Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în luptă împotriva satanei

De Andrea Tornielli

L-a citat în cinci ani mai mult decât au făcut-o împreună predecesorii săi în ultima jumătate de secol: pentru papa Bergoglio diavolul și capacitatea sa de a dezbina sunt teme obișnuite în predica sa zilnică. O predică împotriva curentului, dat fiind că Cel Rău a fost timp îndelungat un mare absent. Iată o mică și incompletă culegere de citări.

Francisc a vorbit ultima dată despre el cu un grup de iezuiți în timpul recentei călătorii în Myanmar, referindu-se la Rohingya și mai în general la situația refugiaților: "Astăzi se discută mult despre cum trebuie salvate băncile... Dar cine salvează demnitatea bărbaților și femeilor astăzi? Pe oamenii care se ruinează nu mai interesează pe nimeni. Diavolul reușește să acționeze astfel în lumea de astăzi".

Încă de la omilia de la prima Liturghie concelebrată cu cardinalii în Capela Sixtină în ziua de după alegere, la 14 martie 2013, Bergoglio, citând o frază a lui Léon Bloy, a afirmat: "Când nu este mărturisit Isus Cristos, este mărturisită mondenitatea diavolului". Ziua următoare, întâlnindu-i pe cardinalii reuniți în Sala Clementina, noul pontif, abandonând discursul scris, a spus: "Să nu cedăm niciodată în fața pesimismului, în fața acelei amărăciuni pe care diavolul ne-o oferă în fiecare zi".

Adresându-se Jandarmeriei Vaticane la 28 septembrie 2013, Francisc amintea că "diavolul încearcă să creeze războiul intern, un soi de război civil și spiritual". În omilia de la "Sfânta Marta" la 14 octombrie 2013, papa argentinian invita să nu se confunde prezența diavolului cu bolile psihice: "Nu! Prezența diavolului este în prima pagină a Bibliei".

La 29 septembrie 2014, la liturghia de la "Sfânta Marta" Bergoglio explica: "Satana este dușman al omului și este viclean pentru că prezintă lucrurile ca și cum ar fi bune, dar intenția sa este de a-l distruge, eventual cu motivații umaniste".

La 3 octombrie 2015, adresându-se Jandarmeriei Vaticane, Francisc amintea că "Satana este un seducător, este unul care seamănă curse și seduce cu fascinația, cu fascinația demoniacă, te face să crezi totul. El știe să vândă cu această fascinație, vinde bine, dar plătește rău la sfârșit!".

La 12 septembrie 2016, în omilia de dimineață papa spunea că "diavolul are două arme foarte puternice pentru a distruge Biserica: dezbinările și banii. Diavolul seamănă gelozii, ambiții, idei, dar pentru a dezbina! Ori seamănă lăcomia... Este un război murdar cel al dezbinărilor, este ca un terorism".

La 13 octombrie 2017, Francisc a descris acțiunea "pe care diavolul o face lent, în viața noastră, pentru a schimba criteriile, pentru a ne duce la mondenitate. Se camuflează în modul nostru de a acționa și noi cu greu ne dăm seama de asta".

Și cum să nu amintim, în sfârșit, cuvintele cu care pontiful, în interviul cu părintele Marco Pozza pentru Tv2000 despre Tatăl Nostru, a amintit că diavolul "este o persoană" și nu trebuie "niciodată să dialogăm cu Satana" pentru că "este mai inteligent decât noi".

(După Vatican Insider, 28 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat