Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfârșitul dramei: o durere subevaluată a dus la moartea papei Luciani

De Andrea Tornielli

Pentru prima dată grație unei investigații documentate, captivantă ca o investigație polițistă și îngrijită ca o cercetare istorică, este făcută claritate definitiv cu privire la circumstanțele morții lui Ioan Paul I, care în 1978 a condus numai 33 de zile: cu puțin înainte de a lua cina pentru ultima dată papa a avut o durere, subevaluată de toți. Apare în librării, marți 7 noiembrie, un volum bazat pe documente și mărturii inedite, care pune cuvântul sfârșit la "drama" despre moartea pontifului din Veneto. Are prefața cardinalului secretar de stat Pietro Parolin și se intitulează "Papa Luciani. Cronica unei morți" (Piemme, 252 pagini). A scris-o jurnalista Stefania Falasca, vice-postulatoare a cauzei, care a interogat martori care n-au fost ascultați niciodată până astăzi, având acces la fascicolele clasificate de la Sfântul Scaun și la fișele clinice.

Sora Margherita

Se numește sora Margherita Marin, astăzi are 76 de ani, și la epoca faptelor era cea mai tânără dintre călugărițele din Veneto aflate în slujba papei. Ea a fost cea care a intrat, în zorii zilei de 29 septembrie 1978, în dormitorul lui Ioan Paul I imediat după sora Vincenza Taffarel, bătrâna călugăriță care de peste douăzeci de ani îl asista pe Luciani. Ea dă mărturie pentru prima dată ce s-a întâmplat în orele care au precedat moartea neașteptată a papei. Ea dezminte că ar fi fost obosit și aproape strivit de greutatea noii responsabilități: "L-am văzut mereu liniștit, senin, plin de încredere, sigur". Ea atestă că nu respecta diete deosebite și că mânca ceea ce mâncau ceilalți. Iată cum a petrecut ultimele sale ore de viață Ioan Paul I, în după-amiaza zilei de 28 septembrie: "Călcam în garderobă cu ușa deschisă și îl vedeam trecând înainte și înapoi. Mergea în apartament cu foile în mână pe care le citea... Îmi amintesc că văzându-mă călcând mi-a și zis: «Soră, vă dau mult de lucru... dar nu trebuie să călcați așa de bine cămașa pentru că este cald, transpir și trebuie să le schimb des... Călcați numai gulerul și mânecile, că restul doar nu se vede...»".

Patul de moarte

Din mărturiile intersectate, între care este aceea a adjutantului de cameră Angelo Gugel, este făcută claritate cu privire la durerea pe care Luciani a avut-o în seara aceea, cu puțin înainte de cină, în timp ce se ruga cu secretarul irlandez John Magee. Vorbește despre asta un document secret până astăzi, redactat în zilele care au urmat după moarte. L-a scris Renato Buzzonetti, primul medic chemat la căpătâiul papei mort. În raportul detaliat adresat de el Secretariatului de Stat la 9 octombrie 1978 se vorbește despre "episodul de durere localizat la treimea superioară a regiunii sternale, îndurată de Sfântul Părinte pe la ora 19.30 din ziua morții, prelungită timp de peste cinci minute, petrecută în timp ce papa era așezat și se ruga Completoriul cu părintele Magee și încetată fără nicio terapie". Este o mărturie decisivă, pentru că este luată în imediata circumstanță a morți: nu a fost deschisă Farmacia din Vatican și n-a fost anunțată nici măcar sora Vincenza, care era infirmieră și care chiar în seara aceea a vorbit la telefon cu medicul curant al papei, Antonio Da Ros, care locuia în Vittorio Veneto, fără a face vreo mențiune despre durere. Așadar, lui Luciani nu i-au fost administrate medicamente, n-a fost chemat un medic pentru consultare, cu toate că noul papă a simțit o puternică durere la piept, simptom al problemei coronariene care în aceeași noapte avea să-i oprească inima. Părintele Magee în mărturia sa din acte a relatat că însuși pontiful n-a voit să fie anunțat doctorul. Buzzonetti va ajunge la cunoștință despre asta în ziua următoare, în fața trupului mort așezat pe pat.

Găsirea

Cartea lui Falasca, grație noilor mărturii, evidențiază câteva contradicții ale celor doi secretari particulari ai pontifului. Părintele Diego Lorenzi, preotul orionin care l-a urmat pe Luciani de la Veneția, nu era prezent în momentul în care papa a avut durerea în capelă. Și în seara de 28 septembrie, imediat după cină, a părăsit apartamentul. Ioan Paul I, atestă sora Margherita Marin în procesul verbal din actele cauzei, a decis să-l înlocuiască. În dimineața de 29 septembrie nu secretarii au găsit trupul pontifului, ci sora Vincenza și sora Margherita. Papa nu atinsese cafeaua care a fost lăsată pentru el în sacristie la ora 5.15, și astfel sora Vincenza după ce a bătut la ușă de mai multe ori, a intrat în cameră și a spus: "Sanctitate, dumneavoastră n-ar trebui să faceți aceste glume cu mine!". De fapt, călugărița era bolnavă cu inima. "Apoi m-a chemat ieșind șocată - povestește sora Margherita - a intrat atunci imediat și eu și l-am văzut... Am atins mâinile sale, erau reci, am văzu și m-au uimit unghiile un pic învinețite".

Îndoielile cardinalilor

Printre documentele inedite din adaosul de la carte sunt foile de observație clinică din care reiese că deja în 1975, în cursul unei internări, a fost semnalat un minim de patologie cardiovasculară, tratată cu anticoagulante și considerată rezolvată. Și este și notița cu întrebările pe care cardinalii înainte de noul conclav vor să le adreseze, în cel mai total secret, medicilor care au avut de-a face înainte cu papa cu ocazia îmbălsămării. Cardinalii prin intermediul Secretariatului de Stat întreabă dacă "examinarea cadavrului" permitea "să se excludă leziuni traumatice de orice natură"; dacă a fost constatată diagnoza de "moarte neprevăzută" și în sfârșit întreabă: "moartea neprevăzută este întotdeauna naturală?". Îndoieli serioase și semnificative: cardinalii nu excludeau a priori ipoteza unei morți provocate. În schimb este dezmințită de medici.

Beatificarea, trebuie să vină ok-iul definitiv

Marți 7 noiembrie, chiar în ziua apariției cărții lui Falasca, se ține Vatican sesiunea ordinară a cardinalilor și episcopilor de la Congregația pentru Cauzele Sfinților: sunt chemați să se pronunțe cu privire la "trăirea eroică a virtuților" din partea lui Albino Luciani. Tot în ziua aceea sau în ziua următoare va fi în sfârșit anunțată semnătura papei Bergoglio pe decret. Între timp sunt în desfășurare două procese despre tot atâtea presupuse "minuni" atribuite mijlocirii pontifului din Veneto. Beatificarea este tot mai aproape.

(După Vatican Insider, 4 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat