Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Vizita ambasadorului Poloniei la Episcopia de Iași

La sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, la 3 noiembrie 2017, Preasfințitul Petru Gherghel a primit vizita Excelenței Sale Marcin Wilczek, ambasadorul Poloniei la București.

Vizita a fost prilejuită de participarea ambasadorului Wilczek la conferința științifică și vernisajul expoziției "Józef Piłsudski - om de stat al Poloniei și Europei", care au avut loc la Muzeul Unirii, manifestările fiind organizate de Institutul Polonez din București, Ambasada Republicii Polone în România și Complexul Muzeal Național "Moldova" Iași - Muzeul Unirii din Iași. La evenimentele de la Muzeul Unirii a fost prezent și PS Petru Gherghel.

La Episcopia Romano-Catolică din Iași s-a discutat despre relațiile bune dintre România și Polonia, despre existența minorității polone în România, în special în Bucovina, care se află pe teritoriul Diecezei de Iași, buna conviețuire în această zonă a polonilor cu românii, despre marea personalitate de legătură a sfântului papă Ioan Paul al II-lea, venerat și în România nu numai de către catolici. S-a amintit că în Bucovina, la Poiana Micului este și o biserică dedicată acestui mare sfânt. Tot ca o frumoasă legătură cu Polonia, s-a amintit și de noua biserică în construcție la Gherăești, cu hramul Divina Milostivire, ca o legătură cu sora Faustina Kowalska, dar și cu papa Ioan Paul al II-lea.

Evenimentul de la Muzeul Unirii, care s-a bucurat de participarea unor reputați istorici din Polonia și România, a fost precedat de vernisajul expoziției cu același titlu, "Józef Piłsudski - om de stat al Poloniei și Europei". Aici, fiind prezent și directorul Institutului Polonez din Bucuresti, Agnieszka Skieterska, în deschiderea activităților au luat cuvântul: șefa Muzeului de Istorie a Moldovei, dr. Senica Țurcanu, si curatorul expoziției, dr. Brîndușa Munteanu. Expoziția dedicată omului de stat polonez Józef Pilsudski, care a vizitat România cu prilejul mai multor evenimente oficiale (1922, 1928, 1931, 1932), dar și ca prieten al familiei regale a României, va rămâne deschisă la Muzeul Unirii din Iași până la 27 noiembrie 2017.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 noiembrie: Iași: Vizita ambasadorului Poloniei la Episcopia de Iași

Sursa fotografiilor de la Muzeul Unirii: Institutul Polonez: www.facebook.com/institutulpolonez
 


lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat