Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (5 noiembrie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi (cf. Mt 23,1-12) este situată în ultimele zile ale vieții lui Isus, la Ierusalim; zile încărcate de așteptări precum și de tensiuni. Pe de o parte Isus adresează critici severe cărturarilor și fariseilor, pe de altă parte lasă consemne creștinilor din toate timpurile, deci și nouă.

El spune mulțimii: "Cărturarii și fariseii s-au așezat pe catedra lui Moise. Faceți și împliniți tot ce vă spun ei, dar nu faceți după faptele lor, pentru că ei spun și nu fac!". Asta înseamnă că ei au autoritatea de a învăța ceea ce este conform Legii lui Dumnezeu. Totuși, imediat după aceea, Isus adaugă: "dar nu faceți după faptele lor, pentru că ei spun și nu fac" (v. 2-3). Frați și surori, un defect frecvent în cei care au o autoritate, fie autoritate civilă fie ecleziastică, este acela de a cere de la alții lucruri, chiar juste, pe care însă ei nu le pun în practică personal. Trăiesc viață dublă. Spune Isus: "Ei leagă poveri apăsătoare și greu de purtat și le pun pe umerii oamenilor, iar ei nu vor să le miște nici cu un deget" (v. 4). Această atitudine este o exercitare rea a autorității, care în schimb ar trebui să aibă prima sa forță chiar din exemplul bun. Autoritatea se naște din exemplul bun, pentru a-i ajuta pe alții să practice ceea ce este just și necesar, susținându-i în încercările pe care le întâlnesc pe calea binelui. Autoritatea este un ajutor, dar dacă este exercitată rău, devine opresivă, nu lasă persoanele să crească și creează un climat de neîncredere și de ostilitate, și duce și la corupție.

Isus denunță deschis câteva comportamente negative ale cărturarilor și ale unor farisei: "le plac locurile de onoare la ospețe și primele locuri în sinagogi, saluturile din piețe" (v. 6-7). Aceasta este ispita care corespunde mândriei umane și care nu este mereu ușor de învins. Este atitudinea de a trăi numai prin aparență.

După aceea Isus dă consemne discipolilor săi: "Voi să nu fiți numiți «rabbi», pentru că unul este învățătorul vostru, iar voi toți sunteți frați! [...] Nici să nu fiți numiți «maeștri», pentru că unul este maestrul vostru: Cristos! Cel mai mare dintre voi să fie slujitorul vostru!" (v. 8-11).

Noi, discipoli ai lui Isus, nu trebuie să căutăm titluri de onoare, de autoritate sau de supremație. Eu vă spun că pe mine personal mă îndurerează când văd persoane care psihologic trăiesc alergând în urma vanității decorațiilor. Noi, discipoli ai lui Isus, nu trebuie să facem asta, pentru că între noi trebuie să fie o atitudine simplă și fraternă. Toți suntem frați și nu trebuie în niciun mod să-i asuprim pe ceilalți și să-i privim de sus în jos. Nu. Toți suntem frați. Dacă am primit calități de la Tatăl ceresc, trebuie să le punem în slujba fraților și să nu profităm de ele pentru satisfacerea noastră și pentru interesul personal. Nu trebuie să ne considerăm superiori altora; modestia este esențială pentru o existență care vrea să fie conformă cu învățătura lui Isus, care este blând și smerit cu inima și a venit nu pentru ca să fie slujit ci pentru ca să slujească.

Fecioara Maria, "umilă și mai înaltă decât orice creatură" (Dante, Paradisul, XXXIII, 2), să ne ajute, cu mijlocirea sa maternă, să scăpăm de orgoliu și de vanitate și să fim blânzi și docili față de iubirea care vine de la Dumnezeu, pentru slujirea fraților noștri și pentru bucuria lor, care va fi și a noastră.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri, la Indore, India, a fost proclamată fericită Regina Maria Vattalil, călugăriță din Congregația Surorilor Clarise Franciscane, ucisă pentru credința sa creștină în 1995. Sora Vattalil a dat mărturie lui Cristos în iubire și în blândețe și se unește cu lunga ceată a martirilor din timpul nostru. Jertfa sa să fie sămânță de credință și de pace, în special în pământul indian. Era atât de bună. O numeau "sora zâmbetului".

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini, îndeosebi pe cei veniți din Gomel din Bielorusia, pe membrii de la "Centro Académico Romano Fundación" din Madrid, pe credincioșii din Valencia, Murcia și Torrente (Spania) și pe călugărițele Irmãs da Divina Providência, care sărbătoresc cei 175 de ani ai Institutului lor.

Salut corul de tineri "I Minipolifonici" din Trento - după aceea cântați un pic! -, corurile din Candiana, Maser și Bagnoli di Sopra; pe participanții la Festivalul de muzică și artă sacră, care provin din diferite țări; pe credincioșii din Altamura, din Guidonia, din Lodi și din parohia "Sfântul Luca" din Roma.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat