Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Portarul lui Dumnezeu

La Detroit beatificarea capucinului Francesco Solano Casey

De Carlo Calloni

Postulator general al fraților minori capucini

Primul fericit din ordinul fraților minori capucini din Statele Unite ale Americii: este Francesco Solano Casey, preot din provincia Calvary, care este ridicat la cinstea altarelor de cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, reprezentându-l pe papa Francisc, sâmbătă 18 noiembrie 2017, la Detroit. În spiritualitatea sa strălucesc în mod special virtuțile îndrăgite de sfântul Francisc de Assisi și pe care capucinii au știut să le reinterpreteze și să le repropună în situațiile schimbate ale timpului și ale locurilor: umilință, simplitate, sărăcie, răbdare, bucurie, iubire față de Cristos și față de aproapele. Virtuți puse în slujba ascultării și a consolării.

Bernardo (Francesco Solano) Casey, al șaselea din cei șaisprezece copii, s-a născut la Prescott în Wisconsin la 25 noiembrie 1870 din Bernard James Casey și Ellen Elisabeth Murphy, țărani de origine irlandeză. După ce a terminat școlile inferioare, a întreprins diferite ocupații: zilier agricol, tăietor de lemne, mecanic, electrician, paznic la închisoare, vatman de tramvai. Cu un caracter puternic și volitiv, era înzestrat cu un profund spirit altruist și cu o plăcută doză de bună dispoziție. În 1892, la vârsta de douăzeci și doi de ani, a intrat în seminarul diecezan din Milwaukee și nefiind în măsură să plătească taxa întreagă, s-a angajat ca frizer printre colegii săi. Din cauza vârstei sale care nu mai era tânără și a unei slabe pregătiri de bază, a întâlnit mari dificultăți în studii, așa încât după cinci ani de seminar superiorii l-au sfătuit să abandoneze ideea preoției sugerându-i să devină călugăr. Bernardo a acceptat sfatul lor cu umilință și încredere, rugându-l pe Domnul să-i indice voința sa. Fratele mai mic Eustrachio Vollmer l-a încurajat să se prezinte la un convent de frați minori sau de capucini, această ultimă indicație care nu l-a entuziasmat mult pe Bernardo. De fapt, printre capucini se vorbea mai mult germană, fiind de limbă germană fondatorii provinciei de Calvary în 1857. Și în afară de asta nu-l atrăgea faptul de a trebui să poarte barbă toată viața. Totuși a făcut cere fie la frații minori fie la frații capucini. În ajunul solemnității Neprihănitei Zămisliri din 1896, la sfârșitul novenei, a înțeles că Domnul îl chema să intre la capucinii din Detroit. La 14 ianuarie 1897 începea astfel noviciatul său în conventul "Sfântul Bonaventura", unde primea numele de Francesco Solano.

După ce a terminat noviciatul a reluat studiile de teologie în seminarul capucinilor din Milwaukee. Limbile folosite pentru predare, germana și latina, nu i-au ușurat desigur învățarea, dar în pofida acestei dificultăți superiorii au decis să-l hirotonească preot după cuvintele directorului de studii: "Îl vom hirotoni pe fratele Francesco Solano și ca preot el va fi pentru oameni un fel de paroh de Ars". Astfel, la 24 iulie 1904 a primit hirotonirea sacerdotală ca "preot simplex", cu clauza de a nu spovedi și de a nu predica în public. Limitare primită de el cu spirit de credință și mare umilință.

Imediat după hirotonirea sacerdotală a început marea aventură a fratelui Francesco Solano "preot simplex" sau, cum el semnează adesea scrisorile sale, "homo simplex", în slujire totală a fraților și a oamenilor mai săraci și nevoiași care se apropiau de convent în căutare de ajutor. Prima ascultare l-a dus în fraternitatea din Yonkers (1904-1918), ca sacristan și asistent al femeilor care se îngrijeau de curățenia bisericii. După aceea a fost transferat la Manhattan (1918-1924), portar și promotor al operei serafice a sfintelor liturghii pentru ajutorarea misiunilor capucinilor. Această activitate, care putea să pară o simplă înregistrare administrativă, a fost transformată de fratele Francesco Solano în promovare a participării la liturghie, a animării misionare și a necesității rugăciunii pentru cei răposați. Înscriind în registru numele donatorului adnota și intențiile sale particulare. Oamenii simpli au înțeles că fratele Francesco Solano nu era un funcționar, ci unul care-i primea, îi asculta, purta durerile tuturor în rugăciunea sa către Domnul. Și roadele n-au lipsit. Era ocupat toată ziua să asculte, să consoleze, să instruiască, să însoțească atâtea persoane. Din 1923, din ascultare față de superior, a ținut un registru unde oamenii notau harurile primite, remarcând că acestea erau rod al rugăciunii, al participării la liturghie, al celebrării sacramentelor. Așa obișnuia să repete multora care au primit un har că "totul era posibil pentru cel care avea credință în Dumnezeu, în bunătatea sa, în milostivirea sa, în mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, capodopera lui Dumnezeu".

La 1 august 1924, fratele Francesco Solano primea o nouă ascultare în conventul "Sfântul Bonaventura", la Detroit, cu funcția de ajutor de portar. Aici a rămas până în 1945. Cu trecerea timpului, soneria de la poartă suna cu frecvență mai mare și mereu pentru că vreunul cerea să vorbească cu ajutorul de portar. În această perioadă a primit sarcina de a prezida funcțiunea binecuvântării bolnavilor, binecuvântare numită a "sfântului Mauro", cu relicva sfintei cruci. Fratele Francesco Solano petrecea chiar zece ore pe zi la poartă, fără a-și acorda niciodată o pauză sau o vacanță, exercitând apostolatul său cu un cuvânt bun, caritate, răbdare, jovialitate și ascultare. În momentul marii crize din anii douăzeci din secolul trecut, timp de lipsuri și de foame pentru mulți, fratele Francesco Solano a fost destinat la Detroit. Contactul cu realitatea dură a celui care nu are de mâncare l-a transformat, mai bine s-ar spune, l-a dezvăluit în trăsătura sa cea mai puternică: a-i primi pe săraci la poarta conventului cu respectul cel mai mare în sacralitatea persoanei lor. N-a întrebat niciodată de unde proveneau, dacă erau catolici sau nu, dacă aveau nevoie cu adevărat: i-a tratat pe toți cu compasiune și sensibilitate dând fiecăruia ceea ce era dat și altora, fără favoritisme, fără parțialitate. În el săracul găsea prietenul și confidentul, fără frica de a se arăta în propria lipsă sau neajuns, experimentând că nu este judecat și nici compătimit, ci că este înțeles, ajutat și sprijinit. Fratele Francesco Solano, la rândul său, știa bine că ceea ce putea să dea săracului nu era decât rodul altora, era caritatea altora care trecea prin mâinile sale, dar asta nu-l făcea să fie orgolios sau să se simtă stăpân al celuilalt.

La 21 iulie 1945 a primit ascultarea de a părăsi fraternitatea din Detroit și de a se transfera la Brooklyn (1946-1946). Transferarea devenise necesară pentru a ocroti sănătatea. Avea de acum 75 de ani și astfel superiorii s-au gândit să-i reducă slujirea transferându-l la fraternitatea din Huntington (1946-1956), loc liniștit la țară în Indiana. Însă sănătatea sa se deteriora lent și după repetate internări într-un spital la Detroit, superiorii au considerat că e bine să-l transfere definitiv în conventul "Sfântul Bonaventura", unde a murit la 31 iulie 1957, la vârsta de 87 de ani.

(După L'Osservatore Romano, 18 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat