Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (31 decembrie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această primă duminică după Crăciun, celebrăm Sfânta Familie din Nazaret, iar Evanghelia ne invită să reflectăm asupra experienței trăite de Maria, Iosif și Isus, în timp ce cresc împreună ca familie în iubirea reciprocă și în încrederea în Dumnezeu. Expresie a acestei creșteri este ritul îndeplinit de Maria și Iosif cu oferirea fiului Isus lui Dumnezeu. Evanghelia spune: "l-au dus pe prunc la Ierusalim ca să-l ofere Domnului" (Lc 2,22), așa cum cerea legea mozaică. Părinții lui Isus merg la templu pentru a atesta că fiul îi aparține lui Dumnezeu și că ei sunt păzitorii vieții sale și nu proprietarii. Și asta ne face să reflectăm. Toți părinții sunt păzitorii vieții copiilor, nu proprietari, și trebuie să-i ajute să crească, să se maturizeze.

Acest gest subliniază că numai Dumnezeu este Stăpânul istoriei individuale și familiale; totul vine de la El. Fiecare familie este chemată să recunoască acest primat, păzindu-i și educându-i pe copii să se deschidă lui Dumnezeu care este însuși izvorul vieții. Pe aici trece secretul tinereții interioare, mărturisit în mod paradoxal în Evanghelie de o pereche de bătrâni, Simeon și Ana. Bătrânul Simeon, îndeosebi, inspirat de Duhul Sfânt spune în această privință despre pruncul Isus: "Iată, acesta este pus spre căderea și spre ridicarea multora în Israel și ca semn de contradicție [...] ca să se dezvăluie gândurile din multe inimi" (v. 34-35).

Aceste cuvinte profetice revelează că Isus a venit pentru a face să cadă imaginile false pe care ni le facem despre Dumnezeu și chiar despre noi înșine; pentru "a contrazice" siguranțele lumești pe care pretindem să ne sprijinim; pentru a ne face "să înviem" la un drum uman și creștin adevărat, întemeiat pe valorile Evangheliei. Nu există situație familială căreia să-i fie închis acest drum nou de renaștere și de înviere. Și de fiecare dată când familiile, chiar și cele rănite și marcate de fragilități, eșecuri și dificultăți, se întorc la izvorul experienței creștine, se deschid drumuri noi și posibilități negândite.

Relatarea evanghelică de astăzi prezintă că Maria și Iosif, "Când au împlinit totul după Legea Domnului, s-au întors în Galileea, în cetatea lor, Nazaret. Iar copilul creștea - spune Evanghelia - și se întărea, plin de înțelepciune, și harul lui Dumnezeu era asupra lui" (v. 39-40). O mare bucurie a familiei este creșterea copiilor, toți știm asta. Ei sunt destinați să se dezvolte și să se fortifice, să dobândească înțelepciune și să primească harul lui Dumnezeu, exact cum i s-a întâmplat lui Isus. El este cu adevărat unul dintre noi: Fiul lui Dumnezeu se face copil, acceptă să crească, să se fortifice, este plin de înțelepciune și harul lui Dumnezeu este asupra Lui. Maria și Iosif au bucuria de a vedea toate acestea în fiul lor; și aceasta este misiunea la care este orientată familia: să creeze condițiile favorabile pentru creșterea armonioasă și deplină a copiilor, pentru ca să poată trăi o viață bună, demnă de Dumnezeu și constructivă pentru lume.

Aceasta este urarea pe care o adresez tuturor familiilor astăzi, însoțind-o cu invocația către Maria, Regina familiei.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Exprim apropierea mea de frații copți ortodocși din Egipt, loviți în urmă cu două zile de două atentate la o biserică și la un magazin din periferia orașului Cairo. Domnul să primească sufletele răposaților, să-i susțină pe cei răniți, pe rude și întreaga comunitate, și să convertească inimile celor violenți.

Astăzi adresez un salut special familiilor prezente aici precum și cele care participă de acasă. Sfânta Familie să vă binecuvânteze și să vă conducă pe drumul vostru.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini; îndeosebi, grupurile parohiale, asociațiile și pe tineri. Să nu uităm în această zi să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru anul care a trecut și pentru toate bunurile primite. Și ne va face bine, fiecăruia dintre noi, să luăm un pic de timp pentru a ne gândi câte lucruri bune am primit de la Domnul în acest an și să-i mulțumim. Și dacă au fost încercări, dificultăți, să mulțumim și pentru că ne-a ajutat să depășim acele momente. Astăzi este o zi de mulțumire.

Urez tuturor o duminică frumoasă și un senin sfârșit de an. Vă mulțumesc iarăși pentru urările voastre și pentru rugăciunile noastre: și, vă rog, continuați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat