Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iugani: "Săptămâna familiei"

În perioada 4-10 decembrie 2017, în Parohia Iugani, a avut loc o săptămână dedicată familiei. Temele au fost propuse de către pr. Felician Tiba, de la Oficiul pentru Pastorația Familiei. Invitația a fost făcută de către pr. paroh Petru Blaj. La eveniment a participat întreaga comunitate, dar și credincioși din parohiile învecinate.

Timpul Adventului este un timp de așteptare și de veghe, iar săptămâna pe care comunitatea din Iugani a dedicat-o familiei, reflectând la planul pe care Dumnezeu l-a avut cu ea încă de la începutul creației, a fost un adevărat har.

Părintele Felician ne-a introdus în misterul familiei pornind de la omul concret, de la limitele și nevoile sale. "Până și primul om, voit de Dumnezeu ca apogeu al creației, și el s-a simțit singur, a spus părintele, de aceea, Dumnezeu i-a venit în întâmpinare creând-o pe femeie, o altă capodoperă a creației. A creat-o, i-a oferit-o omului ca dar, pentru ca acesta, asemenea Creatorului, să aibă în cine să-și reverse iubirea și la rândul său să fie motivat de iubirea ei".

De aici și invitația la a reînvia iubirea care i-a unit pe soți în sacramentul Căsătoriei. "Nu vă temeți să vă iubiți, să vă vreți binele, să vă respectați, a spus predicatorul. Copiii dumneavoastră privesc cu încredere și așteaptă să vadă la părinți ce înseamnă concretizarea iubirii lui Dumnezeu. A nu arăta copiilor adevărata față a Căsătoriei, înseamnă a-i ține departe de idealul ei, a-i lipsi de partea elementară și atât de necesară a vieții lor, de aceea mulți sfârșesc prin a se teme de căsătorie sau prin a o amâna la nesfârșit.

Cu privire la Cristos, el nu vrea să vadă fețe crispate în familii. Tristețea, a completat părintele, supărarea, gelozia, invidia și alte vicii care se pot întâlni în familii, nu sunt voite de către Isus și ca atare nu sunt creștinești. Singură iubirea, care este Dumnezeu, trebuie să fie căutată și dorită de către toți membrii ei.

După o săptămână în care am fost provocați, răscoliți, încântați, am putut realiza că familia rămâne școala iubirii, prima instituție voită de către Dumnezeu, leagănul vieții, Biserica domestică. Am înțeles că fără familie nu există societate, nu există viitor, iar omenirea ar dispărea. De aceasta s-au convins și cei circa șaizeci de tineri care au participat împreună cu pr. Felician la o întâlnire specială.

Doamne, îți mulțumim pentru darul familiei și te rugăm să binecuvântezi omenirea cu familii sfinte!

Iulian Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-10 decembrie: Iugani: "Săptămâna familiei"


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat