Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Satu Nou (BC): Funeraliile părintelui Serafim Romila

Pr. Serafim Romila, decedat în ziua de 4 decembrie 2017, a fost condus pe ultimul drum joi, 7 decembrie 2017, în localitatea Satu Nou (BC).

Pr. Serafim Romila a trecut la Domnul la vârsta de 52 de ani, la Spitalul "Parhon" din Iași, luni, 4 decembrie 2017, iar a doua zi, în seara zilei de 5 decembrie, sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui a fost depus în capela Seminarului mic din Bacău, în prezența seminariștilor cărora, în ultimii trei ani, le-a fost director spiritual. Aici, la ora 16.30, a fost celebrată o sfântă Liturghie, prezidată de Mons. Benone Farcaș, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. Miercuri dimineață, 6 decembrie, sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui Serafim a fost condus în biserica parohială "Sfântul Mihail" din localitatea Satu Nou, jud. Bacău, biserică și comunitate cărora pr. Serafim le-a dăruit 16 ani din viața și slujirea sa preoțească.

Liturghia de înmormântare a început joi, 7 decembrie, la ora 11.00, printr-o procesiune din casa parohială spre biserică. Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, avându-l alături pe PS Aurel Percă, care a rostit cuvântul de învățătură. Au concelebrat aproximativ 130 de preoți. Printre aceștia s-a aflat pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași (văr al părintelui Serafim), pr. Anton Săboanu, director al Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău, împreună cu ceilalți preoți de la seminar, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, pr. Toma Rediu, decan de Trotuș, pr. Iosif Păuleț, decan de Bucovina, pr. Alois Moraru, decan de Piatra, pr. Costel Țăranu, parohul comunității din Satu Nou, pr. Petru Sescu, paroh la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, dar și patru colegi de seminar ai părintelui Serafim. Cântarea a fost susținută de seminariștii de la Seminarul din Bacău.

În jurul sicriului așezat în fața altarului, pe lângă multe coroane, alături de lumânarea pascală, erau aprinse patru lumânări mari, semn al împlinirii Adventului. Acestea duc cu gândul la faptul că părintele Serafim a parcurs drumul spre întâlnirea cu "Acela care vine", acum el bucurându-se de întâlnirea cu Domnul.

În apropierea sicriului, erau mama și surorile părintelui Serafim, dar și alte rude și prieteni apropiați. Biserica a devenit neîncăpătoare de mulțimea credincioșilor, care au venit din Huși, localitatea sa natală, din comunitățile pe care le-a slujit, dar mai ales din Satu Nou și persoane care au dorit să înalțe spre cer o rugă pentru pr. Serafim în ziua în care a fost condus pe ultimul său drum pe pământ.

La începutul sfintei Liturghii a fost prezentată pe scurt viața părintelui Serafim Romila, apoi PS Petru Gherghel a invitat la rugăciune pentru sufletul răposatului preot Serafim, ca Dumnezeu să-l fericească pentru tot binele pe care l-a făcut, pentru cei 26 de ani în slujirea lui Dumnezeu ca preot. Apoi toți cei prezenți la biserică s-au rugat Oficiul pentru cei răposați și au participat la Liturghia pentru odihna sufletului răposatului preot Serafim.

PS Aurel Percă a amintit la începutul predicii despre faptul că, în timp ce preoții din altar sunt îmbrăcați în haine de culoare violet, semn al tristeții și al doliului, pr. Serafim este îmbrăcat în alb, ca în ziua hirotonirii preoțești și a primiției. Preasfințitul a vorbit în continuare despre demnitatea și sublimitatea Preoției, a misiunii pe care o împlinește un preot, misiune împlinită cu demnitate și de pr. Serafim. Făcând referință la cântările "Preot în veac" și "Cerul e dorul meu", cântări care se cântă la Primiții și înmormântări, PS Aurel a scos în evidență dorul după cer care a fost manifestat prin împlinirea misiunii și prin urcarea pe calvarul suferinței pe care pr. Serafim le-a trăit și cu care se prezintă în fața lui Dumnezeu. În continuare, PS Aurel, pe baza lecturilor proclamate la sfânta Liturghie, din care creștinul își poate trage speranță pentru cer și pentru viața de fiecare zi, a vorbit despre realitatea morții și a îndemnat la încredere în Dumnezeu în trăirea vieții și suferințelor pământești. Spre finalul predici, PS Aurel, a vorbit despre legătura părintelui răposat cu biserica și comunitatea din Satu Nou, la care a ținut foarte mult, realitate pe care o arată și dorința sa de a fi înmormântat în această comunitate. "Astăzi, părintele Serafim a venit tot acasă. A venit acasă pentru că a dorit ca în această casă în care a slujit să se întoarcă, să rămână și să doarmă somnul de veci. Este preot în veci. Rămâne preotul dumneavoastră și a dorit să fie alături de un alt preot care este înmormântat în acest cimitir, pr. Andrei Asaftei, ca de aici, din cimitir, să privească spre dumneavoastră", a spus PS Aurel.

La sfârșitul Liturghiei, din partea comunității, o tânără din Satu Nou, vizibil emoționată, a prezentat câteva gânduri prin care a arătat prețuirea și iubirea față de cel care a fost păstorul comunității lor timp de 16 ani. Apoi, pr. Egidiu Condac a mulțumit tuturor celor care au luat parte la ceremoniile înmormântării părintelui Serafim, amintind că acesta poate fi "un prilej care face să se nască în gândurile noastre multe întrebări, iar părintele ne încredințează un răspuns, care a stat la baza slujirii sale, la baza Preoției sale, și pe care l-a repetat și în testamentul său: Dumnezeu este iubire".

Și părintele paroh Costel Țăranu și-a exprimat mulțumirile părintelui Serafim pentru tot ceea ce a făcut pentru sprijinul pe care i l-a oferit în ultimii ani, dar mai ales pentru ceea ce a realizat în Satu Nou. Părintele Costel a amintit că, de-a lungul celor 16 ani de activitate în Satu Nou, pr. Serafim a celebrat 272 de botezuri, 183 de căsătorii și 274 de înmormântări.

PS Petru Gherghel a amintit de cel mai mare act pe care l-a săvârșit Cristos pe cruce, actul iubirii supreme, când s-a dăruit în mâinile Tatălui său, amintind că "acela care este preot și vrea să-l urmeze pe Cristos trebuie să-și însușească acest spirit, această iubire și această dăruire". Transmițând apropierea PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, dar și a ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, și a multor altor preoți, și-a exprimat mulțumirea către Dumnezeu pentru pr. Serafim: "Îi mulțumim prin Isus Tatălui, pentru marea sa iubire. Și o facem și pentru cel care a ales să-i fie preot, pentru părintele Serafim, cel care a spus Iată, vin, Doamne, să împlinesc voința ta, care a muncit, care s-a jertfit, care s-a dăruit, care a murit pentru a împlini voința lui Dumnezeu, pentru cei pe care i-a avut în grijă, pentru seminariști, pentru poporul de aici, pentru toți cei care l-au întâlnit pe părintele Serafim în viață".

Cu toții au pornit apoi în procesiune, purtând sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui Serafim, până la cimitirul apropiat de biserică, fiind depus într-un mormânt săpat lângă cel al pr. Andrei Asaftei, un preot erou al Diecezei de Iași. (www.ercis.ro/lumina/numar.asp?an=2008&numar=1&id=12).

Dragostea pe care o poartă comunitatea din Satu Nou părintelui Serafim se putea vedea și prin faptul că au fost așezate pe gardurile credincioșilor multe covoare, ca un semn al întâmpinării unei persoane importante și dragă comunității, a pr. Serafim Romila, care va rămâne pentru totdeauna în Satu Nou.

Odihna cea veșnică dă-i-o slujitorului tău, preot Serafim, Doamne,
Și lumina fără de sfârșit să-i strălucească!
Să se odihnească în pace! Amin.

Pr. Adrian Blăjuță

*

Rămas bun, Părinte Serafim

(Discursul din partea comunității Satu Nou, la Liturghia înmormântării)

Îndurerată familie, Excelențele Voastre, Cucernici Preoți, dragi persoane consacrate, îndoliată comunitate. Mi-ar fi fost imposibil să vă vorbesc liber in acest moment, motiv pentru care am scris câteva rânduri despre dragul nostru părinte paroh, părintele Serafim, rânduri pe care și să le citesc mi-e foarte greu.

Dragă părinte Serafim, încă nu ne vine să credem pentru ce ne-am adunat aici. Astăzi este o zi pe care speram să nu vina atât de devreme pentru un păstor calm, modest, disponibil, blând și smerit cu inima. Fiind un om cu suflet bun, Dumnezeu te-a răpit prea repede și pe neașteptate.

La 4 decembrie noi am pierdut nu numai pe părintele Serafim, ci și un foarte bun prieten, care pentru noi toți a fost un punct de reper de neînlocuit, un adevărat păstor. Mulți dintre noi am crescut efectiv cu Sfinția Sa, de la Botez, la sfânta Împărtășanie, Mir, chiar și Căsătorie iar asta face ca această despărțire să fie și mai dureroasă. Părintele Serafim și-a dedicat 16 ani din viața sa acestei comunități, unde cu extraordinar de mult efort și sacrificiu din partea acestei comunități, a ridicat această biserică, care va rămâne mereu ca un monument și exemplu de sacrificiu suprem pentru generațiile viitoare. Dacă am fi știut că erați atât de grav bolnav, sunt sigură că am fi pus cu toții bucățică cu bucățică din inimioara noastră ca să vă putem salva. Vă rugăm, Părinte, din suflet să ne iertați că nu am fost prezenți acolo, Sfinția Voastră mereu a fost oriunde pentru noi, pe ploaie sau frig la durere sau bucurie.

Suntem de-a dreptul copleșiți de durere de această despărțire fulgerătoare, odată cu părintele Serafim a plecat și o parte din noi. Vor trece ani până o să acceptăm această dură realitate și simțim că greul abia începe.

Astăzi ne luăm rămas bun de la trupul său, dar nu și de la părintele Serafim care, va rămâne veșnic o amintire vie în inimile noastre, un exemplu de om pe care toți trebuie să îl urmăm.

Vă rugăm, Părinte drag, să aveți grijă de comunitatea noastră de acolo de sus, așa cum ați făcut-o dedicându-vă trup și suflet acestei comunități. Noi ne vom ruga pentru Sfinția voastră ca drumul călătoriei spre paradis să fie cât mai scurt.

Astăzi nu este o despărțire pentru totdeauna, ci un "la revedere", căci trăim cu speranța că ne vom revedea într-o zi. Părinte drag, să nu uitați că vă iubim mult și că nu o să vă uităm niciodată! Vă mulțumim pentru toate mângâierile, vă mulțumim pentru toate binecuvântările, vă mulțumim pentru toate lecțiile și amintirile pe care ni le-ați lăsat și nu în ultimul rând va mulțumim pentru iubirea față de noi.

La revedere, suflet bun și drag!

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 decembrie: Satu Nou: Funeraliile părintelui Serafim Romila

* * *

Bacău: Pe curând, părinte Serafim! (5 decembrie)

A trecut la Domnul pr. Serafim Romila (4 decembrie)


 

lecturi: 48.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat