Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Descoperiri în catedrala din Iași (II): preotul misionar Francisc Anton Tasso

Racla cu rămășițele pământești ale preotului misionar Francisc Anton Tasso a fost scoasă din catedrala veche și mutată provizoriu la subsolul catedralei noi marți, 21 noiembrie 2017. Cu această ocazie s-au descoperit alte lucruri care confirmă cele știute până acum din documente.

Înainte de a fi dată lespedea la o parte și de a fi deschisă racla, PS Petru Gherghel a prezidat o celebrare în care, împreună cu PS Aurel Percă și cu preoții de la catedrală, a cântat un Requiem.

Pr. Francisc Anton Tasso de Savona (Italia) a murit în faimă de sfințenie la Răchiteni la 5 martie 1765 (Lăsatul Secului). A fost înmormântat în prima biserică din Răchiteni de pr. Anton M. Mauro. La 5 iunie 1782, rămășițele pământești au fost îngropate în fața altarului din biserica nouă de către dascălul Francisc Boroș. Pericolul era mare ca râul Siret să surpe biserica rămasă pe vechile locuri, pe malul râului, după ce vatra satului fusese mutată la 0,5 km spre vest, pe vatra actuală[1]. De aceea s-a luat decizia ca rămășițele pământești ale pr. Tasso să fie aduse la Iași. Mormântul, fără a fi găsit, a fost căutat mai întâi de pr. Mihail Sassano, paroh, apoi prefect. Pr. Gabriel Barbieri i-a găsit mormântul l-a deshumat în noaptea de 29 iunie 1813, fiind de față printre alții și parohul Mathias Rasdilovich. A doua zi a fost adus la Iași, fiind reînhumat "într-un loc mai potrivit, în biserica cea nouă, zidită de piatră"[2].

În Arhiva Parohiei Tămășeni, pe o copertă a unui vechi registru de botezați, sunt notate informații din Misiune și din afară, începând cu 20 septembrie 1762. Printre altele, notează: „La 29 iunie 1813, fr. Giancarlo Barbieri, minor conventual, din ordinul prefectului Berardi a dezgropat oasele servului lui Dumnezeu, Franc. Antonio Tasso din Savona, care fusese îngropat în 1765 în fața altarului vechii biserici parohiale din Răchiteni. Acum le-a transportat la Iași, așezându-le în locul cel mai de onoare din acea biserică”[3].

Pr. Tasso a venit în Moldova în 1763. Pr. Ioannes Oviller, prefect al misiunii (1763-1766), l-a trimis ca paroh la Răchiteni[4]. Despre el, pr. Iosif Pal scria următoarele: „A făcut mult bine prin viața sfântă pe care a dus-o, fiind smerit, răbdător, iubitor de sărăcie și castitate, plin de dragoste pentru cei săraci și bolnavi, dând pildă de fapte bune (...) Părintele Barbieri, care l-a dezgropat și transportat la Iași, mărturisește, în documentul făcut cu acea ocazie, că poporul, încă și atunci, după aproape cincizeci de ani de la moartea lui, îl mai amintea ca pe un sfânt”[5]. Este vorba de procesul verbal întocmit în limba latină de misionarul Barbieri la 1 iulie 1813, transcris în registrul Libro delle memorie al bisericii din Tămășeni[6] și publicat fragmentar de N. Iorga[7].

„Prin tradiție, notează pr. Iosif Gabor în anul 1986, se știe că la Iași a fost reînhumat în fața băncii de împărtășanie”[8]. Apoi, părintele I. Gabor, neținând cont că era vorba de banca de împărtășanie din biserica dinainte de restaurarea din 1864-1866, notează: „În anii din urmă, schimbându-se pavimentul bisericii catedralei din Iași, la mijlocul băncii de împărtășanie, s-a dat de mormântul acestui preot, a cărui memorie s-a pierdut prin transfer” [9]. Memoria lui într-adevăr fusese pierdută. În schița din anul 1891 a părintelui Iosif Malinowski[10], în care sunt marcate numele preoților și episcopilor, precum și locurile unde se făceau rugăciuni la 2 noiembrie, nu este notat locul mormântului preotului Francisc Anton Tasso.

Săpăturile din luna martie 2017 (sub coordonarea arheologilor medieviști Stela Cheptea și Bobi Apăvăloaei de la Academia Română – filiala Iași, Centrul de Istorie și Civilizație Europeană), așa cum s-a notat în revista „Lumina creștinului” din luna aprilie 2017, au scos la iveală aproape de zona unde începe cruciera locul unde era vechea bancă de împărtășanie, marcat prin câteva rânduri de cărămidă dintr-o parte în alta. Pe centru, în fața locului vechii bănci de împărtășanie s-a descoperit mormântul acestui preot. Deasupra are o lespede formată din trei pietre. Într-o casetă făcută din cărămidă, cu dimensiunile 70x40x40 cm, se află un mic sicriu (într-o parte putrezit) cu rămășițele pământești ale părintelui.

În ziua de 21 noiembrie 2017, cu ocazia mutării rămășițelor pământești, s-au descoperit următoarele: pe partea din față (dinspre amvon) este notat pe trei rânduri: „Obiit / A.D. / 1765”. Pe partea laterală (dinspre ieșirea din catedrală) este notat pe trei rânduri: „Ossa servi Dei / P. Franc. Ant. Tasso Ligur. / M.C. M.A. Par. Rechi(teni)”.

În raclă s-a găsit o sticluță alungită închisă, cu sigiliul în ceară din acel timp. Din sigiliu se văd două mâini și o cruce. În sticluță se află un document în formă de sul. Sticluța urmează să fie deschisă de specialiștii de la Palatul Culturii pentru a vedea dacă documentul se poate citi.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Documente

Procesul-verbal încheiat în 1813, cu ocazia deshumării osemintelor din cimitirul din Răchiteni:

“RP Collegialis Franciscus Antonius Tasso Savonen sis ordinis Minorum s. Francisci, anno 1763 a s. Con­greg. de Propaganda Fide ad hanc Missionem depu­tatus circiter in bacchanalibus ante Quadragessi­mam an. 1765 pie sanctteque defunctus est, juxta depo­si­ti­o­nes plurimorum testium ocularium fidei dignorum per me infrascriptus examinatorum die 29 iunii 1813, quan­do ex commissione ARPM Josephi Basilii Be­rardi, Praefecti Apostolici, hora noctis media se­cun­da exhumavi et recognovi exuvias supradicti Patris.

Idem P.Tasso a Praefecto Ovillor ad hanc paro­chiam Rechitenensem regendam missus, quamquam Moldovaicae fere ignarus, omnibus tamen se praebuit exemplum bonorum operum, praesertim humilitatis, poenitentiae, paupertatis, castitatis, et eximiae carita­tis erga pauperes; adec ut usque nunc tanquam Vene­ra­bilem appellatur. et aegrotos

A RP Missionario Antonio M. Mauro in prima Rechetenensi ecclesiuncula die 5 iunii 1782 eius ossa in unum collecta ante altare novae ecclesiae fuerunt translata, per cantorem Franciscum Boroș, uti (casu) ab ipsomet audivi ego idem Talpae elapso anno 1812 die 7 augusti. Corpus istud magno cum desiderio ab Adm.RP Mag. Michaele Sassano, Parocho, postea Praefecto, frustra fuit per totam ecclesiam diligen­ti­ssime inquisitum. Nunc vero, Deo favente, statim in­ven­tum est supradicto loco ante altare, praesente etiam ARD Mathia Rasdilovich ex Nicopole, parocho, et Petro Petras, cantore, et Michaele PAL ecclesiae filio. Sequenti die, persolutis sollemnibus suffragiis a s. Matre Ecclesia praescriptis IASSIM transfertur, decen tiori loco collocandum in illo novo templo catholicorum ex lapidibus constructo”.

Rechiteni, 1 iulii 1813 st. vet.

Gabriel Barbieri, Bononensis,
Min. Conv. Miss.[11]

Este bine să relatăm aici cele care se găsesc în arhiva provinciei cu privire la fr. Francisc Anton Tasso din Savona, misionar și paroh al bisericii din Răchiteni, decedat în faimă de sfințenie (Manuale dei novizi e professi chierici e laici Minori Conv. Roma, Tipografia Vaticana, 1897, p. 222):

„C. Pr. colegial Francisc Anton Tasso, savonez, al Ordinului Minorilor Conventuali al sfântului Francisc, numit la această Misiune de către Sfânta Congregație „De Propaganda Fide” în anul 1763, a murit în pietate și sfințenie pe la Lăsatul Secului dinainte de Postul Mare în anul 1765, conform afirmațiilor mai multor martori oculari demni de credință, examinați de către mine, subsemnatul, în ziua de 29 iunie 1813, când, din încredințarea C.S. pr. M. Iosif Vasile Berardi, prefect apostolic, am exhumat și recunoscut, la ora unu și jumătate noaptea, rămășițele pământești ale numitului părinte.

Același pr. Tasso, fiind trimis de către prefectul Oviller pentru a conduce această parohie Răchiteni, deși aproape neștiutor al limbii moldovenești, totuși s-a oferit tuturor ca exemplu de fapte bune, mai ales de umilință, pocăință, sărăcie, castitate și dragoste deosebită față de cei săraci și bolnavi; așa încât este numit până astăzi ca venerabil (sic).

La 5 iunie 1782, oasele lui au fost adunate laolaltă de către C. pr. misionar Anton M. Mauro în prima bisericuță din Răchiteni și transferate înaintea altarului noii biserici. Acest trup a fost căutat cu mare ardoare și cu străduință, dar zadarnic, în toată biserica de către Adm. C. pr. Mag. Mihail Sassano, paroh, apoi prefect. Însă acum a fost găsit imediat, cu ajutorul lui Dumnezeu, în locul amintit înaintea altarului. A doua zi, celebrându-se slujbele solemne prescrise de sfânta Maică Biserică pentru răposați, este transferat la Iași, spre a fi depus într-un loc mai potrivit în acea biserică nouă a catolicilor construită din piatră.

Răchiteni, 1 iulie 1813 st.v.

Fr. Gabriel Barbieri, bolognez, OFMConv.[12].

Traducerea procesului verbal făcut de Gabriel Barbieri, publicată în anul 1926 în Almanahul “Viața” de preotul Bonaventura Morariu, sub titlul “Un venerabil paroh franciscan din Răchiteni”:

„De teamă ca nu cândva râul Siret să surpe această biserică a sfântului Anton din Răchiteni, eu, subsemnatul, cu împuternicirea Preacucernicului părinte M. Iosif Vasile Berardi, prefect apostolic, în ziua de 29 iunie 1813, după stilul vechiu, la ora două după miezul nopții, am desgropat și recunoscut osămintele Cucernicului părinte colegial Francisc Anton Tasso, din Savona, din Ordinul Minorilor Conventuali ai sfântului Francisc, care părinte a fost trimis în această misiune de Congregația “De Propaganda Fide” în anul 1763, și care a murit cu pietate și sfințenie, cam pe la Lăsatul Secului înainte de Postul Mare, în anul 1765, după cum au depus mai mulți martori vrednici de credere, cari au fost de față și pe cari eu însumi i-am cercetat în ziua sus-pomenită de 29 iunie.

Același părinte Tasso, trimis de pr. prefect Ovillier ca să conducă această parohie, deși cunoștea puțin limba moldovenească, tuturor s-a arătat icoana faptelor bune, mai ales în umilință, pocăință, sărăcie, curăție și deosebită dragoste față de cei săraci și bolnavi, așa încât până azi e pomenit și cinstit ca un sfânt.

Fu înmormântat de către Cucernicul părinte misionar Anton M. Mauro și de Petru Ioas, dascălul și servitorul răposatului, în bisericuța cea dintâi din Răchiteni înaintea altarului; pe urmă, mărindu-se sus-zisa bisericuță cu stăruința Cucernicului părinte paroh de pe atunci, Francisc Minotto, venețian, osămintele lui adunate împreună în ziua de 5 iunie 1781, marți, după Rozalii, au fost îngropate înaintea altarului acestei biserici noi de către dascălul Francisc Boroș, după cum, din întâmplare, am auzit eu însumi la Talpa anul trecut 1812, la 7 august.

Osămintele acestea cu cea mai mare sârguință și dorință au fost căutate în toată biserica de către Preacucernicul părinte M. Mihai Sassano, paroh și pe urmă prefect, însă în zadar. Acum însă, cu ajutorul lui Dumnezeu, au fost găsite îndată în sus-zisul loc, înaintea altarului, fiind de față Preacucernicul părinte paroh Mathias Rasdilovich, dascălul Anton Petraș și Mihai Pal, fecior de biserică.

În ziua următoare, după ce s-a săvârșit un prohod solemn după prescrierea sfintei maici Biserici, au fost duse la Iași, pentru a fi așezate într-un loc mai potrivit în biserica cea nouă, zidită din piatră.

Răchiteni: 1 iulie 1813, după stilul vechiu.

Așa este fr. Ioan Francisc Gavril Barbieri din Bononia, OFMConv., fost misionar”[13].

Note:

[1] Iosif Gabor, Dicționarul comunităților catolice din Moldova, Editura “Conexiuni”, Bacău, 1995, p. 218.

[2] Almanahul “Viața”, Iași, 1926, p. 63.

[3] APRC Tămășeni, Registrul botezaților, f. 1.

[4] Iosif Gabor, Iosif Simon, Necrolog, Editura “Presa Bună”, Iași, 2001, p. 65

[5] I.P.M. Pal, Originea catolicilor din Moldova și franciscanii păstorilor de veacuri, Săbăoani-Roman, 1942, p. 173; I. Gabor, op. cit., p. 218; Iași monografie.

[6] AERC Iași, Manuscrisul Libro primo del’introito ed esito della chiesa di Tamasceno e di Aggiudeno, nepaginat.

[7] Nicolae Iorga, Studii și documente, vol. I-II, p. 165-166. Vezi și Dănuț Doboș, Răchiteni. File de monografie istorică, Iași, 1999, p. 49-50.

[8] Iosif Gabor, Parohia Catolică Iași (ms.), Luizi-Călugăra, 1986, p. 148.

[9] Iosif Gabor, Parohia Catolică Iași (ms.), Luizi-Călugăra, 1986, p. 148; cf. Iosif Gabor, Dicționarul comunităților catolice den Moldova, Editura “Conexiuni”, Bacău, 1995, p. 218.

[10] AERC Iași, dosar 3/1891-1907, f. 5; AERC Iași, Inventar, 31 decembrie 1974, f. 2-3, 53; Catedrala romano-catolică Iași, Editura „Presa Bună”, Iași, 2008, p. 162-163.

[11] Iosif Gabor, Parohia Catolică Iași (ms.), Luizi-Călugăra, 1986, p. 147-148; Iosif Gabor, Dicționar istoric al localităților catolice din Moldova și Bucovina (ms.), Luizi-Călugăra, 1987, p. 465; Dănuț Doboș, Răchiteni. File de monografie istorică, Iași, 1999, p. 49-50.

[12] Bonaventura Morariu, „Seria cronologică a prefecților apostolici ai vechii noastre Misiuni în Moldova și Țara Românească în sec. al XVII-lea și al XVIII-lea”, în „Almanahul «Presa Bună» 2012”, Iași, 2013, p. 172.

[13] Almanahul “Viața”, Iași, 1926, p. 63; Dănuț Doboș (coord.), Catedrala romano-catolică Iași, Editura „Presa Bună”, Iași, 2005, p. 133-134; Dănuț Doboș, Răchiteni. Șase veacuri de prezență pe valea Siretului, Editura “Sapientia”, 2005, p. 56-57.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Descoperiri în catedrala din Iași (II): preotul misionar Francisc Anton Tasso

* * *

Descoperiri în catedrala din Iași

Preoți și episcopi înmormântați în catedrala din Iași (II)

Preoți și episcopi înmormântați în catedrala din Iași (I)


 

lecturi: 97.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat