Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Pomenirea tuturor credincioșilor răposați

Biserica Catolică celebrează anual la 2 noiembrie comemorarea tuturor credincioșilor răposați. Cu această ocazie credincioșii înalță rugăciuni pentru toți cei care au trecut la Domnul și sunt vizitate mormintele celor dragi care au răposat.

Celebrările au început la Iași anul acesta miercuri, 1 noiembrie 2017, la Liturghia de la ora 18.00 din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", concelebrată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și PS Aurel Percă, episcop auxiliar, cu requiem solemn pentru sufletele episcopilor și preoților decedați.

Ziua de joi, 2 noiembrie 2017, a fost dedicată în întregime celebrărilor pentru credincioșii răposați. La Liturghia de la ora 10.00 din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la care au participat și seminariștii Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, celebrantul principal a fost PS Petru Gherghel. Preasfințitul a adresat un cuvânt de învățătură și speranță cu privire la viața de după moarte, prezentând și mărturiile sfinților cu privire la moarte și viață.

Rugăciunile au continuat la cimitirul "Eternitatea", începând de la ora 14.00, unde PS Petru Gherghel, preoții de la parohiile din Iași și de la Seminar, numeroase persoane consacrate, seminariști și credincioși au înălțat împreună o rugăciune pentru episcopii, preoții, seminariștii, persoanele consacrate și toți credincioșii răposați.

În seara aceleiași zile, la ora 18.00, PS Petru și PS Aurel au concelebrat o Liturghie cu requiem pentru toți credincioșii răposați. La predică, PS Gherghel i-a încurajat pe cei prezenți să nu se teamă de moarte, ci să trăiască această viață în vederea celei viitoare.

În aceste zile de noiembrie, în toate cimitirele vor fi prezenți preoți pentru a binecuvânta și a sfinți mormintele celor răposați și pentru a se ruga împreună cu credincioșii pentru odihna sufletelor lor. Prin vizitarea cimitirului sau a bisericii parohiale și prin împlinirea condițiilor cerute, în primele opt zile ale acestei luni se poate obține indulgența plenară pentru cei răposați.

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-2 noiembrie: Iași: Pomenirea tuturor credincioșilor răposați
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat