Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A dispărut un preot în Bangladesh, există teama că a fost răpit

De Giorgio Bernardelli

Chiar în ajunul sosirii papei Francisc, joi, 30 noiembrie 2017, la Dacca, comunitatea catolică mică din Bangladesh trăiește ore de mare îngrijorare pentru soarta unui preot al său, părintele Walter William Rosario. De luni, 27 noiembrie, nu mai există vești despre el și există temerea că a fost răpit de un grup islamist, chiar concomitent cu venirea lui Bergoglio.

Părintele Rosario, 40 de ani, este un preot local din Dieceza de Rajshahi și desfășoară slujirea sa la Bonpara în districtul Natore, în zona de nord-vest din Bangladesh, aproape de granița cu India. Luni, când s-au pierdut contactele cu el pe la ora patru după-amiază, mergea cu mașina în parohia Jonail chiar de la Bonpara, unde responsabilul școlii catolice locale, una dintre multele instituții educative pe care comunitatea catolică mică din Bangladesh o oferă în slujba tuturor. Ceea ce îngrijorează este faptul - împreună cu lipsa de vești - este faptul că zona a fost deja teatrul unor acțiuni violente, realizate de grupuri islamiste.

Pentru aceasta episcopul de Rajshai, monseniorul Gerves Rosario, este convins că este vorba despre o răpire. Între altele, preotul se pregătea să plece la Dacca, unde vineri dimineața avea să participe la marea Liturghie cu papa Francisc la Suhrawardy Udyan Park. "Organiza călătoria cu circa 300 de catolici locali - a confirmat episcopul. Dispariția sa a tulburat bucuria lor. Acum nu mai vor să meargă la Dacca".

Deja în iunie 2016, satul Bonpara a fost răscolit de uciderea lui Sunil Gomez, un comerciant catolic de 71 de ani. Bărbatul - care a lucrat și ca grădinar pentru parohie și are un frate care este preot - tocmai se întorsese de la Liturghia duminicală, când câțiva necunoscuți l-au asaltat și l-au lăsat într-o baltă de sânge, într-o acțiune revendicată de un grup jihadist local legat de statul islamic. Cu acea ocazie, vicepreședintele comunității locale, Benedict Gomes, a exprimat la agenția Asia News toată uluirea sa: "Credincioșii din sat trăiesc în fraternitate cu persoanele de alte religii - a relatat el. De ce ne-au atacat?".

Acea moarte a venit după mai mult de șase luni după capcana făcută părintelui Piero Parolari, misionar italian de la PIME, în mod miraculos doar rănit în noiembrie 2015 de gloanțele trase împotriva lui la Dinajpur, un alt oraș din nordul Bangladeshului. Apoi, după câteva zile, moartea lui Sunil Gomez avea să fie urmată de măcelul sângeros la Holey Artisan Bakery din Dacca, costând viața a 24 de persoane între care un grup de 9 întreprinzători italieni.

Dar dincolo de aceste fapte răsunătoare, acțiunile teroriste împotriva minorităților religioase, blogger, activiști, intelectuali atei declarați, sunt o plagă care a secerat în acești ani atâtea victime ascunse, într-o țară ca Banglades, unde propaganda salafită s-a înrădăcinat poluând unele sectoare ale unei societăți în care, în schimb, islamul prin tradiție a fost mereu tolerant și deschis la dialog.

Acum, așadar, cu dispariția părintelui Walter William Rosario, comunitatea catolică locală se teme că trebuie să se confrunte din nou tot cu acest coșmar. Chiar în ora atât de așteptată a întâlnirii cu papa Francisc.

(După Vatican Insider, 29 noiembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat