață a pontifului, 28 septembrie 1978. Ce amintiri aveți despre ziua aceea?

A fost o zi normală. Dimineața, în capelă, Liturghia era la șapte. Apoi papa a răsfoit ziarele și în sfârșit s-a retras în biroul său, pentru că trebuia să scrie un document pentru episcopi. A petrecut restul dimineții muncind la biroul său. Apoi a fost prânzul...

Vă întrerup: ne puteți spune dacă Ioan Paul I urma o dietă specială?

Absolut nu. Mânca ceea ce mâncau ceilalți și ceea ce pregătea sora Cecilia pentru noi toți cu cumpărăturile care erau aduse în apartament cu ascensorul la 5.30 dimineața. Nu făcea diete speciale.

Continuați cu amintirile dumneavoastră despre acea zi de 28 septembrie.

După prânz, a fost ca întotdeauna un scurt moment de odihnă. Apoi în timpul după-amiezii papa a continuat să lucreze plimbându-se prin apartament. Știu asta pentru eu stătea în camera garderobă și călcam. Îl vedeam trecând înainte și înapoi, ținea o carte în mână și citea. Apoi la un moment dat s-a oprit și s-a sprijinit de masa mea pentru a scrie ceva. Era mereu foarte afabil cu noi surorile. Mi-a spus: "Surorilor, vă fac să munciți mult. Este cald și eu transpir... Nu pierdeți prea mult timp să călcați cămășile, este suficient numai gulerul și mânecile, pentru că restul chiar nu se vede...".

Vă vorbea în italiană sau în dialectul din Veneto?

În dialectul din Veneto, a spus asta în dialect. Apoi seara a recitat vesperele în capelă cu secretarii. Le recita în engleză, pentru a se obișnui cu limba. Seara a luat cina în mod normal. Și ca de obicei, după cină, venea să ne spună "noapte bună" nouă surorilor în bucătărie. Pe mine mă întreba ce liturghie am pregătit pentru dimineața următoare. Am spus că ziua următoare, 29 septembrie, era sărbătoarea sfinților îngeri. Și el: "Bine, astfel mâine dimineață, dacă vrea Domnul, celebrăm împreună". Era senin, liniștit, nu apărea obosit. Stătea să se îndepărteze, dar s-a oprit la ușă și ne-a salutat iarăși. În seara aceea înainte de a se retrage a vorbit la telefon cu cardinalul Giovanni Colombo, arhiepiscop de Milano. Telefonul a durat cam jumătate de oră.

Dimineața următoare ce s-a întâmplat? Puteți să ne povestiți?

Noi, surorile, ne trezeam la 5, la 5.15 eram în picioare. Sora Vincenza pregătea cafeaua pentru papa, eu așteptam ca să vină cumpărăturile cu ascensorul la 5.30. La 5 și jumătate Sfântul Părinte mergea să ia cafeaua în sacristia capelei și apoi rămânea în rugăciune până la 7, când începea Liturghia. În acea zi papa nu ieșise. Sora Vincenza a văzut că încă era acolo cafeaua și n-a fost atinsă. Îmi amintesc că eram amândouă în holul apartamentului și ea mi-a spus: "Vino, să încercăm să batem la ușă, Sfântul Părinte încă n-a ieșit". Ea a mers înainte ca să bată la ușă. Nu răspundea nimeni...

Ce oră era?

Era mai mult sau mai puțin 5.30. Ea m-a invitat să mă apropii. Mi-a spus: "Vino, vino...". Probabil avea vreun presentiment, nu știu. Sora Vincenza a intrat prima și am auzit că spunea: "Sanctitate, dumneavoastră n-ar trebui să faceți aceste glume mine". M-a chemat și am intrat și eu. Am văzut și eu că era mort, nemișcat întins pe pat. Lumina era aprinsă și papa purta ochelarii. Avea trei foi dactilografiate în mână, mâinile erau așezate pe piept, așa cum se întâmplă celui care adoarme în timp ce citește. Nu avea fața suferindă, era destins, cu un zâmbet ușor, părea că doarme. A murit fără să-și dea seama, nu era niciun semn, sigur a fost ceva fulgerător.

Ați avut ocazia să vedeți conținutul foilor pe care papa le ținea în mână? Timp de decenii s-au făcut speculații de toate felurile...

Numai asta îmi amintesc: pe foile dactilografiate am putut să observ câteva rânduri. Era textul evanghelic unde se citează cuvintele "mâncăcios" și "băutor"...

Vă referiți la Matei 11,18? Textul care prezintă aceste cuvinte ale lui Isus: "Căci a venit Ioan, care nu mănâncă și nu bea, iar ei spun: «Are diavol». A venit Fiul Omului, care mănâncă și bea, iar voi spuneți: «Iată un mâncăcios și un băutor de vin, prieten cu vameșii și păcătoșii!». Dar înțelepciunii i s-a dat dreptate după faptele ei"?

Da, eu îmi amintesc aceea. Cred că citea pentru a se pregăti pentru Angelus de duminica următoare sau pentru audiența de miercuri.

(După Vatican Insider, 11 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat