Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Marele imam de la al-Azhar îl întâlnește pentru a treia oară pe papa

De Iacopo Scaramuzzi

Cu un semn de atenție care atestă cordialitatea raportului, papa l-a primit, la 7 noiembrie 2017, pe marele imam de la al-Azhar, Ahmed Muhammad al-Tayyib, după ce l-a primit deja în Vatican în mai 2016 și după ce Francisc personal a participat în aprilie anul acesta la o conferință de pace găzduită de al-Azhar la Cairo.

Colocviul din mai 2016 a însemnat reluarea colaborării dintre al-Azhar și Sfântul Scaun, care fusese întrerupt de ateneul musulman după ce, în ianuarie 2011, papa Benedict al XVI-lea a citat un atentat împotriva copților din Alexandria printre motivele pentru care este "necesitate urgentă pentru guvernele din regiune să adopte, în pofida dificultăților și amenințărilor, măsuri eficace pentru protejarea minorităților religioase". Cuvinte interpretate la Cairo ca ingerință politică, așa încât guvernul egiptean de atunci l-a rechemat pe ambasadorul său de la Sfântul Scaun și Universitatea sunnită a decis, evocând și discursul lui Joseph Ratzinger la Regensburg, să suspende dialogul cu Sfântul Scaun.

Dialogul este reluat acum în mod stabil, îndeosebi cu angajarea cardinalului Jean-Louis Tauran, președinte al Consiliului Pontifical al Dialogului Interreligios, și audiența acordată marelui imam din partea papei în ziua sa săptămânală în mod tradițional lipsită de întâlniri și activități publice, marțea, confirmă bunele raporturi.

În după-amiaza de astăzi, Ahmed Muhammad al-Tayyib, participă la Roma la a treia ediție a "dialogurilor de civilizații", promovate de aceeași universitate al-Azhar și de Comunitatea "Sfântul Egidiu", și menite să promoveze o întâlnire aprofundată între "Orient și Occident", așa cum afirmă titlul acestui tip de întâlnire care s-a desfășurat prima dată la Firenze, în iunie 2015, și, în mai 2016, la Paris.

În capitala franceză, participanții s-au întrebat despre modul de a conviețui, atât în Orient cât și în Occident, cu noi categorii într-o lume globalizată. În afară de asta, la Paris s-a reafirmat refuzarea violenței făcute în numele religiei. Cu acea ocazie, marele imam de la al-Azhar a condus o vizită la memorialul victimelor terorismului la Teatrul Bataclan.

Astăzi, masa rotundă se intitulează "Un secol: de la sfârșitul imperiilor la globalizare". În această etapă complexă din istoria umană, la un secol de la sfârșitul primului război mondial și al echilibrelor controversate create de puterile coloniale de atunci, îndeosebi, această întâlnire vrea să caute pașii corecți pentru a promova o nouă perioadă, caracterizată de conviețuirea între cele două civilizații într-un timp marcat de globalizare și de provocările legate cu acest fenomen.

Printre personalitățile care vor interveni este prevăzută prezența cardinalului Tauran, precum și a marelui imam de al-Azhar, și în afară de asta a islamologului francez Olivier Roy, a fondatorului Comunității "Sfântul Egidiu", Andrea Riccardi, precum și, pentru un salut, a președintelui senatului, Pietro Grasso. În afară de asta, al-Tayyib ar trebui să-l întâlnească, în această vizită a sa la Roma, și pe președintele consiliului, Paolo Gentiloni, și pe ministrul de externe, Angelino Alfano, pentru a discuta, anunța într-un comunicat al-Azhar, despre modul de a coordona eforturile pentru a promova cultura coexistenței, a păcii, refuzând violența, ura și fanatismul religios.

(După Vatican Insider, 7 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat