Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (17 decembrie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În duminicile trecute liturgia a subliniat ce înseamnă a fi în atitudine de veghere și ce anume comportă concret a pregăti calea Domnului. În această a treia duminică din Advent, numită "duminica bucuriei", liturgia ne invită să percepem spiritul cu care se întâmplă toate acestea, adică, întocmai, bucuria. Sfântul Paul ne invită să pregătim venirea Domnului asumând trei atitudini. Ascultați bine: trei atitudini. Prima, bucuria constantă; a doua, rugăciunea perseverentă; a treia, aducerea continuă de mulțumire. Bucurie constantă, rugăciune perseverentă și aducere continuă de mulțumire.

Prima atitudine, bucurie constantă: "Bucurați-vă mereu" (1Tes 5,16), spune sfântul Paul. Adică a rămâne mereu în bucurie, chiar și atunci când lucrurile nu merg după dorințele noastre; dar există acea bucurie profundă, care este pacea: și aceea este bucurie, este înăuntru. Și pacea este o bucurie "la nivelul solului", dar este o bucurie. Angoasele, dificultățile și suferințele străbat viața fiecăruia, noi toți le cunoaștem; și de atâtea ori realitatea care ne înconjoară pare să fie neospitalieră și aridă, asemenea deșertului în care răsuna glasul lui Ioan Botezătorul, așa cum amintește Evanghelia de astăzi (cf. In 1,23). Dar tocmai cuvintele Botezătorului revelează că bucuria noastră se sprijină pe o certitudine, că acest deșert este locuit: "În mijlocul vostru - spune el - este unul pe care voi nu-l cunoașteți" (v. 26). Este vorba despre Isus, trimisul Tatălui care vine, așa cum subliniază Isaia, "să aducă vestea cea bună săracilor, să lege rănile celor cu inima zdrobită, să vestească eliberare celor captivi și deschidere a porților celor închiși; să vestească un an de bunătate a Domnului" (61,1-2). Aceste cuvinte, pe care Isus și le însușește în sinagoga din Nazaret (cf. Lc 4,16-19), clarifică faptul că misiunea sa în lume constă în eliberarea de păcat și de sclaviile personale și sociale pe care el le produce. El a venit pe pământ pentru a reda oamenilor demnitatea și libertatea fiilor lui Dumnezeu, pe care numai el le poate comunica, și să dea bucuria pentru asta.

Bucuria care caracterizează așteptarea lui Mesia se bazează pe rugăciunea perseverentă: aceasta este a doua atitudine. Sfântul Paul spune: "Rugați-vă fără încetare" (1Tes 5,17). Prin intermediul rugăciunii putem intra într-o relație stabilă cu Dumnezeu, care este izvorul adevăratei bucurii. Bucuria creștinului nu se cumpără, nu se poate cumpăra; vine din credință și din întâlnirea cu Isus Cristos, motivul fericirii noastre. Și cu cât suntem mai înrădăcinați în Cristos, cu atât suntem mai aproape de Isus, cu atât regăsim mai mult seninătatea interioară, chiar și în mijlocul contradicțiilor zilnice. Pentru aceasta creștinul, întâlnindu-l pe Isus, nu poate să fie un profet al nenorocirii, ci un martor și un mesager al bucuriei. O bucurie de împărtășit cu alții; o bucurie contagioasă care face mai puțin obositor drumul vieții.

A treia atitudine indicată de Paul este continua aducere de mulțumire, adică iubirea recunoscătoare față de Dumnezeu. De fapt, el este foarte generos cu noi, iar noi suntem invitați să recunoaștem mereu binefacerile sale, iubirea sa milostivă, răbdarea și bunătatea sa, trăind astfel într-o continuă mulțumire.

Bucurie, rugăciune și recunoștință sunt trei atitudini care ne pregătesc să trăim Crăciunul în mod autentic. Bucurie, rugăciune și recunoștință. Să spunem toți împreună: bucurie, rugăciune și recunoștință [oamenii repetă în piață]. Încă o dată! [repetă]. În această ultimă etapă a timpului Adventului ne încredințăm mijlocirii materne a Fecioarei Maria. Ea este "cauza bucuriei noastre", nu numai pentru că l-a născut pe Isus, ci pentru că ne trimite încontinuu la el.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

[copiii din Roma cântă "La mulți ani!"] Multe mulțumiri, multe mulțumiri!

Mă unesc din inimă cu apelul episcopilor din Nigeria pentru eliberarea celor șase surori ale Inimii Euharistice a lui Cristos, răpite în urmă cu o lună din conventul lor de la Iguoriakhi. Mă rog cu insistență pentru ele și pentru toate celelalte persoane care se află în această condiție dureroasă: fie ca ele, cu ocazia Crăciunului, să se întoarcă în sfârșit la casele lor. Să ne rugăm împreună pentru ele: Bucură-te Marie…

Vă salut pe voi toți, familii, grupuri parohiale și asociații, care ați venit din Roma, din Italia și din atâtea părți ale lumii. Îndeosebi salut grupul "Lobitos" din Portugalia și pe cel al pelerinilor bolivieni. Salut credincioșii din Salamanca și din Pernumia (Padova).

Și acum salut cu afect copiii veniți pentru binecuvântarea "Pruncușorilor", organizată de Centrul Oratorii Romane. Este frumos ceea ce eu pot să citesc de aici: oratoriul este chiar pentru fiecare dintre noi. "Mereu este un loc pentru tine", spune pancarta. Mereu este un loc pentru tine! Când vă veți ruga acasă, în fața ieslei cu cei din familia voastră, lăsați-vă atrași de duioșia lui Isus prunc, născut sărac și fragil în mijlocul nostru, pentru a ne da iubirea sa. Acesta este adevăratul Crăciun. Dacă îl scoatem pe Isus, ce rămâne din Crăciun? O sărbătoare goală. Să nu-l scoatem pe Isus din Crăciun! Isus este centrul Crăciunului, Isus este adevăratul Crăciun! Ați înțeles?

De aceea urez tuturor o duminică frumoasă și un drum bun spre Nașterea lui Isus. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine! Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat