Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Martirii familiei vincențiene

La Madrid beatificarea a șaizeci de bărbați și femei asasinați în timpul războiului civil

De Giuseppe Guerra

Postulator al Congregației Misiunii

Șaizeci de martiri, ce mai mare parte legați de carisma sfântului Vincențiu de Paoli - douăzeci și patru de preoți și șaisprezece frați din Congregația Misiunii, două Fiice ale Carității, treisprezece membri ai asociației medaliei miraculoase cu cinci preoți diecezani directori și colaboratori ai lor - sunt beatificați sâmbătă 11 noiembrie 2017, în Palacio di Vistalegre la Madrid. Ritul este prezidat de cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, care-l reprezintă pe papa Francisc.

Martirii au fost uciși din 1936 până în 1939, în anii războiului civil spaniol. Persecutorii s-au năpustit mai ales asupra preoților și asupra călugărilor cu intenția explicită de a distruge prezența creștinismului în teritoriu.

Pentru familia vincențiană, care la 13 octombrie 2013 i-a celebrat deja pe cei 42 de martiri ai săi, în grupul celor 522 din Tarragona, este vorba despre o nouă mare ocazie, în coincidență cu al patrulea centenar al întemeierii. Toți acești martiri erau angajați în îndeplinirea fidelă și generoasă a operelor de formare și de caritate.

Procesele canonice lungi și investigațiile istorice îngrijite, prin documente, mărturii oculare și constatări severe, au clarificat că martirii n-au murit pentru ideologia lor sau pentru apartenența lor la un partid, ci numai pentru faptul de a fi preoți, surori, laici creștini și practicanți. Foarte conștienți că merg spre moarte, ei au manifestat o extraordinară tărie și perseverență în abandonarea totală în voința divină. Și imitându-l pe Isus răstignit, ultimele lor cuvinte au fost de iertare pentru persecutori și de încurajare pentru însoțitori. Cadavrele lor au fost înmormântate în gropi comune, iar rămășițele pământești ale unora n-au fost găsite.

Capii de coloană ai celor două grupuri sunt vincențienii José María Fernández și Sánchez Vicente Queralt Lloret. Primul s-a născut la Oviedo la 15 ianuarie 1875 și a completat studiile la Roma în Colegiul Leonian. A obținut doctoratul în teologie și a fost profesor în diferite seminarii, apoi superior la Guadalajara, predicator și mai ales responsabil cu apostolatul tinerilor. Misionar în India, s-a întors în Spania, unde a fost numit vice-director și formator al Fiicelor Carității. A înțeles cu claritate pericolul și împreună cu superioara provincială Justa Domínguez de Vidaurreta (pentru care este în curs procesul de beatificare) a salvat numeroase novice. A fost martirizat la Vallecas (Madrid) la 23 octombrie 1936.

Părintele Queralt Lloret s-a născut la Barcelona la 17 noiembrie 1894. A fost un mare orator, muzician și poet. S-a dedicat predicării, misiunilor populare și apostolatului în rândul tinerilor. Fiind descoperit refugiul său și fiind denunțată condiția sa de preot, a fost arestat și ucis în orașul catalan în câteva ore la 30 noiembrie 1936. În același oraș au fost martirizate și două Fiice ale Carității. Sora Toribia Marticorena Sola s-a născut la Murugarren (Navarra) la 27 aprilie 1882. Călugăriță din 12 mai 1905, a fost exemplară în serviciul spitalicesc ca infirmieră la Larache (zona spaniolă din Africa) și la Barcelona. A fost martirizată la 24 octombrie 1936. Sora Dorinda Sotelo Rodríguez s-a născut la Lodoselo (Orense) la 15 februarie 1915 și a depus voturile la 20 mai 1933. Numită la spitalul de anti-tuberculoză din Barcelona, s-a dedicat în manieră exemplară în slujirea bolnavilor. A fost martirizată la 24 octombrie 1936.

În 1918, Fiicele Carității de la casa de milostivire din Cartagena au dat impuls unei asociații tot mai înfloritoare a copiilor Mariei. Mulți dintre ei au trecut prin închisoare; șapte au devenit martiri. Cei mai cunoscuți sunt Modesto Alle-Puzvera, angajat în vârstă de treizeci de ani, căsătorit și tată a doi copii foarte mici, Enrique Pedro Gonzálbez ANdreu, oficial notarial, de 26 de ani, și José Ardillá Zaro, de 22 de ani. I-au prins în casele lor și, după o perioadă de detenție, au fost condamnați cu un proces sumar. Au fost împușcați la 22 septembrie 1936, în cimitirul din Cartagena. Printre delictele cele mai grave care li s-au imputat, faptul "de a sta mereu împreună". Adevărul că s-au remarcat apărând mereu uniți în toate actele de cult public și erau mereu asociați în apărarea religiei, a moralei publice, a doctrinei sociale a Bisericii și a principiilor pe care le-au primit de la asociație și de la Acțiunea catolică. Înainte de a muri și-au pus medalia asociației cu cordon albastru și alb. Pentru aceasta, glonțul care a perforat inima lui Gonzálvez a străbătut metalul medaliei sale miraculoase, pe care astăzi familia o păstrează ca relicva cea mai prețioasă.

(După L'Osservatore Romano, 11 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat