Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Aurel Percă în Irlanda

În perioada 25 noiembrie - 4 decembrie 2017, PS Aurel Percă efectuează o vizită pastorală în mai multe dieceze din Irlanda, unde lucrează deja doi preoți din Dieceza de Iași, acestora alăturându-se cu această ocazie și pr. Marcelin Rediu. În acest timp participă la mai multe întâlniri și evenimente locale.

PS Denis Nulty, episcop al Diecezei de Kildare și Leighlin (Irlanda), în cadrul întâlnirii pe care a făcut-o cu episcopii Petru Gherghel și Aurel Percă la sediul Episcopiei de Iași, la 27 iulie 2017, în cadrul a vizitei de trei zile în Dieceza de Iași, a adresat o invitație de a vizita dieceza pe care o păstorește, dar și alte comunități din Irlanda.

Răspunzând acestei invitații, PS Aurel Percă - însoțit de pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, pr. Toma Rediu, decan de Trotuș, pr. Laurențiu Dăncuță, student la Roma, și pr. Marcelin Rediu - vizitează în perioada 25 noiembrie - 4 decembrie diecezele de Meath, de Kildare și Leighlin și Arhidieceza de Dublin.

Deja în Irlanda se află doi preoți din Dieceza de Iași. De la 1 septembrie 2016, pr. Ovidiu-Ciprian Solomon se află în Dieceza de Meath, iar pr. Eugen-Dragoș Tamaș se află de la 1 august anul curent în Dieceza de Kildare și Leighlin. Tot în această dieceză va activa și pr. Marcelin Rediu. Totodată, legătura dintre diecezele din Irlanda și cea de Iași a crescut și prin ajutorul pe care mai mulți preoți români studenți la Roma îl dau pe perioada vacanțelor acestor dieceze.

Programul vizitei delegației din România este unul foarte bogat, printre care amintim:

- sâmbătă, 25 noiembrie, sosirea pe aeroportul din Dublin;

- duminică, 26 noiembrie, în solemnitatea "Cristos, Regele Universului", sfânta Liturghie de hram a catedralei din Mullingar, Dieceza de Meath, alături de episcopul acestei dieceze, PS Michael Smith, și de preoții români care activează în Irlanda. Cu această ocazie, pr. Ciprian Solomon, care a slujit în ultimul an la catedrala din Mullingar (ajutând și în parohiile din Lobinstown, Oristown, Holy Family and Slane), a fost transferat în Parohia Clara. În cadrul aceleiași Liturghii, PS Smith și-a exprimat mulțumirea pentru susținerea pe care clerul român a oferit-o Diecezei de Meath. După Liturghie, a avut loc întâlnirea cu familiile române din Mullingar, iar spre seară a fost o vizită în comunitatea din Moynalty.

- luni, 27 noiembrie, vizita ruinelor mănăstirii benedictine din Fore și a mănăstirii franciscane din Multyfarnham, dar și întâlnirea cu episcopul Smith, iar seara, vizita în Parohia Clara. În aceeași zi a fost vizitată și comunitatea din Castlepollard fiind întâlnit și pr. Patrick Moore, parohul comunității, foarte apropiat preoților români.

- marți, 28 noiembrie, vizita în Seminarul din Maynooth și Liturghia în capela colegiului, urmând deplasarea spre Dieceza de Kildare și Leighlin, cu turul catedralei, a muzeului și a colegiului din Carlow, dar și a mormântului megalitic Brownshill Dolmen (origini între anii 4000 și 3000 î.C.).

- miercuri, 29 noiembrie, celebrarea, în catedrala din Carlow, a comemorării consacrării catedralei "Adormirea Maicii Domnului", dar și vizita în Glendalough, Wicklow;

- joi, 30 noiembrie, plecarea spre Dublin, cu un tur al orașului, dar și întâlnirea dintre PS Aurel Percă cu arhiepiscopul de Dublin, Mons. Diarmuid Martin. Începând cu ora 7.30 va celebra Liturghia pentru comunitatea românilor romano-catolici, în biserica de pe strada Sean McDermott, cu pr. Eugen Țâmpu, capelanul acestei comunități.

- sâmbătă, 2 decembrie, sfânta Liturghie în Conventul Milostivirii "Sfântul Leon", dar și turul mai multor obiective și comunități;

- duminică, 3 decembrie, în prima duminică din Advent, Liturghia în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Carlow, vizitând, pe lânga alte obiective, și catedrala din Kildare.

- luni, 4 decembrie, la amiază, delegația română va pleca de pe aeroportul din Dublin.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Colaborare și recunoștință: episcopul Denis Nulty a vizitat Dieceza de Iași


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat