Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală

În drum spre Sinodul Episcopilor 2018

Anul Tinerilor

"Isus, întorcându-se și văzându-i că îl urmează, le-a zis: «Ce căutați?»
Ei i-au spus: «Rabbi, unde locuiești?»
El le-a zis: «Veniți și vedeți»" (In 1,38-39a)

Sfințiile voastre, dragi frați și surori în Cristos, dragi tineri

Planul lui Dumnezeu pentru toți este ca ei să descopere și să atingă bucuria deplină pe care o doresc și o caută neîncetat. Aceasta izvorăște doar din întâlnirea cu Domnul timpului și al istoriei, cel care l-a trimis în lume pe Fiul său tocmai pentru a le descoperi oamenilor bucuria deplină și pentru a-i mântui, așa cum relatează evanghelistul Ioan: "V-am spus acestea pentru ca bucuria mea să fie în voi și bucuria voastră să fie deplină" (In 15,11).

Fiecare om este destinatarul acestui plan măreț, plin de iubire. Într-un mod special, tinerii sunt invitați să descopere bucuria deplină a unei vieți construite pe stânca de neclintit a credinței, să aspire la idealuri înalte și să facă alegeri îndrăznețe pornind de la prietenia cu Cristos.

Isus a știut să valorizeze, încă din timpul trăirii sale pe pământ, potențialul și importanța misiunii tinerilor. Ca dovadă stă faptul că tânărul apostol Ioan era "ucenicul pe care-l iubea Isus" și cel care l-a urmat pe Mântuitorul până la capăt.

E adevărat că, potrivit cu învățătura Bisericii dintotdeauna lăsată de Domnul nostru Isus Cristos, Mântuitorul omului, le revine tinerilor, alături de ceilalți membri ai Bisericii, o misiune specială în vestirea evangheliei, mai ales a evangheliei iubirii și a slujirii.

Evanghelistul Ioan, în evanghelia sa, face o precizare care îi onorează și îi obligă pe toți, dar mai ales pe tineri, care aveau menirea să răspândească în lume tainele lui Cristos, maestrul lor. Aici întâlnim un amănunt care are o încărcătură specială.

Unul dintre ucenici, cel mai tânăr, a fost favorizat și a avut bucuria de a-și așeza capul pe pieptul Învățătorului, ca să afle pentru cine bate inima lui în momentele cele mai dramatice, atunci când i-a adunat pe apostoli la Cina de Taină, dorind să le lase testamentul iubirii sale.

Tuturor le-a arătat iubirea sa dumnezeiască, spălându-le picioarele și oferindu-le taina tainelor, Euharistia, adică trupul și sângele său. Dar mai ales și-a arătat o prețuire deosebită pentru ucenicul cel mai tânăr, Ioan, încredințându-și taina sufletului plin de iubire unui tânăr curat și zelos, ca s-o împărtășească tuturor. El, Ioan, ucenicul și apostolul cel tânăr și iubit de Mântuitorul, scrie cea mai profundă evanghelie, numită de toți "evanghelia iubirii". Lui i-a arătat Isus prețuirea cea mai mare, pentru că era tânăr și a avut bucuria să simtă cu adevărat iubirea Învățătorului, și despre aceasta vorbește tuturor. Ioan, apostolul tânăr, este alături de Isus pe tot parcursul vieții Mântuitorului, ajungând până pe Calvar și până în mormântul gol. Figura lui a fost întotdeauna prețuită și recunoscută, de la prima comunitate creștină până în zilele noastre.

Cea mai grăitoare imagine și cea mai mare dovadă a acestei iubiri este cea de pe Calvar, unde el, singurul dintre apostoli, cu un curaj tineresc caracteristic celui care iubește, stă lângă crucea lui Isus, însoțind-o pe Maria îndurerată și încurajându-le pe celelalte femei, strânse în jurul mamei lui Isus.

În acel moment Isus a confirmat prețuirea sa față de Ioan, când de sus, din înălțimea sacrificiului său, i-o încredințează pe Maria grijii și iubirii sale, când declară, cu multă încredere: "Iată mama ta!", moment în care îi spune și maicii sale: "Femeie, iată fiul tău!"

Acesta e mesajul ce-l poartă Ioan întregii omeniri, dar mai ales tinerilor din toate veacurile, din toate locurile: tinerii sunt valoarea inestimabilă pentru omenire și pentru Biserică. De aceea, Biserica i-a prețuit fără încetare și i-a iubit, știind că ei pot să influențeze și să schimbe lumea într-o mare familie și un mare popor creștin, conștient de valorile reale ale iubirii și ale mărturiei.

Biserica și tinerii de azi

Într-un document publicat în anul 2016 de Conferința Episcopilor din Austria referitor la implicarea socială a tuturor membrilor Bisericii, într-un mod deosebit cei tineri sunt chemați să citească marile învățături ale Bisericii și să-și orienteze acțiunea lor după maximele adevărului, ale dreptății și ale iubirii. Papa Francisc le cere mereu creștinilor să se angajeze activ pentru o lume mai dreaptă, spunând: "Un creștin care în aceste timpuri nu este un revoluționar, nu este un adevărat creștin", la care îmi permit să adaug: "Un tânăr care nu este cu adevărat un revoluționar nu corespunde demnității de creștin adevărat" (cf. Docat, p. 5). Iar într-un alt context, în anul 2013, la Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro, tot Sfântul Părinte spunea: "Această vestire, această menire vă este încredințată acum vouă, pentru ca ea să devină sonoră cu o nouă putere: Biserica are nevoie de voi, de entuziasmul, de creativitatea și de bucuria care vă caracterizează. Știți voi care este mijlocul cel mai bun de a-i evangheliza pe tineri? Un alt tânăr. Acesta este drumul pe care trebuie să mergeți".

Da, la această conștiință trebuie să ajungă toți tinerii creștini, că este menirea și misiunea lor a-i mobiliza și pe alții, a transmite mai departe flacăra credinței și a iubirii. Iată calea Bisericii și a tinerilor!

Biserica însăși este conștientă că, "având un trecut lung, mereu viu, și mergând spre perfecțiunea umană în timp și spre destinele ultime ale istoriei și ale vieții, ea este adevărata tinerețe a lumii. Ea are ceea ce face forța sau frumusețea tinerilor: capacitatea de a se bucura pentru ceea ce începe, de a se dărui fără să se întoarcă, de a se reînnoi și de a porni din nou spre noi cuceriri" (Mesajul Conciliului Vatican II către tineri, 8 decembrie 1965).

În această lumină, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, sfântul tinerilor, a căutat să le arate cât de valoroși sunt și a instituit pentru ei Ziua Mondială a Tineretului. De asemenea, papa Benedict al XVI-lea a adresat tinerilor cuvinte profunde, prin care i-a încurajat mereu să își trăiască credința. Iar papa Francisc, cu spiritul său atât de tineresc, nu contenește să sensibilizeze Biserica în ceea ce privește misiunea sa în favoarea tinerilor, căci ei, tinerii, constituie pentru Biserică și pentru lume o adevărată comoară care poate să reînnoiască fața pământului.

Din aceste considerente, papa Francisc a stabilit că în octombrie 2018 se va ține a XV-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor, cu tema: Tinerii, credința și discernământul vocațional. Tema aleasă este un semn al grijii Bisericii față de tineri, pe care dorește să îi însoțească în misiunea de descoperire a drumului lor în viață. Acestora, Sfântul Părinte le spune că "am voit ca să fiți voi în centrul atenției, pentru că vă port în inimă" și le amintește că "și spre voi Isus își îndreaptă privirea și vă invită să mergeți la el". De aceea, el nu încetează să vă provoace: "Preaiubiți tineri, ați întâlnit această privire? Ați auzit acest glas? Ați simțit acest impuls de a porni la drum?" (Scrisoare către tineri, 13 ianuarie 2017). Papa se îndreaptă spre toți și mai ales îi îndeamnă pe tineri să își deschidă inima față de Cristos și să răspundă chemării sale: "Acest lucru va fi posibil în măsura în care, și prin însoțirea făcută de călăuze experte, veți ști să întreprindeți un itinerar de discernământ pentru a descoperi proiectul lui Dumnezeu cu privire la viața voastră" (ibidem).

Plan pastoral pentru Anul Tinerilor

Recomandări și îndemnuri către comunitățile și către structurile bisericești ale Diecezei de Iași

Documentul pregătitor pentru a XV-a Adunare Generală a Sinodului Episcopilor exprimă faptul că "Biserica a decis să se întrebe cum să însoțească tinerii, ca ei să recunoască și să accepte chemarea la plinătatea vieții și a iubirii, și să ceară tinerilor să o ajute în identificarea celor mai eficiente modalități de a anunța vestea cea bună în zilele noastre".

În contextul acestei griji a Bisericii pentru tinerele generații, dorim ca și în Dieceza de Iași să crească atenția și dragostea față de tineri, să fie ajutați să își trăiască credința și să fie însoțiți pentru ca vocația la iubire să ia formă concretă în viața de zi cu zi, printr-o serie de alegeri care să conducă la alegerea stării de viață în căsătorie, preoție sau viața consacrată.

De aceea, îndemn toate familiile, toți preoții, toate persoanele consacrate, pe toți cei implicați în educație, toate asociațiile bisericești etc. să își asume acest drum al Bisericii și să identifice mijloacele potrivite pentru a arăta o dragoste adevărată față de tineri și pentru a veni în întâmpinarea căutărilor lor.

Într-un mod special, așteptăm o implicare conștientă și generoasă din partea Oficiului pentru Pastorația Tineretului, ca, împreună cu celelalte oficii diecezane - cum sunt: Oficiul pentru Vocații, Oficiul pentru Cler, Oficiul pentru Pastorația Universitară, Oficiul pentru Pastorația Școlară, Oficiul pentru Viața Consacrată și Oficiul pentru Pastorația Familiei -, să intensifice grija și misiunea comună de a înmulți inițiativele la care să participe întreaga comunitate catolică din Biserica noastră locală, pentru ca ea să răspundă chemării Sfântului Părinte, aceea de a ieși mai mult în întâmpinarea tinerilor. Câteva aspecte vor fi prioritare în această perioadă a drumului spre lucrările Sinodului Episcopilor din luna octombrie a anului 2018.

Iată principalele domenii, de mare importanță, în vederea conștientizării tuturor membrilor Bisericii noastre locale pentru a se pregăti și a parcurge cu interes evanghelic drumul spre evenimentul din octombrie 2018, ce se va desfășura la Roma, cu toți părinții sinodali și cu toți tinerii aleși pentru a-i reprezenta pe toți ceilalți colegi ai lor, din întreaga lume, adunați în jurul Sfântului Părinte papa Francisc.

Realități ale pastorației tineretului și grija pentru pastorația vocațională

Trăim într-un context social marcat de schimbări rapide și de numeroase transformări (cf. Laudatio s?, 18) care generează o stare de vulnerabilitate. Tinerii resimt din plin această situație complexă și încearcă să facă față multiplelor provocări. Acest cadru îngreunează trăirea credinței și construirea vieții pe valorile creștine. Cu toate acestea, tinerii caută persoane de referință, credibile, care să le ofere sprijin și încurajare.

Un astfel de sprijin ar trebui să găsească tinerii în Biserică, în parohiile noastre, în comunitățile călugărilor și ale călugărițelor, în școli și universități, în propunerile asociațiilor bisericești.

Este un timp potrivit ca, împreună, să ne întrebăm: În ce măsură Biserica noastră locală este o mamă iubitoare pentru tinerii noștri? În ce măsură, ca familii, preoți, călugări și călugărițe, formatori, educatori etc. suntem animați de o adevărată dragoste față de tineri, o dragoste care să ne determine să îi căutăm, să îi ascultăm și să îi ajutăm fără prejudecăți? În ce fel le suntem sprijin în alegerea drumului lor în viață?

a) Să-i întâmpinăm și să-i ascultăm pe tineri

Adresându-se tinerilor, papa Francisc le spunea că "Biserica dorește să stea în ascultarea glasului vostru, a sensibilității voastre, a credinței voastre; chiar și a îndoielilor voastre și a criticilor voastre. Faceți să se audă strigătul vostru, lăsați-l să răsune în comunități și faceți să ajungă la păstori" (Scrisoare către tineri, 13 ianuarie 2017). Ascultându-i pe tineri, Biserica noastră locală poate auzi vocea Domnului care răsună și astăzi. Să nu ne fie teamă să intrăm în dialog cu ei, să le ascultăm dorințele, să le apreciem eforturile, să lăudăm realizările lor, să le încurajăm inițiativele, să le primim criticile etc. Să facem precum sfântul Benedict, care le recomanda abaților să-i consulte și pe tineri înainte de orice alegere importantă, pentru că "adesea Domnul revelează soluția cea mai bună chiar celui mai tânăr" (Regula sfântului Benedict III, 3).

b) Să-i însoțim cu grijă și respect pe tineri

Tema următorului Sinod al Episcopilor ne face mai conștienți că grija față de tineri presupune o responsabilitate semnificativă. Avem o misiune măreață în ceea ce privește însoțirea tinerilor, pornind de la credință, ascultând tradiția Bisericii și cu obiectivul clar de a-i sprijini în discernământul lor vocațional și în alegerile fundamentale ale vieții, pornind de la conștientizarea faptului că unele dintre aceste alegeri sunt permanente (cf. Documentul pregătitor pentru a XV-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor).

- Să îi ajutăm pe tineri să descopere că darul credinței vine de la Dumnezeu, dar este și un răspuns la faptul de a te simți ales și iubit! Acest dar se trăiește intens prin ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, prin rugăciune, prin slujirea aproapelui, prin deciziile zilnice luate în lumina prezenței lui Dumnezeu.

- Să le oferim tinerilor ocazii de cateheză și de formare! Nu este ușor să ne adresăm tinerilor, însă ei au o nevoie imensă de a descoperi și de a înțelege. Întrebările lor nu trebuie să rămână fără răspunsuri. Nu ar trebui să fie nicio parohie în care să nu se țină periodic cateheza pentru copii și pentru tineri.

- Să îi sprijinim pe tineri în alegerea stării de viață! Cât de important este ca tinerii să vadă modele autentice de trăire a vieții de familie, a preoției și a vieții consacrate! Mărturia unei vocații autentice trebuie să fie urmată și de disponibilitatea de a-i însoți pe tineri pe drumul alegerii stării de viață. Încurajarea grupurilor și a inițiativelor vocaționale, atenția față de ministranți, cursurile pentru logodnici etc. ajută tinerii să ia deciziile importante pentru viața lor.

- Să încurajăm și să susținem asociațiile bisericești de tineri! Aceste asociații oferă oportunități de întâlnire și de formare de care tinerii au nevoie. Fiecare dintre aceste grupuri prezente în parohiile noastre trebuie să fie însoțite de preoți, de persoane consacrate sau de laici, astfel încât să crească tot mai mult. De multe ori, în aceste asociații se maturizează răspunsurile la chemarea lui Dumnezeu.

- Să dăm mai multă importanță întâlnirilor pentru tineri la nivel național, diecezan și parohial! E drept, în dieceza noastră avem bucuria de a trăi, an de an, celebrarea Zilei Tineretului și a Sărbătorii Copiilor, la nivel național se organizează Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic, iar la nivel mondial, Ziua Mondială a Tineretului, precum și întâlnirile organizate de Comunitatea din Taizé.

Acestea sunt ocazii deosebite în care tinerii să împărtășească bucuria credinței și să manifeste lumii prietenia lor cu Cristos. Să nu uităm că cei mai buni evanghelizatori ai tinerilor pot fi tinerii înșiși. De aceea, este de mare ajutor să susținem participarea lor la aceste întâlniri care le pot marca viața și le oferă o posibilitate de a se găsi împreună pentru misiunea de evanghelizare.

Îndemnuri speciale și o chemare către voi, dragi tineri

Biserica privește cu multă dragoste și încredere la voi și dorește să fiți artizanii unei lumi noi bazate pe iubire, dreptate și pace. În ciuda dificultăților pe care le întâmpinați în societatea de azi mereu în schimbare, nu dați înapoi în fața acestei misiuni nobile!

Împreună cu papa Francisc, care vă iubește așa de mult și care își arată iubirea Bisericii față de voi, vă îndemnăm și noi, păstorii și însoțitorii voștri: "O lume mai bună se construiește și grație vouă, grație voinței voastre de schimbare și grație generozității voastre. Nu vă fie frică să-l ascultați pe Duhul care vă sugerează alegeri îndrăznețe, nu întârziați atunci când conștiința vă cere să riscați pentru a-l urma pe Învățătorul" (Scrisoarea Sfântului Părinte către tineri, 13 ianuarie).

Fiți protagoniștii schimbărilor pe care toți le dorim, pornind de la trăirea credinței, a onestității și a dăruirii în fiecare zi din viața voastră! Să radieze pe chipurile voastre prezența lui Isus, cel care i-a întâlnit pe cei doi ucenici din Evanghelia după sfântul Ioan, și, asemenea lor, întâlnindu-l, să vă lăsați vrăjiți și cuceriți de iubirea și prietenia lui. Pagina din Evanghelia după Ioan are mai ales în acest an un mesaj puternic și angajant pentru noi toți, dar mai ales pentru voi, dragi tineri: "Isus, întorcându-se și văzându-i că îl urmează, le-a zis: «Ce căutați?» Ei i-au spus: «Rabbi, unde locuiești?» El le-a zis: «Veniți și vedeți»" (In 1,38-39).

Precum ei, și voi, dragi tineri, cuceriți de cuvintele și de prietenia sa, după experiența făcută, spuneți tuturor fraților și prietenilor voștri că el, Isus, este bucuria adevărată pe care oamenii, și mai ales tinerii, o caută și o doresc, și că el nu vă răpește nimic, ci vă dă totul. El vă cere doar un lucru: iubirea și căutarea feței sale.

Încă o dată, Sfântul Părinte papa Francisc, prin sinodul dedicat vouă, vă exprimă toată prețuirea lui și a întregii Biserici, iar noi, episcopii Petru și Aurel, împreună cu toți preoții și cu toate persoanele consacrate, ne rugăm și vă susținem, ca drumul vostru spre Sinodul din 2018 să vă dispună la o nouă angajare curajoasă, asemenea apostolului Ioan și asemenea celor doi ucenici care au avut bucuria de a-l vedea în casa în care a ales să locuiască pentru a fi în mijlocul lor și a-i primi pe toți în rândul ucenicilor săi, pentru a dobândi un nou suflu și un nou avânt în trăirea iubirii și a slujirii.

Ne bucurăm să vă exprimăm dorința noastră și speranța sfântă că voi veți reuși să realizați programul mărturiei voastre în mijlocul lumii de azi, după cum vă asigură papa și dorește să vă convingă: "Biserica are nevoie de voi, de entuziasmul, de creativitatea și de bucuria care vă caracterizează" (Rio de Janeiro, 2013). Porniți, așadar, plini de curaj pe drumul spre sinodul vostru și fiți siguri că Isus vă va primi și pe voi la pieptul său așa cum l-a primit pe Ioan, iar în casa sa vă va primi precum pe cei doi ucenici care doreau să-l vadă.

Cu prețuirea, bucuria în Domnul și cu îmbrățișarea noastră,

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Alte scrisori pastorale ale PS Petru Gherghel sunt publicate în secțiunea: "Bibliotecă" la pagina Documente episcopale.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat