Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Irlanda: Preasfințitul Aurel Percă a vizitat și binecuvântat românii în sărbătoarea sfântului Andrei și de Ziua Națională a României

Ajunul Zilei Naționale a României a fost marcat de vizita episcopului Aurel în Irlanda și de mărturia de credință și patriotism a românilor catolici care trăiesc în țara sfântului Patriciu. "Noi nu mai trăim în România, însă România trăiește în noi, oriunde am fi... Acolo unde Providența a rânduit să trăim, suntem fericiți să purtăm credința primită de la părinții și preoții noștri... Suntem mândri că suntem români. Suntem fericiți că suntem creștini. E o binecuvântare". Acestea au fost doar unele cuvinte pe care episcopul Aurel și preoții care l-am însoțit am avut bucuria să le auzim în biserica "Our Lady of Lourdes", din Dublin, în sărbătoarea sfântului Andrei.

Românii nu pot lăsa să treacă nesărbătorite ziua sfântului Andrei și Ziua Națională a României. Indiferent dacă trăiești în România sau în Franța, Germania, Irlanda, Italia, Spania, oriunde ai fi în Europa sau dincolo de ocean, 30 noiembrie și 1 decembrie sunt zile în care îți vine să intonezi mult mai solemn "Deșteaptă-te, române" și îți simți inima tresărind de emoții și amintiri. Sfârșitul lunii Brumar aduce cu sine zile care, purtându-ne în trecut, ne umplu de speranță viitorul: ne amintim de cei care au trudit ca să primim credința creștină și să avem o Românie unită. Acestea sunt zile în care parcă conștientizăm și mai mult credința pe care suntem chemați să o mărturisim și patria căreia trebuie să-i facem cinste prin viața și comportamentul nostru.

Anul acesta emoțiile și bucuriile românilor catolici din Irlanda, în special ale celor care trăiesc în jurul Dublinului, au fost împărtășite episcopului auxiliar de Iași, Preasfințitul Percă Aurel, la întâlnirea din 30 noiembrie 2017.

Momentul de sărbătoare și bucuria revederii au fost concentrate în jurul sfintei Liturghii celebrate în biserica "Our Lady of Lourdes". Alături de Preasfințitul Aurel au concelebrat părintele Eugen Țâmpu, capelanul românilor catolici din Irlanda, părintele Isidor Dâscă, decan de Bacău, părintele Rediu Toma, decan de Trotuș, părintele Coriolan Ciprian Mureșan, capelanul comunității greco-catolice din Dublin. De asemenea au fost prezenți în altar și trei preoții din Dieceza de Iași care acum slujesc în Irlanda: părintele Ciprian Ovidiu Solomon (Dieceza de Meath), părintele Rediu Marcelin și părintele Tamaș Dragoș Eugen (Dieceza de Kildare și Leighlin).

În centrul celebrării a fost Cristos vestit de apostolul Andrei fratelui său, Simon, după mărturia Sfintei Scripturi: Andrei i-a spus lui Simon, fratele său: "L-am găsit pe Mesia, care înseamnă Cristos". Și l-a adus la Isus (cf. In 1,41-42). Preasfințitul Aurel le-a amintit celor prezenți că toți cei care îl găsesc pe Mesia au datoria de a-l vesti fraților lor, de a-l arăta celor de lângă ei. Cei prezenți au fost încurajați de cuvintele Excelenței Sale: "Noi, dragi români prezenți în Irlanda, suntem chemați să păstrăm în familiile noastre credința creștină și să fim pentru toți cei din jurul nostru semne ale milostivirii lui Dumnezeu. Noi trebuie să-l arătăm tuturor pe Cristos, pe Domnul care cheamă și astăzi oameni să-l urmeze, și-i cheamă din România, ca și din Irlanda și din lumea întreagă. Prin prezența Duhului Sfânt, în mijlocul tuturor comunităților trebuie să apară și astăzi persoane care, pline de curaj și bucurie, să urmeze invitația lui Cristos și să-l arate oamenilor pe el drept călăuză, prieten și frate".

La sfârșitul sfintei Liturghii părintele Eugen Țâmpu i-a mulțumit episcopului Aurel și tuturor preoților concelebranți pentru prezența lor în mijlocul comunității catolicilor români din Dublin.

Cinstind memoria sfântului apostol Andrei, Preasfințitul Aurel Percă i-a binecuvântat pe toți cei prezenți: "Dumnezeu, care v-a zidit pe temelia apostolilor, să vă binecuvânteze prin mijlocirea meritelor strălucite ale sfântului apostol Andrei și să vă facă martori ai adevărului înaintea tuturor oamenilor. Voi, care ați primit tăria credinței prin învățătura apostolilor, să ajungeți, prin mijlocirea lor, la moștenirea veșnică. Și binecuvântarea lui Dumnezeu atotputernicul, a Tatălui, și a Fiului, și a Sfântului Duh, să coboare asupra voastră și să rămână pururea cu voi".

Momentele de comuniune și împărtășire frățească au continuat și după sfânta Liturghie, completând bogăția harurilor primite și oferind posibilitatea tuturor celor prezenți de a se saluta și depăna amintiri legate de locurile natale și de preoții care i-au botezat, miruit, căsătorit etc.

Același spirit plin de bucurie l-am văzut cu doar câteva zile înainte de acest moment de har, în solemnitatea "Cristos, Rege Universului", când Preasfințitul Aurel Percă și preoții care l-am însoțit în vizita pastorală în Irlanda, am avut fericirea de a ne întâlni și cu românii care trăiesc pe teritoriul Diecezei de Meath, în special cu cei care trăiesc în jurul orașului Mullingar. În această dieceză slujește deja de la 1 septembrie 2016 părintele Solomon Ovidiu Ciprian, celebrând serviciile liturgice atât în catedrala din Mullingar, cât și în parohiile din Lobinstown, Oristown, Slane și Clara. Din luna noiembrie părintele poate fi găsit la celebrările din biserica din Clara și din Horsleap.

Preoții care am participat la aceste momente de har însoțindu-l pe Preasfințitul Aurel, întâlnindu-ne cu românii catolici care trăiesc în țara sfântului Patriciu, am putut fi martori unor cuvinte și trăiri pline de credință și patriotism: "Noi suntem și rămânem români. România trăiește în noi și am purtat aici din valorile României. Nu doar Irlanda are ceva de oferit românilor, ci și românii au purtat și dăruit din valorile lor celor care trăiesc pe această insulă veșnic verde". Chiar și după ce vom părăsi Irlanda, întorcându-ne la locurile noastre de slujire în sufletul nostru, atât al Preasfințitului Aurel, cât și al preoților, vor continua să răsune aceste cuvinte: "Acolo unde Providența a rânduit să trăim suntem fericiți să purtăm credința primită de la părinții și preoții noștri... Suntem mândri că suntem români. Suntem fericiți că suntem creștini. Este o binecuvântare pe care am primit-o și pe care vrem să o oferim tuturor celor pe care îi întâlnim... Nu ne uitați în rugăciunile voastre, pentru că nici noi nu v-am uitat. Nu uităm românii și patria română în rugăciunile noastre. Să fiți binecuvântați".

Toate acestea au fost momente de har, o binecuvântare pentru fiecare participant. Dumnezeu să ne ajute pe toți să devenim o binecuvântare pentru oamenii pe care îi întâlnim în drumul nostru spre mântuire.

Pr. Laurențiu Dăncuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Irlanda: Preasfințitul Aurel Percă a vizitat și binecuvântat românii în sărbătoarea sfântului Andrei și de Ziua Națională a României


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat