Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la solemnitatea lui Cristos, Regele universului - Anul A - 2017

"Cristos învinge, Cristos domnește, Cristos de-a pururi poruncește!"

Astăzi încheiem anul liturgic, numerotat simbolic ca litera "A", an în care am urmat Evanghelia după sfântul Matei. În cursul acestui an liturgic l-am celebrat pe Isus sub multe titluri: însoțitor, vindecător, semănător, viticultor, pescar de oameni, mântuitor etc. Astăzi însă îl celebrăm sub titlul de "Cristos, Regele Universului", "Cristos Rege Păstor". Cuvântul rege de multe ori ne sperie și ne produce fiori, căci din cauza amăgirii lui satan unii regi omenești sunt aroganți, aspri, pun poveri grele pe umerii oamenilor, își fac cunoscută puterea, vor ca oamenilor să le fie frică de ei (cf. Lc 22,25).

Dar Regele Isus este altfel de rege, în care satana nu a găsit nimic al lui (cf. In 14,30), pentru că el este un rege divin trimis nouă de Tatăl ceresc care ne iubește nespus de mult (cf. Ap 1,5). Isus este un rege păstor care merge în fruntea oilor (cf. In 10,4), care le adapă la cele mai bune izvoare, care le duce la cele mai bune pășune (cf. Ps 23,2-3), care merge în căutarea oiței pierdute și aduce pe cea străină, care îngrijește de oițele grase și de oițele slabe, de oițele sănătoase sau bolnave (cf. Ez 34,11-17); este un rege păstor care își dă viața pentru oițele sale (cf. In 10,11). Isus este un rege iubitor și puternic care nu pune poveri, dar ridică povoara celor căzuți, care nu apasă pe nimeni, dar odihnește pe toți cei osteniți (cf. Mt 11,28-30).

Biserica spune astăzi fiecărui suflet de om: Isus te iubește! Isus te sfătuiește! Isus te mângâie! Isus te iartă! Isus te așteaptă! Isus te binecuvântează! Acesta e Isus! În el locuiește trupește toată plinătatea Dumnezeirii (cf. Col 2,9).

Pe un astfel de rege păstor suntem astăzi chemați să-l contemplăm, să-l alegem ca rege al nostru și să-l adorăm. Căci mai este și "cineva rău", care vrea să ne fie "păstor amăgitor", care după ce ne-a scos din rai voiește acum să ne împingă în iad, unde nu este decât trudă, suferință și moarte veșnică.

Biblia ne spune că în zorii creației, o creatură spirituală, dar malefică, a contestat legitimitatea lui Dumnezeu ca Domn al creației. Dar ce a stat la baza acțiunilor sale de răzvrătit? Dorința egoistă de a i se aduce închinare (cf. Mt 4,9). El i-a determinat pe primii oameni, Adam și Eva, să nu mai recunoască suveranitatea lui Dumnezeu acuzându-l de minciună (cf. Gen 3,1-5). Acea creatură rebelă a devenit: Adversar (dușman), Satan (împotrivitor), Diavol (calomniator), Șarpe (înșelător) și Balaur (devorator - Ap 12,9); Satan care a pretins că poate îndepărta pe oricine de Dumnezeu (cf. Iov 2,1-5).

Contrar acuzațiilor diavolului, Dumnezeu nu-i lipsește de nimic bine pe închinătorii săi fideli. El chiar l-a dat ca jertfă pe Fiul său iubit pentru ca noi să avem iar viața veșnică! (cf. Ps 84,11; Rom 8,32). Ceea ce îl caracterizează pe Păstorul cel bun este că-și dă viața pentru oile sale (cf. In 10,11). Aceasta este dovada supremă a bunătății sale, care nu lasă loc îngrijorărilor: "Eu le cunosc pe ale mele și sunt cunoscut de ale mele" (In 10,14). Domnul vorbește despre noi ca despre: "oile mele, turma pășunii mele" (cf. Ps 100,3); "turma de oameni, turma cea sfântă, turma Ierusalimului" (Ez 36,38).

Dumnezeu a amânat până la crucea Fiului său să-i demonstreze satanei că este suveranul absolut, lăsându-i astfel timp să-și dovedească afirmația. De asemenea, Dumnezeu le-a oferit și oamenilor timp ca să-și arate loialitatea față de suveranitatea sa. Ce s-a întâmplat odată cu trecerea timpului? Satan a creat multe generații și organizații contrare lui Dumnezeu și turmei sale: generația potopului, generația Sodomei și Gomorei, generația lui Ismael, generația lui Nimrod, generația lui Babel, generația lui Faraon și ajungând până în zilele noastre cu generația ateilor de mai multe culori și nuanțe. Însă, în cele din urmă, Domnul Dumnezeu îl va distruge pe satan, precum și organizațiile lui malefice, așa cum a promis din Eden (cf. Gen 3,15).

Întreaga Biblie conține detalii despre controversa care are legătură cu omenirea și cu suveranitatea lui Dumnezeu. Primele trei capitole ale Bibliei (cf. Gen 1-3) ne vorbesc despre creație și despre căderea omului în păcat, iar ultimele trei capitole din Biblie (cf. Ap 20-22) ne vorbesc despre restabilirea omenirii. Restul Bibliei ne oferă detalii despre măsurile luate de Dumnezeu suveran pentru a-și îndeplini scopul privitor la omenire, pământ și univers.

Dumnezeu a amânat până la moartea oamenilor și până la judecata finală să le ceară cont de purtarea lor, dacă a fost sau nu după învățătura și exemplul său. Cu Matei 25,31-46, Isus reia cursul profeției din Matei 24, 30-31, adică de la venirea sa în glorie unde a fost întrerupt. Atunci va suna fie ceasul răsplătirii, fie cel al pedepsei. Criteriul de diferențiere va fi modul în care oamenii i-au primit pe ambasadorii săi, adică pe frații săi (cf. Mt 25,40), când aceștia vesteau evanghelia împărăției (cf. Mt 24,14) sau când aceștia erau în dificultate. Dacă regele Isus ar fi astăzi pe pământ, cât de dispuși am fi noi să-l ascultăm, să-l primim, să-l slujim, pe scurt, să-i satisfacem trebuințele? În aceste ocazii avem la îndemâna noastră în fiecare zi: dragostea, credința, speranța, darurile, ospitalitatea; căci tot ceea ce facem pentru cineva, facem în primul rând pentru el (cf. In 13,20; 1Cor 12,12). Opusul faptelor din evanghelia de astăzi (cf. Mt 25,31-46) este un semn rău, un refuz îndreptat înspre Domnul.

Mulți oameni și-au manifestat credința, au împlinit aceste fapte și și-au păstrat integritatea, susținând suveranitatea lui Dumnezeu și contribuind la sfințirea numelui său. Printre aceștia se numără Abel, Enoh, Noe, Avraam, Sara, Iosif, Moise, Iob, Rut, David, Isus, primii săi discipoli și milioanele de oameni credincioși din prezent și viitor. Acești susținători ai suveranității divine contribuie la demascarea lui satan drept mincinos și la afirmarea împărăției sale.

Însă mulți alții și-au pierdut credința. Sfânta Carte ne spune că deși izraeliții mâncaseră carne și mană în pustiu, totuși ei au murmurat contra lui Dumnezeu (cf. Num 11,19), căci voiau găleți de carne cu usturoi și praz, dar și cu idoli (cf. Num 11,5). În timp ce Moise era pe muntele Sinai pentru a primi Legea, izraeliții au devenit idolatri, practicând închinarea la un vițel de aur (cf. Ex 32,1-6), căci pe vițel îl purtau ei, dar prin Lege trebuiau să se lase purtați de Dumnezeu și asta nu le plăcea. Chiar înainte de a intra în Țara Promisă, mii de izraeliți au fost ademeniți de satan cu femei moabite, cu care au avut relații imorale. Din cauza păcatului comis au murit mii de izraeliți (cf. Num 25,1-9). Poporul a cedat tentației de a murmura și de a se răzvrăti, vorbind împotriva lui Moise și chiar a lui Dumnezeu (cf. Num 21,5) și după pedepsirea lui Core, Datan, Abiram și a celor care li s-au alăturat. În consecință, 14.700 de izraeliți și-au pierdut viața din cauza plăgii trimise de Domnul (cf. Num 16,41-49). Niciuna dintre ispitele menționate mai sus nu trebuiau să li se pară prea grele izraeliților, pentru că Dumnezeu nu lasă pe nimeni fără harul său (cf. 1Cor 10,11-13). Ei au cedat tentației deoarece și-au pierdut credința, l-au uitat pe Dumnezeu, grija lui iubitoare și dreptatea căilor sale. De atunci și până acum când Cristos s-a arătat și ne-a mântuit pe cruce, murmurările și trădările nu au încetat, dar pentru toți va veni clipa judecății.

Sfântul Paul a asemănat lumea aceasta cu o scenă mare (cf. 1Cor 7,31), în care oamenii ca niște actorii își interpretează fiecare rolurile unei "piese de teatru", fie pozitive, fie negative, până când piesa se va încheia și decorul se va schimba.

Din sfintele Scripturi cunoaștem deja finalul "piesei de teatru". Putem fi siguri că Dumnezeu va demonstra în curând că el este singurul suveran și că el nu va tolera la nesfârșit răutatea (cf. Gal 6,7). De asemenea, știm că în prezent ne aflăm în zilele din urmă (cf. Dan 11,40; 2Tim 3,1). În plus, Dumnezeu a luat deja măsuri împotriva celor răi: El a acționat la Potop (Gen 7,1-23). El a distrus Sodoma și Gomora (cf. Gen 19,24-25). El l-a biruit pe faraon și forțele sale militare (cf. Ex 14,30-31). El l-a biruit pe Sisera și armata sa (cf. Jud 4,15-16). El l-a biruit pe Senaherib și trupele sale (cf. 2Rg 19,35-36). Așadar, putem fi siguri că Dumnezeu nu va tolera la infinit lipsa de respect față de numele său și ura față de credincioșii săi (cf. Gal 6,7). Deja, vedem cum se împlinește semnul prezenței lui Isus și al încheierii acestui sistem rău creat de satan (cf. Mt 24,3-14).

O bună parte din misterul solemnității de astăzi, a lui Cristos, Regele Universului, este ascuns și cuprins în actul și în data de proclamare. Instituirea acestei sărbători a fost decisă de către papa Pius al XI-lea la 11 decembrie 1925, prin documentul "Quas Primas", la închiderea jubileului celebrat in acel an. În acel timp multe forțe potrivnice lui Dumnezeu, Bisericii și mântuirii oamenilor, forțe potrivnice condamnate deja de Biserică, făceau ravagii în rândul creștinilor din mai multe țări, în special în Franța, în Mexic și Rusia, unde aceste forțe acționau să distrugă religia creștină, numind-o cu Voltaire, "infama". Închiderea bisericilor și uciderea creștinilor în frunte cu persoanele consacrate, acesta era modul lor dur de acțiune. Este interesat de văzut cum oamenii simpli de la țară s-au împotrivit în fața acestor tirani: în vestul Franței au fost țăranii din Venda; iar în Mexic au fost grupul "Cristeros", care la strigătul ateu: "Trăiască tatăl nostru, satana!", ei replicau cu: "Trăiască Regele nostru, Cristos!"

Iată până unde a ajuns fanatismul anticreștin al guvernatorului ateu mexican, Tomás Garrido Canabal (1890-1943). Acesta, la ferma lui din Florida, într-un semn de sfidare a cerului a scris pe vitele sale numele ale persoanelor divine, ale sfinților și ale slujitorilor Bisericii. Apoi, pe fiul său la numit "Lenin" și fiica sa "Zorile Libertății". Pe un nepot l-a numit Lucifer și pe un altul Satan. Dar în același timp, așa cum am spus mai sus, a existat și o armată de oameni simpli și credincioși, numiți: "cristeros" de la "Cristos", care în timp ce erau uciși strigau: "Trăiască Cristos Rege!" "Trăiască Fecioara Maria din Guadalupe!" "Trăiască Mexicul creștin!" Unul dintre martirii mexicani curajoși din acel timp a fost și preotul iezuit, Miguel Agustin Pro (1871-1927), împușcat fără proces. Ultimele sale cuvinte au fost: "Trăiască Cristos Rege!". În 1988, părintele Miguel Augustin Pro a fost primul "cristero" beatificat.

Dar, așa cum vedem din actele de beatificare care au urmat, vedem că ei au fost mulți. Astfel vedem: La sărbătoarea lui Cristos Rege, din 1992, Papa Ioan Paul al II-lea a beatificat pe alți 26 de "cristeros" (dintre care 22 erau preoți). Să-i numim pe unii dintre ei: Salvador Lara Puente, ucis în 1926, în vârstă de 21 de ani; Atilano Cruz Alvadaro, hirotonit pe 14 septembrie 1927 și ucis pe 1 iulie 1928; Manuel Morales, născut în 1898, sindicalist catolic, căsătorit și tatăl a trei copii mici, care a spus înainte de execuția sa: "Eu mor, dar Dumnezeu nu moare, el va avea grijă de soția și copiii mei". Acestea au fost ultimele cuvinte ale lui Garcia Moreno, președintele Ecuadorului, asasinat și el de atei în 1875.

În octombrie 1997 a fost beatificat: Matteo Elias Del Socorro Nieves, fiu de țărani, al cărui tată a fost asasinat, și care a trebuit să-și sprijine mama și frații; el a devenit preot la 34 de ani. Pastor al unui sat din munții din Culiacan, el a refuzat să se refugieze în oraș și să meargă în subteran. A petrecut 14 luni într-o grotă, de unde a ieșit doar noaptea pentru a-și exercita funcția preoțească. A fost împușcat la 46 de ani, în timp ce striga: "Hai să trăim pentru Cristos, regele nostru!"

La 21 mai 2000, Papa a mai canonizat alți 27 de mexicani, din epoca "cristeros" zisă și "cristiada" (20 preoți și 7 laici). Presa menționează doar numele Fr. Cristobal Magallanes, pastor al lui Totatiche, martirizat în 1927. Aproximativ 20.000 de mexicani s-au adunat în Piața San Pietro, atunci când a fost beatificat, pentru că până atunci țara lor nu avea decât un sfânt canonizat, pe sfântul Filip al lui Isus, martirul Japoniei, iar amintirea "cristiadei" rămâne puternică acolo.

Cinci dintre acești canonizați au fost martirizați din pură ură față de credința în Cristos: preotul Cristóbal Magallanes Jara (1869-1927); preotul Luis Batis Sáinz (1870-1926); Augustín Caloca Cortés (1898-1927), prefectul seminarului; preotul Mateo Correa Magallanes (1866-1927; Margarito Flores García (1900-1927), preot vicar. Toți cei amintiți aici cântă veșnic în cer: "Cristos învinge, Cristos domnește, Cristos de-a pururi poruncește!"

Domnul nostru Isus Cristos este regele universului, păstorul omenirii, judecătorul suprem al celor vii și al celor morți, așa cum ne spun lecturile de astăzi. Dacă în Evanghelie Isus își revendică titlurile de păstor, conducător și judecător, face acest lucru pentru faptul că poate afirma: "Eu și Tatăl una suntem" (In 10,30). Înviindu-l din morți, Tatăl ceresc l-a pus pe Isus stăpân, spune sfântul Paul, și a făcut din el căpetenia omenirii noi (cf. Evr 12,2). Prin el "Dumnezeu va fi totul în toți" (1Cor 15,28). Ascultând de el și supunându-ne lui, suntem siguri de mântuirea noastră, căci ne conduce însuși Dumnezeu în persoana Fiului său.

Cristos care a înviat, așa cum ne spune sfântul Paul în cea de-a doua lectură de astăzi (cf. 1Cor 15,20-26.28), n-a făcut decât să-i devanseze pe credincioșii "adormiți". Ei vor învia la venirea sa de-a doua și în final, Dumnezeu va fi totul în toți (cf. 1Cor 15,28). Închizând această paranteză glorioasă (cf. 1Cor 15, 20-28), apostolul arată cum "faptul de a crede sau de a nu crede în viața viitoare" determină comportamentul tuturor oamenilor, pro sau contra lui Dumnezeu (cf. 1Cor 15,30-32).

În Psalmul 23 de astăzi, Isus, Regele nostru Păstor, ne descoperă trei dintre secretele chemării sale:

- Secretul unei vieți fericite, cu toate nevoile împlinite: "Domnul e păstorul meu; nu voi duce lipsă de nimic" (Ps 23,1).

- Secretul unei morți fericite, cu toate temerile risipite: "Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morții, nu mă voi teme de nici un rău, căci tu ești cu mine" (Ps 23,4).

- Secretul unei veșnicii fericite, cu toate dorințele veșnic împlinite: "Da, fericirea și îndurarea mă vor însoți în toate zilele vieții mele și voi locui în casa Domnului pe veci" (Ps 23,6).

Mulți nefericiți care nu cred există și azi, și a căror viață stă doar în aceste cuvinte: "Să mâncăm și să bem, căci mâine vom muri" (cf. 1Cor 15,32)! Ei, "ca animale fără rațiune" (2Pt 2,12), își închipuie că nu există nimic dincolo de mormânt, pe când: "fericirea și îndurarea" (cf. Ps 23,6); "învierea și viața" (cf. 1Cor 15,20); "odihna și siguranța" (cf. Ez 34,15); "fericirea la dreapta și viața veșnică" (cf. Mt 25,33.46), sunt partea celor drepți. Toate aceste bunuri veșnice ale Regelui nostru Isus pentru noi, ar trebui să ne țină într-o continuă stare de veghe, să ne ferească de a ne asocia în companii periculoase, să ne împiedice de a mânca și a bea cu bețivii acestei lumi (cf. 1Cor 15,33; Mt 24,49). Fie ca tovărășia Domnului și harul său să ne fie suficiente până la întoarcerea lui!

Biserica ne cheamă astăzi să-i intonăm lui Isus, regele nostru: "Aleluia! Binecuvântat cel ce vine în numele Domnului! Binecuvântată este împărăția care vine, a părintelui nostru David! Aleluia" (Mc 11,9-10)! De aceea, ne însușim și noi cântarea: "Cristos învinge, Cristos domnește, Cristos de-a pururi poruncește!" Amin!

Pr. Ioan Lungu

* * *

Cristos, Regele Universului. Predici la Radio Iași


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat