Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Critici la adresa papei, lovitură și răspuns din America

De Andrea Tornielli

Părintele Thomas G. Weinandy, teolog capucin de 71 de ani care trăiește la Washington, la 1 noiembrie 2017 a publicat o scrisoare deschisă adresată papei Francisc, difuzată în SUA de situl web Crux, în Italia de blogul vaticanistului Sandro Magister. Scrisoarea a fost expediată pontifului la sfârșitul lui iulie și teologul a primit confirmare despre primirea ei de la substitutul din Secretariatul de Stat.

Părintele Weinandy, membru al Comisiei Teologice Internaționale, fost director executiv și actual consultant al oficiului doctrinal din Conferința Episcopală Americană, se deschide cu o mărturisire de fidelitate și supunere față de papa. Capucinul a explicat că a cerut un semn explicit de la Isus înainte de a scrie scrisoarea și că l-a primit în timp ce se afla la Roma. După mărturisirea de fidelitate și de supunere față de succesorul legitim al lui Petru, Weinandy pune negru pe alb criticile sale, pornind de la capitolul 8 din Amoris laetitia: "Nu este nevoie să spun aici preocupările mele personale cu privire la conținutul său. Alții, nu numai teologi, ci și cardinali și episcopi, au făcut-o deja... Duhul Sfânt este dăruit Bisericii, și îndeosebi dumneavoastră, pentru a înfrânge eroarea, nu pentru a o favoriza".

Apoi călugărul critică atitudinea papei față de doctrină: "Cei care subevaluează învățăturile Bisericii se despart de Isus, autorul adevărului". Și îl atacă pe Francisc și cu privire la numirile episcopale în Statele Unite, în numele "credincioșilor catolici", care "pot să fie numai descumpăniți de numirile anumitor episcopi, oameni care nu numai că apar deschiși spre cei care au o viziune opusă credinței creștine, ci chiar îi susțin și îi apără". Unele situri web s-a gândit să indice pe nume și prenume pe acești episcopi, uitând că ei au fost ridicați cu toții la demnitatea episcopală și în unele cazuri și promovați în cursul pontificatelor celor doi predecesori imediați ai lui Francisc.

Părintele Weinandy îl atacă pe papa și cu privire la "tăcerea" episcopilor: "Dumneavoastră ați observat că majoritatea episcopilor din toată lumea stau încă prea mult în tăcere? De ce este așa? Episcopii învață repede, și ceea ce mulți dintre ei au învățat de la pontificatul dumneavoastră nu este că sunteți deschis la critică, ci că dumneavoastră n-o suportați. Mulți episcopi stau în tăcere pentru că doresc să fie leali cu dumneavoastră, deci nu exprimă - cel puțin în public; în privat este altceva - preocupările pe care le alimentează pontificatul dumneavoastră. Mulți se tem că dacă ar vorbi cu sinceritate ar fi marginalizați sau mai rău".

Chiar în ziua publicării scrisorii de denunțare a "confuziei" din Biserică, Conferința Episcopală din Statele Unite a comunicat că părintele Weinandy, după un colocviu cu secretarul episcopatului, "și-a dat demisia imediat din poziția sa de consultant la comisia USSCCB despre doctrină. Lucrarea comisiei este făcută ca sprijin, în colegialitate afectivă, cu Sfântul Părinte și Biserica din Statele Unite. Rugăciunile noastre merg pentru părintele Weinandy în timp ce slujirea sa la comitet se încheie".

Ziua următoare, 2 noiembrie 2017, un alt teolog fost director executiv al oficiului doctrină din Conferința Episcopală Americană, a luat hârtie și peniță pentru a scrie o scrisoare: nu papei, de data aceasta, ci părintelui Weinandy. Scrisoarea sa a fost publicată de America magazine. Monseniorul John J. Strynkowski, preot din Dieceza de Brooklyn, începe spunând că nu vrea să intre în tema "condițiilor subiective" care l-au inspirat pe colegul Weinandy, ci îi amintește înainte de toate că exortația Amoris laetitia față de care teologul capucin "exprimă mare preocupare, este rod a două Sinoade și al unei ample consultări în toată Biserica. Este recunoscut pe larg ca un act al magisteriului ordinar și se bucură deci de prezumția că a fost condusă de Duhul Domnului".

Părintele Weinandy a scris papei că, în privința capitolului 8 din Amoris laetitia, conducerea sa "uneori pare în mod intenționat ambiguă". "Cred că marea majoritate a episcopilor și teologilor - răspunde părintele Strynkowski - nu sunt de acord. De fapt, papa deschide poarta pentru posibilitatea ca unii catolici divorțați și recăsătoriți civil să poată fi admiși la sacramente după un discernământ atent. Rocco Buttiglione, unul dintre cei mai importanți interpreți ai învățăturii sfântului Ioan Paul al II-lea, nu vede contradicții, ci mai degrabă continuitate între Familiaris consortio și Amoris laetitia. Recent, cardinalul Gerhard Müller a afirmat că există condiții care deschid la posibilitatea de a primi sacramentele" pentru cel care trăiește într-o a doua unire. Referințele citate de Strynkowski au fost publicate de mai multe ori de Vatican Insider și sunt conținute astăzi în noua carte a lui Buttiglione pentru care cardinalul Müller a scris un amplu eseu introductiv.

Cât privește afirmația părintelui Weinandy conform căreia papa pare să amenințe importanța doctrinei Bisericii, teologul Strynkowski amintește multele omilii ale pontifului "bazate pe Evanghelie", care "ne amintesc de o ucenicie care este riguroasă și fără compromisuri. În al doilea rând, interpretez critica dumneavoastră față de cei care fac doctrina o ideologie ca o provocare pentru noi de a nu izola niciodată doctrina de izvorul său în milostivirea lui Dumnezeu revelată în Isus Cristos".

În scrisoarea de răspuns este definită "o aserțiune gratuită" care dăunează unității Bisericii aceea făcută de părintele Weinandy cu privire la numirile unor episcopi, "afară de cazul în care tu nu ești dispus - îi scrie Strynkowski - să numești acești episcopi și presupusele lor puncte de vedere împotriva credinței pe care ei le-ar tolera". În replică este contestată și afirmația conform căreia Francisc ar fi deranjat de critici, dat fiind că în schimb a rămas mereu în tăcere.

În sfârșit, teologul Strynkowski amintește colegului sfatul "înțelept" conținut în instrucțiunea Donum veritatis despre munca teologului, document din 1990 semnat de cardinalul de atunci Joseph Ratzinger și aprobat de sfântul Ioan Paul al II-lea, în care la paragraful 30 se citește: "Dacă, în pofida unui efort leal, dificultățile persistă, este de datoria teologului să aducă la cunoștința autorităților magisteriale problemele provocate de învățătura în ea însăși, în justificările care sunt propuse sau și în maniera cu care este prezentată. El va face asta într-un spirit evanghelic, cu dorința profundă de a rezolva dificultățile. Obiecțiile sale vor putea contribui atunci la un progres real, stimulând magisteriul să propună învățătura Bisericii în mod mai aprofundat și mai bine argumentat".

"În aceste cazuri - conclude paragraful citat - teologul va evita să recurgă la «mass-media» în loc să se adreseze autorității responsabile, deoarece nu exercitând în acest mod o presiune asupra opiniei publice se poate contribui la clarificarea problemelor doctrinale și se poate sluji adevăr". O indicație deja în trecut neluată în seamă, dar care astăzi apare practic înmormântată.

(După Vatican Insider, 3 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat