Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La masă cu papa

Inițiative pentru prima Zi Mondială a Săracilor

Peste patru mii de nevoiași, persoane simple și săraci vor participa duminică, 19 noiembrie 2017, în Vatican, la Liturghia pontifului și apoi o mie cinci sute vor lua masa cu el în prima Zi Mondială dedicată lor.

La inițiativă - voită puternic de papa Francisc la încheierea Jubileului Milostivirii, pentru ca toată comunitatea creștină să fie cheamă să-și întindă propria mână celor săraci, celor slabi, bărbaților și femeilor a căror demnitate este călcată în picioare - va participa și personalul din asociațiile de voluntariat care provin nu numai din Roma și din Lazio, ci și din diferite dieceze din lume: Paris, Lyon, Nantes, Angers, Beauvais, Varșovia, Cracovia, Solsona, Malines-Bruxelles și Luxemburg. Celebrarea euharistică se va desfășura la ora 10.00 în bazilica "Sfântul Petru". La sfârșitul mesei în aula "Paul al VI-lea", unde fanfara Jandarmeriei Vaticane și corul Le Dolci Note, compus din copii de la 5 la 14 ani, vor anima cântările.

Mese festive și pentru ceilalți 2500 de invitați au fost organizate la mese, seminarii și colegii catolice din Roma: de la Consiliul Pontifical American la Colegiul Apostolic Leonian; de la mesele de la Circolo San Pietro la masa Caritas Roma; de la comunitatea "Sfântul Egidiu" la Seminarul Mic Pontifical Roman până la Ateneul Pontifical Regina Apostolorum. Mâncarea va fi servită de 40 de diaconi din Dieceza de Roma și de circa 150 de voluntari care provin din parohiile din alte dieceze.

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, organizator al inițiativei, s-a adresat unor asociații de voluntariat precum Caritas, Comunitatea "Sfântul Egidiu", Ordinul de Malta, Noile Orizonturi, Comunitatea "Ioan al XXIII-lea", Asociația Fratello 2016, Operele antoniane din Roma, ACLI din Roma, Grupurile vincențiene de voluntariat; precum și la realitățile apropiate de persoanele marginalizate și la parohii, pentru ca să reușească să-i implice pe toți nevoiașii să ia parte. A fost generos răspunsul tuturor acestor institute, care au oferit o colaborare prețioasă.

Ca pregătire pentru această Zi a fost pregătit și un centru sanitar solidar în piața Pio XII, activ de luni, 13, până duminică, 19 noiembrie, de la ora 9.00 la ora 16.00. În zona medicală se vor putea efectua gratuit analize clinice, vizite specializate de cardiologie, de dermatologie, de infecțioase, de ginecologie și de andrologie. Acest lucru este posibil grație disponibilității instituțiilor care au colaborat, precum Fondul Asistență Sanitară (FAS); Direcția de Sănătate și Igienă a Guvernatoratului Statului Cetatea Vaticanului; secțiile de dermatologie și de cardiologie de la Policlinica Gemelli; Bios și secția de ginecologie de la Universitatea Tor Vergata.

Infirmierele voluntare de la Crucea Roșie Italiană se vor ocupa de primirea și de repartizarea în cele cinci corturi pregătite ca ambulatoriu mobil. Pregătirea zonei a fost realizată grație și contribuției Armatei Italiene și a Confederației Naționale a Milostivirilor din Italia.

În ajunul Zilei, sâmbătă, 18, se va ține o veghe de rugăciune pentru voluntarii care în fiecare zi în tăcerea angajării lor oferă alinare și bucurie atâtor săraci. Întâlnirea este la ora 20.00 în bazilica "Sfântul Laurențiu din afara zidurilor", aleasă în mod voit pentru a aminti de sfântul diacon din Roma, care atunci când împăratul îi cerea să predea bogățiile Bisericii i-a prezentat pe săraci spunând: "Aceștia sunt adevărata comoară a Bisericii".

În afară de asta, ca pregătire pentru această Zi a fost realizat un material pastoral ajutător, cu titlul Să nu iubim cu vorbe ci cu faptele, tradus în șase limbi, și publicat în Italia de Editura San Paolo.

Însă inițiativele nu se limitează la Dieceza de Roma. De fapt, în toată lumea, comunitățile diecezane și parohiile au primit cu entuziasm invitația papei Francisc, cu multe inițiative în persoanelor mai sărace.

(După L'Osservatore Romano, 15 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat