Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea Taizé la Basel. Fratele Alois: "Este surprinzător: tinerii iubesc rugăciunea și tăcerea"

De M. Chiara Biagioni

Un semn de speranță lăsat în inima tinerilor. Asta pentru Taizé ar fi "rezultatul" cel mai așteptat al întâlnirii europene a tinerilor pe care la sfârșitul fiecărui an comunitatea ecumenică o promovează într-un oraș din Europa. În 2017 se va desfășura la Basel de la 28 decembrie până la 1 ianuarie. Peste 15.000 de tineri sunt așteptați în orașul elvețian pentru această nouă etapă a "Pelerinajului de încredere pe pământ", început de fr?re Roger în urmă cu mulți ani. "Un semn de speranță", explică în acest interviu la agenția SIR, fratele Alois, priorul comunității din Taizé, "deoarece pentru tineri astăzi viitorul nu este ușor. Nu este ușor în societățile noastre, îndeosebi în Europa. Dorința este ca această întâlnire să poată lăsa un semn de speranță".

Cincisprezece, poate chiar 20 de mii de tineri. Este surprinzător că așa de mulți decid să petreacă sfârșitul anului în rugăciune și meditație.

La Basel vor fi mulți. Vin și de departe și pentru a ajunge vor face călătorii lungi în autocare. Este iarnă și nu va fi ușor. L-aș numi un pelerinaj. În fața acestei generozități, ne așteptăm și o mare ospitalitate în așa fel încât tinerii să poată descoperi, prin primire, o valoare evanghelică: anume că Cristos ne unește dincolo de orice frontieră. Aceasta este speranța pe care vrem s-o trăim, o comuniune care încurajează să ne întoarcem la viața noastră zilnică și să înfruntăm dificultățile.

În program sunt prevăzute momente de rugăciune, cântare și tăcere. Credeți cu adevărat că tinerilor din Europa le mai plac aceste lucruri și că sunt în măsură să se pună "la proba tăcerii"?

Da, este adevărat. Tăcerea și rugăciunea sunt greu de propus astăzi tinerilor, deoarece aceștia - cred că peste tot - caută înainte de toate să trăiască o experiență de prietenie. Și vor face asta la Basel: timp de cinci zile vor sta împreună cu alții de vârsta lor din diferite țări; în fiecare dimineață se vor aduna în grup în parohia care-i primește; vor merge împreună pentru a ajunge la diferitele locuri de întâlnire în oraș; vor sta împreună la coadă pentru distribuirea mâncării; și toți vor fi disponibili să dea o mână de ajutor în vreun fel. Deci se vor cunoaște întrei ei. În ateliere, noi vom pune în atenția tinerilor și probleme foarte concrete: de exemplu vom vorbi despre probleme sociale, politice, de la migrație la modul de a trăi credința în locurile de muncă și de studiu. Probleme pe care tinerii și le pun și pe care noi le vom înfrunta cu ei. Toate acestea împreună îi conduc pe tineri să trăiască momente comune de rugăciune și de tăcere. De fiecare dată când avem o întâlnire de tineri, într-un oraș sau și la Taizé, suntem uimiți când vedem că la sfârșitul rugăciunii liturgice, sunt tineri și tinere care continuă să se roage. Rămân acolo, nemișcați, în rugăciune în jurul crucii. Este într-adevăr surprinzător.

Ce este tăcerea?

Suntem toți împreună, chiar și cu miile. Și facem tăcere împreună pentru ca fiecare să poată mai ales găsi înlăuntrul său și în afara sa un moment de pace. Un moment în care nu trebuie făcut nimic. Care cere numai să fie pur și simplu acolo. Să fie acolo, în prezența lui Dumnezeu. Aceasta este experiența pe care am vrea ca să-i facem pe tineri s-o trăiască: să fie împreună în prezența lui Dumnezeu. Pentru tineri devine tot mai rar și dificil să trăiască un astfel de moment de pace, într-o viață unde chiar dacă sunt singuri, sunt mereu conectați veșnic.

Cu ce limbaj vă veți adresa tinerilor pentru ca mesajul să ajungă într-adevăr în inima lor?

Va fi un mesaj de bucurie, o bucurie care dorim ca să nu se stingă niciodată. Bucuria de a trăi. Să ne întrebăm: ce anume ne dă bucurie în viață? O bucurie care nu este o fugă de probleme. Ci dimpotrivă, ne încurajează să înfruntăm dificultățile și să ne punem în ascultarea strigătului celui care este în suferință. Voi vorbi tinerilor despre recenta mea vizită în Sud Sudan și Sudan. Și în acele țări care trec prin foarte mari dificultăți și suferințe am găsit persoane care cunosc momente de bucurie profundă. Și am experimentat că atunci când este solidaritate, chiar dacă situațiile sunt dificile, există mereu posibilitatea de a trăi o bucurie profundă. Deci aș vrea să vorbesc tinerilor despre bucuria de a trăi și despre o bucurie care ne încurajează să înfruntăm dificultățile și provocările și să asculte suferințele celorlalți.

Basel este un oraș care se află în inima Europei. Ce mesaj vor da Europei toți acești tineri reunite în numele Taizé-ului?

Această întâlnire este înainte de toate semnul că tinerii vor să trăiască în Europa. Vor Europa. Vor să poată călători, întâlni, învăța o altă limbă, merge pentru a studia și a lucra în afară. Vor ca Erasmus să nu fie numai pentru studenți ci și pentru cel care trebuie să întreprindă o ucenicie. Așadar este un semn că Europa este vie. Basel este un oraș legat de trei țări. Se află într-o regiune transfrontalieră împărtășită de Elveția, Franța și Germania. Vor fi tineri care vor fi primiți nu numai în Elveția, ci și în Franța, în Germania. Pentru prima dată întâlnirea se va desfășura în același timp în trei țări. Arătăm astfel Europei că există pe pământ locuri care ne spun că nu ne putem întoarce înapoi. Vedem asta, de exemplu, și între Irlanda de Nord și de Sud, unite de o legătură pe care Brexit-ul n-a reușit s-o slăbească. Toate sunt semne foarte clare: construirea Europei merge înainte.

Unul dintre ateliere va fi animat de arhiepiscopul Job de Telmessos (patriarhia ecumenică), co-președinte al Comisiei Mixte pentru Dialogul dintre Catolici și Ortodocși. O Comisie care face o enormă trudă pentru a ajunge la acorduri cu privire la chestiuni teologice complicate. Dumneavoastră credeți cu adevărat că Bisericile vor ajunge într-o zi la unitatea deplină? Și care este calea de întreprins astăzi pentru ca să se ajungă la acest rezultat?

Este foarte frumos că arhiepiscopul Job este prezent și cu el vor fi și alți episcopi catolici și protestanți. Un episcop catolic și protestant vor anima împreună un atelier despre cei 500 de ani ai Reformei. Este frumos că responsabilii Bisericilor participă la această întâlnire de tineri la Basel pentru că această participare a lor favorizează legătura între dialogul teologic, de importanță extremă, și tinerii de astăzi care sunt foarte departe de acest dialog teologic. Este important ca tinerii să ajungă la cunoașterea efortului făcut de teologi pentru a apropia Bisericile și a rezultatelor teologice extraordinare care au fost obținute, ca de exemplu acordul despre justificarea între Biserica catolică și diferitele Biserici protestante, ultima și cea anglicană. Așadar, întâlnirea europeană poate reprezenta un moment în care două lumi se întâlnesc, lumea teologică și lumea tinerilor. Tinerii, cred eu, vor deja să trăiască unitatea. Vor să fie împreună și faptul că la Basel sunt tineri protestanți, catolici, ortodocși este într-un fel o mică anticipare a acestei unități pe care noi o așteptăm.

(După agenția SIR, 19 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat