Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mici prinți

Papa Francisc a voit să sărbătorească cei 81 de ani ai săi cu "micii prinți". Cu acei mici care sunt prinți, însă, nu după logicile puterii și bogăției: în schimb sunt prinți în criteriul creștin sugerat de Antoine de Saint-Exupéry. Pentru că duminică dimineață, 17 decembrie 2017, în aula "Paul al VI-lea", "motorul" dispensarului vatican "Sfânta Marta", sora Antonietta Collacchi, i-a prezentat lui Francisc 380 de copii, asistați de o grupă de voluntari, cu stilul Micului Prinț creat de scriitorul francez: "Nu se vede bine decât cu inima. Esențialul este invizibil pentru ochi".

"Și noi aplicăm acest criteriu primindu-i pe "micii prinți" ai noștri de toate culorile din lumea - a spus papei călugărița din congregația Fiicele Carității Sfântului Vincențiu de Paoli, la începutul sărbătorii zilei de naștere - mergând dincolo de diferențele culturale și religioase". Dispensarul "Sfânta Marta" are de fapt punctul său puternic în "primirea care pune pe primul loc duioșia", împreună cu conștiința că "astăzi mai mult ca oricând persoanele care trăiesc în nevoie sunt rebutate, privite cu neîncredere și chiar cu deranjare". De aceea, "într-o lume obsedată de aparențe dispensarul răspunde cu o simplitate care în fiecare zi se face activă în mijlocul atâtor urgențe ale celor care bat la ușa noastră". Acele persoane, a adăugat sora Antonietta, "trebuie privite în ochi și nouă nu ne este frică să atingem rănile lor".

Dar chiar ei, "rebutații", au avut biletul de invitație pentru ziua de naștere a lui Francisc. De altfel, afirmă voluntarii, aceasta este logica Evangheliei. Și într-adevăr pentru papa nu putea să fie sărbătoare mai potrivită, prin stilul simplu și prin proveniențele invitaților. S-a văzut bine asta când Francisc nu și-a stăpânit emoția, în momentul mulțumirii pentru ideea "sărbătorii în familie", cu discursul scurt făcut liber.

"În dispensar ne simțim acasă", a ținut să spună pontifului o mamă, care are în urmă o dură istorie de imigrație. "Și ne simțim în familie pentru că vedem cu câtă iubire, atenție și profesionalitate sunt primiți copiii noștri" a asigurat exprimând sentimentele tuturor și amintind că sunt garantate vizite medicale gratuite de prim rang, demne deci de "mici prinți". Serviciile, l-au informat pe papa, se referă la pediatrie, ginecologie, ecografie, oftalmologie, alergologie, dermatologie, psihologie, cardiologie, ortopedie, otorinolaringologie, logopedie, tehnică dentară și chirurgie.

Ca să le mulțumească pentru sărbătoare Francisc a voit, el cel dintâi, să ofere un cadou copiilor: patru sute de bilete gratuite pentru a asista la spectacolul circului Rony Roller, amenajat în via di Torrevecchia la Roma. "Pentru noi este o bucurie să-i primim pe copiii mai puțin norocoși și familiile lor, ajutându-i să găsească un zâmbet pentru că într-adevăr este nevoie de bucurie trăită împreună", destăinuiește Alberto Vassallo, directorul circului, amintind că la 11 ianuarie invitația va fi adresată la două mii de marginalizați care trăiesc pe străzile din oraș. Doi jongleri și clovnul foarte simpatic Mirko au oferit o avanpremieră a spectacolului, aducând un moment de distracție în aula "Paul al VI-lea". Și implicându-l în numerele lor și pe Francisc, care a râs de mai multe ori.

Este semnificativ că tocmai copiii din dispensar s-au gândit la organizarea sărbătorii, ajutați de sora Antonietta și de neobosiții voluntari, începând de la Javier, Valentina și Matteo. Și astfel iată un puzzle, compus chiar sub ochii lui Francisc, care reprezintă ca o lume unită și fără diviziuni cele optsprezece țări reprezentate în dispensar. De asemenea, două baloane albe care formează numărul 81 și un pachet-cadou cu alte baloane colorate. Toate sunt daruri simple, sărace, și pentru aceasta foarte bine-primite. Apoi patru copilași peruvieni au realizat o coreografie tipică din cultura lor. Până la neuitatul tort alb cu lumânări. Și Francisc a destăinuit că a apreciat ideea de a pune tortul, ca "surpriză", într-o mică reproducere din lemn al sediului dispensarului. Dar pentru a stinge lumânarea a cerut ajutor de la cei mai mici: un gest patern pe care l-a repetat, imediat după aceea, când i-a fost prezentată o altă lumânare, de data aceasta pusă pe o pizza margherita lungă de patru metri, pregătită de maestrul napolitan Vincenzo Staiano. Pizza care a fost oferită după aceea copiilor și familiilor lor la prânzul organizat în holul aulei, unde a fost amenajată o bucătărie care a pregătit saleuri. "Este frumos că s-au gândit copiii cum să facă de neuitat, chiar și în simplitate, ziua de naștere a papei", destăinuiește arhiepiscopul Konrad Krajewski, președinte al dispensarului, pregătit să plece în Ischia și să ducă alinarea și binecuvântarea papei familiilor aflate încă în dificultate după cutremur. "Crăciunul ne amintește precaritatea lui Isus care, abia născut, nu avea o casă și chiar a fost constrâns să fugă în Egipt cu familia sa", a spus monseniorul Krajewski ziarului nostru. "Atâtea familii trăiesc astăzi Crăciunul în precaritate dar în același timp, chiar cu ocazia acestei sărbători, ar trebui să găsească un moment pentru a zâmbi și acesta este mesajul pe care papa Francisc a voit să-l dea întâlnindu-i pe copiii din dispensar". Sărbătoarea zilei de naștere, care a durat mai puțin de o oră, s-a încheiat cu o mare îmbrățișare: papa i-a chemat alături de el pe toți copiii, fără a se sustrage de la o adevărată "gălăgie": și pentru fiecare a avut un sărut și o mângâiere, împreună cu un cuvânt de încurajare și de urare pentru Crăciun. Cu recomandarea de a duce sărutări, mângâieri și urări "mai ales bunicilor".

(După L'Osservatore Romano, 18-19 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat