Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (19 noiembrie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această penultimă duminică din anul liturgic, evanghelia ne prezintă parabola talanților (cf. Mt 25,14-30). Un om, înainte de a pleca într-o călătorie, încredințează servitorilor săi talanți, care în acel timp erau monede de o valoare însemnată: unui servitor cinci talanți, altuia doi, altuia unul, după puterile fiecăruia. Servitorul care a primit cinci talanți este întreprinzător și îi fructifică reușind să câștige alți cinci. În același mod se comportă servitorul care a primit doi talanți, mai procură alți doi. În schimb servitorul care a primit un talant, sapă o groapă în pământ și ascunde acolo moneda stăpânului său.

Și chiar acest servitor explică stăpânului, la întoarcerea sa, motivul gestului său, spunând: "Stăpâne, știam că ești un om aspru, care seceri unde n-ai semănat și aduni de unde n-ai împrăștiat, și, pentru că m-am temut, m-am dus și am ascuns talantul tău în pământ" (v. 24-25). Acest servitor are un raport de încredere cu stăpânul său, dar se teme de el și asta îl blochează. Frica imobilizează mereu și adesea ne duce la alegeri greșite. Frica descurajează să luăm inițiative, ne induce să ne refugiem în soluții sigure și garantate și astfel ajungem să nu realizăm nimic bun. Pentru a merge înainte și a crește pe drumul vieții nu trebuie să ne temem, trebuie să avem încredere.

Această parabolă ne face să înțelegem cât este de important să avem o idee adevărată despre Dumnezeu. Nu trebuie să credem că el este un stăpân rău, dur și sever, care vrea să ne pedepsească. Dacă înlăuntrul nostru există această imagine greșită despre Dumnezeu, atunci viața noastră nu va putea să fie rodnică, pentru că vom trăi în frică și asta nu ne va conduce la nimic constructiv, dimpotrivă, frica ne paralizează, ne autodistruge. Suntem chemați să reflectăm pentru a descoperi care este cu adevărat ideea noastră despre Dumnezeu. Deja în Vechiul Testament, el s-a revelat ca "Dumnezeu plin de îndurare și milostiv, încet la mânie, plin de bunătate și de adevăr" (Ex 34,6). Și Isus ne-a arătat mereu că Dumnezeu nu este un stăpân sever și intolerant, ci un tată plin de iubire, de duioșie, un tată plin de bunătate. De aceea putem și trebuie să avem o încredere imensă în el.

Isus ne arată generozitatea și grija Tatălui în atâtea moduri: cu al său cuvânt, cu gesturile sale, cu primirea sa față de toți, în special față de cei păcătoși, cei mici și cei săraci - așa cum ne amintește prima Zi Mondială a Săracilor -, dar și cu avertizările sale, care revelează interesul său pentru ca noi să nu irosim inutil viața noastră. De fapt, este semn că Dumnezeu are mare stimă față de noi: această conștiință ne ajută să fim persoane responsabile în orice acțiune a noastră. De aceea, parabola talanților ne cheamă la o responsabilitate personală și la o fidelitate care devine și capacitate de a porni încontinuu la drum pe căi noi, fără "a îngropa talantul", adică darurile pe care Dumnezeu ni le-a încredințat și de care ne va cere cont.

Sfânta Fecioară să mijlocească pentru noi, ca să rămânem fideli față de voința lui Dumnezeu, făcând să rodească talanții cu care ne-a înzestrat. Astfel vom fi utili celorlalți și, în ziua de pe urmă, vom fi primiți de Domnul, care ne va invita să luăm parte la bucuria sa.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri, la Detroit, în Statele Unite ale Americii, a fost proclamat fericit Francesco Solano, preot de la Frații Minori Capucini. Discipol umil și credincios al lui Cristos, s-a remarcat printr-o slujire neobosită a săracilor. Mărturia sa să-i ajute pe preoți, pe călugări și pe laici să trăiască în bucurie legătura dintre vestirea evangheliei și iubirea față de cei săraci.

Este ceea ce am voit să amintesc cu această Zi Mondială a Săracilor, care la Roma și în diecezele din lume se exprimă în atâtea inițiative de rugăciune și de împărtășire. Îmi doresc ca săracii să fie în centrul comunităților noastre nu numai în momente ca acestea, ci întotdeauna; pentru că ei sunt în inima evangheliei, în ei îl întâlnim pe Isus care ne vorbește și ne interpelează prin suferințele lor și prin necesitățile lor.

Vreau să amintesc astăzi în mod deosebit populațiile care trăiesc o sărăcie dureroasă din cauza războiului și a conflictelor. De aceea, reînnoiesc un apel din inimă adresat comunității internaționale să facă orice efort posibil pentru a favoriza pacea, îndeosebi în Orientul Mijlociu. Un gând special îl îndrept spre iubitul popor libanez și mă rog pentru stabilitatea țării, ca să poată continua să fie un "mesaj" de respect și conviețuire pentru toată regiunea și pentru întreaga lume.

Mă rog și pentru persoanele din echipajul submarinului militar argentinian ale cărui urme s-au pierdut.

Astăzi este și Ziua Amintirii Victimelor Străzii, instituită de ONU. Încurajez instituțiile publice în angajarea prevenirii și îi îndemn pe șoferi la prudență și la respectarea normelor, ca primă formă de ocrotire a lor și a celorlalți.

Și vă salut pe voi toți, familii, parohii, asociații și pe fiecare credincios, care ați venit din Italia și din atâtea părți ale lumii. Îndeosebi îi salut pe pelerinii din Republica Dominicană; pe participanții la crosul de solidaritate din Košice (Slovacia) la Roma; și comunitatea ecuadoriană rezidentă la Roma, care o sărbătorește pe Virgen del Quinche. Salut fraternitățile din Ordinul Secular Trinitar Italian, pe credincioșii din Civitanova Marche, Sanzeno, Termoli, Capua și Nola, și pe tinerii candidați la Mir din Mestrino (Padova).

Vă urez tuturor o duminică frumoasă! Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine! Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat