Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna noiembrie 2017

Luna noiembrie aduce cu sine un nou număr al revistei "Lumina creștinului". Revista a ajuns la numărul 11 (335) al celui de-al XXVIII-lea an, din seria nouă.

Prima copertă prezintă un detaliu din lucrarea "Ultima cină" a lui Giotto, care se află la Padova în capela Scrovegni.

După episodul al X-lea al rubricii "Emanuel: Dumnezeu este cu noi în toți sfinții săi", din pagina a doua, urmat de rubrica "Mesaj terezian - Sfânta naivitate a Terezei", în pagina a treia avem scrisoarea pastorală intitulată "Anul tinerilor", semnată de păstorul diecezei, PS Petru Gherghel. În cuprinsul scrisorii, Excelența sa vorbește despre importanța și misiunea pe care o au tinerii în cadrul Bisericii. Biserica își pune mare încredere în entuziasmul și energia tinerilor, care au o misiune specială, aceea de a vesti evanghelia iubirii și a slujirii. Tinerii sunt valoarea inestimabilă pentru omenire și pentru Biserică. Preasfințitul adresează tuturor tinerilor invitația călduroasă de a privi cu mult curaj și speranță către sinodul pe care Biserica îl pregătește pentru anul 2018 și care îi are în atenție pe tineri.

Luna noiembrie marchează sfârșitul anului jubiliar dedicat centenarului aparițiilor de la Fatima. La pagina 5, pr. Adrian Blăjuță, în articolul său, ne vorbește despre evenimentele cele mai importante care au avut loc în acest an jubiliar în Dieceza de Iași. În Biserica locală, anul jubiliar s-a celebrat în perioada 13 mai - 13 octombrie, după cum a stabilit Conferința Episcopilor din România. În fiecare zi de 13 a lunii, creștinii și-au putut arăta devoțiunea pe care o au către Fecioara Maria, venerând statuia sau icoana Reginei Rozariului, recitând rozariul, rugăciunea jubiliară de consacrare, precum și alte rugăciuni jubiliare pentru papa și pentru pace în lume.

Un interviu cu pr. Petru-Sebastian Tamaș, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Școlară, poate fi lecturat la paginile 6-7. Interviul, intitulat "Am învățat să transform catedra în altar", ne indică rolul pe care îl are oficiul condus de Sfinția Sa, care este situația liceelor catolice, câți elevi învață în aceste licee, precum și ce anume diferențiază un o școală catolică de una laică.

Anul acesta, la 11 octombrie, s-au împlinit 25 de ani de când a fost publicat Catehismul Bisericii Catolice. Este rodul a peste șase ani de muncă, realizată prin colaborarea mai multor teologi catolici. Textul original a fost publicat în limba franceză la 11 octombrie 1992, ediția tipică în limba latină la 8 septembrie 1997, iar traducerea în limba română a apărut în anul 1993, fiind a patra limbă în care a fost tradus textul documentului. Mai multe puteți citi în pagina 9 a revistei, într-un articol realizat de pr. Adrian Blăjuță.

Un articol despre campania "40 de zile pentru viață", scris de Raluca Cocuț, puteți să-l găsiți la pagina 10, iar la pagina următoare se află un articol despre sfințirea bisericii din Fântânele (Vechi). În pagina "Mesajul sfinților", dr. Dănuț Doboș are un articol intitulat "Fericitul Anton Durcovici, biograful papei Pius al XI-lea". La pagina "Sanctuare", pr. Iosif Dorcu are un articol despre sanctuarul de la Aglona, cel mai mare sanctuar din Letonia. La pagina 14 găsim articolul "Unde am ajuns", în care pr. Felician Tiba relatează despre referendumul pentru familie ce va avea loc în viitorul apropiat. Totodată pot fi regăsite rubricile "Pentru copii", unde se continuă redarea istorioarei morale a lui Iosif Spillmann, "Nepotul reginei".

În rubrica "Misiuni", puteți citi un interviu cu pr. Alexandru Balațchi în care vorbește despre experiența sa pastorală din parohia San Bartolome din Palestina, Ecuador. În rubrica "În apărarea sănătății", dr. Bianca Hanganu prezintă pericolele sezonului rece, printre care se numără Hipotermia. De câte feluri este aceasta și cum o putem combate, mai multe detalii la pagina 24, în articolul detaliat. Mai multe știri pe scurt din viața Bisericii universale, dar și din cea locală, pot fi găsite la paginile 21-23. Pagina 25, "Poșta redacției", oferă răspunsuri la întrebările adresate de cititorii revistei, fiind inclusă și explicația oferită de pr. Alois Bulai la întrebarea "În ce constă moartea cea de-a doua?" (cf. Ap 20,14). Dintre noutățile editoriale, pe care le puteți descoperi la pagina 26, amintim apariția Calendarului romano-catolic 2018, Agenda liturgică 2018 și calendarul "Cinci pâini de orz" 2018.

Vă invităm să citiți revista "Lumina creștinului" pentru a cunoaște viața Bisericii
și pentru a vă hrăni din punct de vedere spiritual!

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.

* * *

"Lumina creștinului"
Ed. "Presa Bună", ISSN 1453-3758, serie nouă, anul XXVIII, nr. 11 (335), noiembrie 2017, 1,5 lei

* * *

Această revistă, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro
 


lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat