Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Sora zâmbetului

În India beatificarea martirei Rani Maria Vattalil

De Giovangiuseppe Califano

În dimineața zilei de 25 februarie 1995, sora Rani Maria Vattalil, călugăriță din Congregația Surorilor Clarise Franciscane, în timp ce călătorea în autocarul care din Udainagar o ducea la Indore, era ucisă cu cincizeci și patru de lovituri de cuțit de un ucigaș plătit. S-a stins repetând de mai multe ori numele lui Isus. Martiriul său, realizat de cei care o urau datorită acțiunii sale caritative și evanghelice față de cei săraci, este recunoscută astăzi în mod solemn de Biserică proclamând-o fericită. Ritul, prezidat de cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, reprezentându-l pe papa Francisc, se desfășoară sâmbătă 4 noiembrie la Indore (India).

Sora Rani Maria s-a născut la Pulluvazhy, în Dieceza de Ernakulam-Angamaly, în Kerala (India), la 29 ianuarie 1954, din părinți catolici de rit siro-malabarez. A fost botezată cu numele de Mariam în Parohia "Sfântul Toma" la 5 februarie 1954. Încă de mică a manifestat o fire înclinată spre rugăciune, spre studiu și spre hărnicie. La 3 iulie 1972, la Kidangoor, a intrat în Congregația Clariselor Franciscane, institut călugăresc la care a aparținut sfânta Alfonsa a Neprihănitei Zămisliri Muttathupadathu, prima sfântă canonizată din India.

După ce a făcut postulandatul și noviciatul, a depus primele voturi călugărești la 1 mai 1974. Anul următor a fost trimisă în misiunea din India de Nord unde și-a petrecut restul vieții sale. A depus voturile călugărești perpetue la 22 mai 1980. În mai 1982 a obținut licența în sociologie. În mai 1983 a fost transferată în localitatea Odgadi, în dieceza de Satna, unde a început să lucreze mai specific pentru bunăstarea materială și spirituală a locuitorilor din sate. În desfășurarea apostolatului, s-a străduit cu zel deosebit în favoarea copiilor abandonați și a femeilor, cărora le indica demnitatea figurii feminine în cadrul Bisericii. I-a îndrăgit pe cei asupriți și pe cei marginalizați. Intenția sa a fost de a alina suferințele, de a mângâia inimile, de a oferi pacea, de a forma conștiințele, de a promova dreptatea, de a apăra adevărul, intenționând cu asta "să-i hrănească pe săraci cu iubirea lui Cristos". Găsea în rugăciunea neîncetată forța pentru a depăși orice fel de obstacol. Spiritualitatea sa franciscană, profund cristocentrică, se exprima în motoul: "Isus la toți și totul la Isus".

În mai 1992 a fost trimisă în aceea care a fost ultima sa destinație, conventul "Locuința iubirii" din Udainagar, în Dieceza de Indore, primită cu mare entuziasm de surori. Și aici cu sosirea sa a fost o creștere însemnată a activității misionare. Printre activitățile promovate de sora Rani în această perioadă a vieții sale a fost crearea de cooperative de economii pentru împrumuturi de bani fără dobândă. Această evanghelică acțiune de promovare umană a atras asupra ei ura cămătarilor, care în acest mod nu-i mai putea chinui pe cei nevoiași. Sora Rani Maria a devenit foarte repede obiect al amenințărilor, însă considerația sa cu privire la ce i s-ar fi putut întâmpla era pur și simplu aceasta: "Cine se va îngriji de cei săraci, dacă nouă călugărilor și călugărițelor ne este teamă? Nu sunt și ei fii ai lui Dumnezeu?". De aceea dificultățile n-au intimidat-o, ci au făcut-o mai conștientă de misiunea cu care Domnul a investit-o: "Am convingerea puternică de a fi fost aleasă pentru cei săraci și pentru cei asupriți. Sunt fericită să lucrez pentru ei, pentru că sunt și ei fii ai lui Dumnezeu, frații noștri și surorile noastre".

Ostilitatea împotriva sorei Rani Maria s-a acutizat ulterior atunci când a reușit să scoată din închisoare câțiva catolici, căzuți victimă a unei capcane. Dușmanii săi au decis deci să scape de ea și au pus în aplicare planul lor diabolic. Pentru uciderea ei au ales o ocazie "publică", având un scop clar intimidator pentru creștini, adică acea călătorie pe care călugărița o programase să o facă în autocar. Sora Rani Maria, lovită mortal în timp ce era așezată pe locul ei, a murit invocând în mod repetat numele lui Isus. Trupul său străpuns de cincizeci și patru de lovituri de cuțit a fost abandonat la marginea străzii. Vestea uciderii sale s-a răspândit rapid și a provocat consternare și emoție. Mii de persoane, chiar necatolice, au mers ca să aducă omagiu sicriului. Înmormântarea a fost celebrată în catedrala din Indore în dimineața zilei de 27 februarie 1995 cu participarea mai multor episcopi și a unui mare număr de preoți. La sfârșit s-a format un cortegiu funebru care a parcurs circa o sută de kilometri, de la Indore la Udainagar, la care a participat o mare mulțime de persoane de toate vârstele.

Martiriul sorei Rani Maria a avut ca epilog evanghelic iertarea asasinului din partea mamei, a rudelor și a surorilor, ca prelungire ideală a multor fapte de milostenie realizate în viață de călugăriță. Mamă și soră a săracilor, apostolă a iertării, Rani Maria și-a încheiat misiunea sa pământească încrezându-se numai în Dumnezeu: "Tată, eu sunt slabă și nu aparțin lumii eroilor; ajută-mă să înțeleg că tu te folosești de ceea ce în lume este slab pentru a-i face de rușine pe cei puternici. Binecuvântează umilele mele eforturi, așa încât eu să pot da glorie numelui tău cu viața mea".

(După L'Osservatore Romano, 4 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat