Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Comemorarea sfintei Cecilia

În sărbătoarea Sfintei Cecilia, patroana cântăreților, în catedrala din Iași, a avut loc miercuri, 22 noiembrie 2017, la ora 18, o Liturghie prezidată de Excelența Sa episcop Petru Gherghel, la care au concelebrat PS Aurel Percă și alți preoți din Iași. La această sărbătoare au fost invitate să participe toate corurile care animă Liturghia duminicală transmisă la Radio Iași.

La inițiativa părintelui Paul Budău, decan de Iași, corurile de la parohiile și instituțiile bisericești din Iași, implicate în cântarea de la Liturghiile transmise la Radio Iași, au fost invitate, în sărbătoarea sfintei Cecilia, patroana cântăreților, să cânte în catedrala din Iași. Coordonatorul cântărilor corurilor reunite a fost pr. Ciprian Antălucă, maestru de cor și dirijor al corului catedralei din Iași, iar la orgă a fost Octavian Bișoc.

La începutul celebrării, Preasfințitul Petru i-a salutat călduros pe cei prezenți, în special pe membrii corurilor.

Omilia a fost ținută de părintele Paul Budău, care a început cu un citat din Chiara Lubich: "Fecioara dă mărturie despre Dumnezeu prin fecioria ei, întrucât nu există nici un motiv pământesc pentru a rămâne fecioară; motivul este cu totul ceresc, pentru împărăția lui Dumnezeu". Întreaga viață a sfintei Cecilia a fost o mărturie autentică de trăire a iubirii, a evangheliei, a martiriului și a virtuților. "Qui cantat, bis orat" - "Cine cântă, se roagă de două ori" sunt cuvintele sfântului Augustin pe care trebuie să le purtăm mereu în suflet, a subliniat părintele predicator. Darul vorbirii, investindu-l, îl putem multiplica în forma cântării spre a-i aduce preamărire lui Dumnezeu. "A cânta pentru Domnul este o modalitate sigură de sfințire", au fost cuvintele de la sfârșitul omiliei.

La finalul celebrării, PS Petru Gherghel a mulțumit corurilor pentru implicarea și devotamentul lor. De asemenea, a mulțumit și susținătorilor acestei inițiative, cei care pregătesc corurile: dirijori, organiști, instrumentiști, soliști și cântăreți. S-a celebrat și un "requiem" pentru toți dirijorii, organiștii și cântăreții răposați.

După sfânta Liturghie a urmat un moment de comuniune cu membrii corurilor, în aula "Anton Durcovici" de la subsolul catedralei. S-au decernat și câteva diplome în semn de apreciere pentru implicarea în animarea cântărilor la sfânta Liturghie duminicală transmisă la Radio Iași.

Liturghia duminicală este transmisă la Radio Iași (www.radioiasi.ro) începând cu 26 martie 2006 (din anul 2008 și sărbătorile de poruncă) pe AM 1053 KHz și prin internet, la ora 8.03.

Ori de câte ori cântăm la sfânta Liturghie să o facem spre mai marea slavă a lui Dumnezeu!

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 noiembrie: Iași: Comemorarea sfintei Cecilia

* * *

Înregistrarea Liturghiei:


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat