Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La centenarul Marelui Război

S-au împlinit o sută de ani de la luptele de la Mărăști, Mărășești, Oituz. În aceste bătălii au luptat și catolici. Amintirea lor o păstrează monumentele ridicate prin satele catolice. Aflându-mă în zona Vrancea, împreună cu pr. Ieronim Budulai am vizitat, în zilele de 28, 29 și 30 octombrie 2017, mai multe locuri care amintesc de ceea ce s-a întâmplat acum o sută de ani: Mărășești, Mărăști, Soveja...

Primul Război Mondial a lăsat răni adânci: soții fără soți, copii fără părinți, părinți fără copii. În amintirea celor căzuți, s-au construit numeroase monumente dedicate lor.

Am vizitat Mausoleul Eroilor din Primul Război Mondial din Mărășești, ridicat în perioadele 1923-1924 și 1936-1938, aflat pe șoseaua națională DN2 care duce spre Focșani. La inaugurarea din 18 septembrie 1938 au participat regele Carol al II-lea, prințul moștenitor, Mihai, patriarhul Miron Cristea.

Mausoleul a fost ridicat în zona în care, în vara anului 1917 (în perioada 24 iulie/6 august - 6 august/19 august), s-au desfășurat luptele de la Mărășești (în spațiul dintre râurile Siret și Putna și aliniamentul Muncelu - Mărășești), soldate cu victoria trupelor române. În confruntările de la Mărășești au fost 27.410 morți, răniți și dispăruți (5.125 de morți pe câmpul de luptă, 9.818 dispăruți și 12.467 de răniți).

Construit (după modelul Domului Invalizilor din Paris) din beton armat placat cu blocuri de andezit, acesta are o forma circulară - 30 m înălțime și 40 m în diametru. Partea superioară este terminată cu o cupola - "Cupola Gloriei" - a cărei bază este flancată de patru vulturi din granit, înconjurată de o friză in basorelief, cu o suprafață de 100 de metri pătrați.

Pe fronton se află inscripționat cu litere din bronz: "Întru slava eroilor neamului", alături de numele localităților unde s-au purtat principalele bătălii. Basoreliefurile "Cupolei Gloriei" au fost realizate de Cornel Medrea și Ion Jalea și ilustrează diverse momente ale luptelor.

La intrare ne-a întâmpinat ghidul care ne-a spus că actualmente mausoleul adăpostește, la parter, 5.073 de soldați și ofițeri în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune dispuse pe 18 culoare. În centrul mausoleului se află sarcofagul generalului Eremia Grigorescu (1863-1919), decedat la 21 iulie 1919. Pe "Culoarul Cavalerilor", alături de maiorul Grigore Ignat și locotenentul Gabriel Pruncu (1896-1917), se afla și mormântul Măriucăi Zaharia, eroina din Haret, care, având 12 ani, la 6 august 1917 a ajutat armata română, transmițând din nucul aflat în spatele casei informații despre înaintarea nemților, doborâtă fiind apoi de un lunetist neamț, același care îl doborâse și pe soldatul Dumitru care a transmis înainte ei.

Ni s-a spus că primii au fost înmormântați aici în anul 1924, fiind deshumați de pe câmpurile de luptă. În același an a fost stabilit în fața mausoleului de către un copil de trupă eroul necunoscut, care se află acum la București.

În rotonda de la etaj se găsesc drapelele unităților române care au participat la bătălia de la Mărășești. Cupola este decorată în interior cu o pictură în frescă (îngeri militari cu săbii de foc) creată de pictorul Eduard Săulescu.

La ieșirea din mausoleu am fost îndreptați spre muzeu care se află într-o clădire separată. Aici se găsesc imagini foto-documentare, armament și echipament militar din dotarea armatei din acel timp. Printre acestea se pot vedea și câteva obiecte personale ale Ecaterinei Teodoroiu (1894-1917) sau ale lui Iremia Grigorescu. Aici se pot vedea etapele acțiunilor militare.

În drum spre Vizantea, lângă Panciu, la 1 km după Muncelu (com. Străoane), ne-am oprit pentru a vedea monumentul ridicat în cinstea Ecaterinei Teodoroiu (16 ianuarie 1894 - 22 august 1917), inaugurat în anul 1972. Basorelieful de pe obelisc a fost realizat de sculptorul Octav Iliescu. Ecaterina este numită "eroina de la Jiu". Miercuri, 22 august, la ora 21,15, unitățile române au fost atacate de unități germane. În timpul retragerii, Ecaterina Teodoroiu (sublocotenent) a fost lovită de două gloanțe de mitralieră pe Dealul Secului-Muncel. A căzut în fruntea plutonului, îmbărbătându-și soldații.

Urmând drumul, după Muncelul, am ajuns la Varnița. Lângă școală se află două monumente, ca un simbol al "frăției de arme româno-franceze". Unul amintește de plutonierul Dobre Cudum, căzut la 16 septembrie 1917, iar celălalt amintește de sergentul francez Richard Henry Jean, căzut la 22 martie 1917.

La ieșirea din Răcoroasa am luat-o la dreapta, 4 km până la Mărăști. Am ajuns târziu, spre seară. Monumentul cu muzeu tocmai se închisese. Totuși cel care răspunde ne-a deschis pentru a-l vizita. Mai întâi în incintă am admirat grupurile statuare.

Bătălia de la Mărăști s-a desfășurat între 11/24 iulie și 19 iulie/1 august 1917 și a fost o operațiune ofensivă a armatei române și a armatei ruse. Victoria, sub comanda generalului Alexandru Averescu, a costat 1.469 de vieți, 3.052 de răniți și distrugerea satului Mărăști.

În anii următori satul a fost refăcut. Pentru cinstirea memoriei eroilor și în amintirea luptelor care s-au dus aici, în anul 1928, odată cu inaugurarea Câmpului istoric, s-a început construirea mausoleului, la cota 536, la inițiativa unui grup de ofițeri și generali. Construcția mausoleului s-a încheiat în 1938. Între anii 1940 și 1941 au avut loc reînhumările osemintelor eroilor aduși din diferite cimitire.

La intrarea în localitate am trecut pe lângă portalul în formă de arc de triumf cu inscripția "Câmpul istoric de la Mărășești. 1916-1919"; acoperișul este din șindrilă. Toate punctele importante din sat au panouri cu explicații.

Întins pe e suprafață de 1000 mp, mausoleul din partea de nord a satului se sprijină pe doi piloni de beton de secțiune dreptunghiulară pe care au fost amplasate două urne din bronz în care ardea flacăra veșnică. Pilonii sunt împodobiți cu basoreliefuri de bronz care înfățișează trecerea unui țăran român peste linia frontului cu informații despre inamic ("Călăuza și patrula") și primirea unui general român făcută de locuitorii din Mărăști ("În întâmpinarea eliberatorului"). Între cei doi piloni, pe un perete de beton, sunt fixate 15 plăci de marmură pe care sunt inscripționate numele a 900 de ostași căzuți la datorie. La primul nivel sunt expuse arme și muniție utilizate în timpul războiului, fotografii și hărți. La subsol se află osuarul ostașilor precum și criptele ofițerilor căzuți în bătălie. În cele 12 cripte au fost depuse osemintele a 5.342 ostași români, ruși, germani necunoscuți. În partea inferioară a nișelor, pe un postament au fost depuse osemintele, iar pe rafturi au fost așezate craniile. Aici au fost aduse, ulterior, sarcofagele mareșalului Alexandru Averescu și ale generalilor Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu și Nicolae Arghirescu.

În centrul parcului se află un grup statuar din bronz, care înfățișează un soldat rănit ce predă unui tânăr arma și făclia pentru continuarea luptei. În spatele grupului statuar se poate vedea bustul mareșalului Alexandru Averescu în ținută militară.

În anul 2009 au fost demarate aici lucrări de consolidare și restaurare ale mausoleului.

Întrucât au existat voci că rămășițele pământești ale mareșalului Alexandru Averescu au dispărut înainte de 1979, din ordinul lui Ceaușescu, pentru că ar fi reprimat Răscoala din 1907, am întrebat dacă e reală povestea. Ghidul ne-a asigurat că osemintele sunt în sarcofag.

Duminică după-amiază, 29 octombrie, am pornit spre Soveja. Pe cale, la Câmpuri, am întâlnit Casa lui Moș Ion Roată (n. 1806 - m. 20 februarie 1882). Ioan Roată a jucat un rol la Unirea Principatelor Române din 1859, fiind reprezentantul țărănimii clăcașe la divanul ad-hoc al Moldovei; la 5 februarie 1859 l-a întâlnit pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza la Focșani. Istoria vieții lui era notată pe un perete al casei.

La Soveja am vizitat monumentul dedicat eroilor din Primul Război Mondial, construit în perioada 1923-1928, sub forma unei cetăți de piatră. Acoperișul de tip cupolă e așezat pe un plan în formă de cruce. De o parte și alta a scărilor care urcă la mausoleu sunt două tunuri, trofee din luptele de la Mărășești. În criptele din interior au fost reînhumați 528 de români, ruși, germani, austrieci și unguri. În fața criptelor s-au pus plăci de marmură pe care s-au inscripționat numele celor înhumați. Osuarul adăpostește osemintele a 1.612 ostași neidentificați. Pe frontonul de deasupra intrării există o inscripție săpată în marmură: "Aici odihnesc ostașii căzuți pe aceste plaiuri în războiul 1916-1919". Pe celelalte laturi sunt alte inscripții cu versuri. De exemplu, pe latura vestică, sunt săpate versurile: "Cei ce căzut-au pentru țară / Pe lanul câmpului bogat / Jertfind o' ntreagă primăvară / Nu au murit ci-au înviat!". Mausoleul amintește că, în vara anului 1917, pe aceste locuri s-au dus lupte crâncene în încercarea germanilor de a recâștiga pozițiile pierdute în înfrângerea de la Mărășești și Oituz.

Evident, fiind în Soveja, am văzut clădirile vechii stațiuni de tratament, numite odinioară "perla Vrancei", abandonate. "Aici veneau mulți mineri pentru a se trata de bolile de plămâni, aerul fiind foarte curat, cu calități terapeutice", ne-a explicat o persoană de la biserica ortodoxă din localitate pe care am vizitat-o. Biserica, fostă mănăstire, a fost construită (între anii 1640 și 1645) ca semn al împăcării dintre domnitorii Matei Basarab și Vasile Lupu. Domnul moldovean a construit biserica "Stelea", din Târgoviște.

Lângă biserică se mai vede beciul în care a stat închis Alecu Russo, în exil aici în urma unor aluzii nepotrivite, făcute într-o piesă de teatru, jucată la Teatrul Național. În timpul surghiunului, el a descoperit și a cules balada populară "Miorița". Lângă biserică este înmormântat Simeon Mehedinți, născut în localitate.

La întoarcere spre Iași, luni, 30 octombrie, am luat-o prin Bârlad. La 15 km după Vaslui, am vizitat conacul din Solești. Construit de către familia Rosetti-Solescu în secolul al XIX-lea (în jurul anului 1827) - cu parter și etaj, 15 camere dispuse simetric în jurul unui hol central -, înconjurat de un parc și de un zid de incintă, conacul pare astăzi abandonat. Ecaterina Rosetti-Solescu a construit între anii 1859 și 1860, în partea de est a curții boierești, o biserică cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". În acest conac a avut loc la 30 aprilie/12 mai 1844 cununia religioasă a Elenei Rosetti cu Alexandru Ioan Cuza, pe atunci președinte al Judecătoriei Covurlui. La 30 aprilie 1909 au fost aduse aici rămășițele pământești ale Elenei Cuza, care au fost înmormântate în curtea bisericii, lângă mama sa. Conacul a fost folosit în perioada 1949-1977 ca școala generală a satului. Cutremurele din 1977 și 1990, situația juridică incertă de după 1989 și vandalizarea din partea localnicilor au dus la degradarea conacului și a parcului.

Am continuat drumul spre Iași, iar după alți 10 km de la Solești pe partea stângă apare Mănăstirea "Ștefan cel Mare și Sfânt" de la Movila lui Burcel. Este situată pe vârful unei coline. Am urcat și din cele notate acolo am înțeles că a fost ridicată în anul 1997 la inițiativa starețului Ștefan Gușă, care are mormântul pregătit lângă biserica nouă, construită din piatră în 2005. Construcțiile mănăstirii (paraclis, chilii, stăreție și trapeză) sunt din lemn. Pe Movila lui Burcel există un grup statuar cu trei cruci mari, reprezentând cele trei provincii românești sau Sfânta Treime, care cuprinde: statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt, o femeie lucrată în bronz (Dacia Traiana), care întruchipează România Mare, rupând pactul Molotov-Ribbentrop, harta României Mari sfâșiate. Legenda lui Burcel este redată în versuri de Vasile Alecsandri.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: La centenarul Marelui Război


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat