Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Izvoare (BC): Inițierea unui proiect diecezan despre "lectio divina"

Oficiul pentru Cateheză al Diecezei de Iași inițiază un nou proiect la nivel diecezan, cu titlul: "Lectio divina - model de rugăciune într-o lume secularizată". Proiectul se va derula în perioada septembrie 2017 - noiembrie 2020, în patru centre decanale din dieceză: Iași (Centrul de Spiritualitate "Episcop Anton Durcovici", Bârnova); Roman (Parohia "Sfânta Tereza", Roman); Bacău (Mănăstirea "Sfânta Monica", Izvoare) și Valea Trotușului (Sanctuarul "Fericitul Ieremia Valahul", Onești).

În fiecare din cele patru centre amintite, graficul de derulare al proiectului propune întâlniri săptămânale în perioada Adventului și a Postului Mare, dar și întâlniri lunare în Timpul Pascal și în Timpul de peste an.

O primă întâlnire a echipei de proiect a avut loc luni, 13 noiembrie 2017, la mănăstirea "Sfânta Monica" din Izvoare (BC), și a avut pe ordinea de zi lectio divina, susținută de pr. dr. Daniel Iacobuț, cu tema: "Pregătiți calea Domnului", prezentarea momentelor din lectio divina, prezentarea proiectului pregătirea echipelor din cele patru centre de la nivel decanal, elaborarea materialelor de promovare și mediatizare, organizarea întâlnirilor și responsabilizarea membrilor pentru implementarea și derularea proiectului. Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă fraternă.

La invitația pr. dr. Mihai Roca, director al Oficiului pentru Cateheză și inițiatorul acestui proiect, au dat curs acestei prime întâlniri ca parteneri în proiect pr. Eduard Pătrașcu, director al Oficiului pentru Pastorația Biblică și director al Departamentul de Cercetare Biblică, pr. Mihai Augustin Folner, director al Oficiului pentru Viața Consacrată, iar din partea decanatelor: pr. Paul Budău, pr. Isidor Dâscă, pr. Toma Rediu, pr. Pavel Chelaru, pr. Pavel Beșleagă, pr. Flavian Gondoș OFMCap, sr. Iosefina Rediu CIN, iar din partea Asociației Primus, prof. Mariana Sofronie.

Proiectul se adresează tuturor credincioșilor, asociațiilor de laici, persoanelor consacrate și preoților, și are ca scop lectura Cuvântului sacru în rugăciune, prin lectio divina.

Titlul proiectului: "Lectio divina - model de rugăciune într-o lume secularizată" exprimă în mod clar dorința vie de a contribui atât la cunoașterea și aprofundarea textului biblic din partea credincioșilor laici, cât și la reînnoirea credinței de către agenții pastorali. Sectorul pastoral a reafirmat cu insistență că trăirea credinței se alimentează prin excelență din izvorul Cuvântului lui Dumnezeu. De asemenea, aprofundarea susținută a textului biblic este o parte importantă a planul diecezan de actualizare a catehezei.

"A citi, a te ruga, a trăi", așa putem defini lectio divina, una dintre comorile pe care ni le încredințează Tradiția Bisericii. Această comoară prețioasă poate fi definită ca lectură în rugăciune a unui text din Sfânta Scriptură, care, sub inspirația Duhului Sfânt, ne face să înțelegem legătura dintre iubirea lui Dumnezeu și viața noastră, atenți fiind la realizarea legăturilor dintre exprimarea religioasă autentică și caracteristicile vieții moderne. Astfel înțeleasă lectio divina, e necesar ca meditația să fie însoțită de tăcere și de rugăciunea însuflețită de schimbare și convertire; din tăcere și rugăciune înfloresc apoi atitudini de speranță, angajament, solidaritate și dialog.

Prin practicarea individuală și comunitară a lectio divina - a lecturii Cuvântului în rugăciune - ne dispunem sufletește înaintea lui Dumnezeu, cu dorința vie de a privi lumea prin ochii lui Dumnezeu și de a-l iubi pe aproapele cu iubirea lui Dumnezeu.

Cu această ocazie, mulțumim pr. Mihai Roca, inițiatorul și coordonatorul proiectului Lectio divina, și tuturor celor care, cu inima deschisă, se implică în realizarea acestei frumoase inițiative diecezane și își doresc ca proiectul să prindă viață și să dea roade.

Prof. Mariana Sofronie


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat