Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Celebrare în catedrala din Iași, cu ocazia încheierii centenarului aparițiilor de la Fatima

În prezența mai multor credincioși laici și înconjurat de șapte preoți, Preasfințitul Petru Gherghel a prezidat o sfântă Liturghie solemnă, vineri, 13 octombrie 2017, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria Regină" din Iași, cu ocazia încheierii centenarului aparițiilor sfintei Fecioare Maria de la Fatima.

La începutul celebrării din catedrala din Iași, episcopul Petru Gherghel i-a îndemnat pe toți cei prezenți să apeleze fără reținere la mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria, care nu ezită în calitate de mamă, să vină în ajutor, mijlocind la preaiubitul său fiu, Isus Cristos. Păstorul Diecezei de Iași a vorbit despre faptul că Fecioara Maria, care s-a arătat acum o sută de ani celor trei păstorași, este și astăzi prezentă în mijlocul acelora care o invocă. Asemenea lui Isus, Maria dorește să rămână "în mijlocul nostru în toate zilele".

În cadrul omiliei, pr. Paul Budău, paroh al Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" și decan de Iași, a reamintit tuturor istoricul faimoaselor apariții de la Fatima. Mesajul de la Fatima surprinde prin actualitatea lui: "Sunt Fecioara Sfântului Rozariu! Am venit pentru ca oamenii să devină mai buni. Ei trebuie totuși să înceteze a-l ofensa pe Domnul", a amintit părintele. Ca o concluzie, pr. Paul a spus că mesajul de la Fatima ar putea fi rezumat prin invitația la pocăință și rugăciune.

La finalul Liturghiei, Preasfințitul Petru Gherghel a rostit o rugăciune specială de consacrare către Regina Rozariului de la Fatima. De asemenea, toți cei prezenți în catedrala catolică ieșeană s-au unit în rugăciuni cu întreaga Biserică pentru a obține indulgența plenară jubiliară.

"Oricine crede că misiunea profetică a Fatimei s-a încheiat se înșală pe el însuși", spunea papa emerit, Benedict al XVI-lea. Mesajul aparițiilor sfintei Fecioare Maria de la Fatima rămâne mereu actual și reprezintă darul lui Dumnezeu pentru creștinii de astăzi, în ciuda faptului că a trecut un veac de la acele evenimente. În ziua de 13 octombrie 2017 se împlinesc 100 de ani de la ultima apariție a Maicii Domnului de la Fatima, dar și ultima zi din Jubileul aparițiilor Sfintei Fecioare Maria la Fatima, așa cum au stabilit episcopii catolici din România la întâlnirea lor din sesiunea din primăvară de anul acesta. Acest jubileu a angajat întreaga Biserică Catolică în acțiuni destinate cunoașterii aparițiilor sfintei Fecioare și readuce în atenție mesajul Preacuratei și trăirea lui. A fost un an în care, în calitate de fii ai Preacuratei, credincioșii și-au îndreptat privirea, inima și rugăciunea către ea. Centenarul aparițiilor de la Fatima ne invită să ascultăm îndemnurile Reginei sfântului Rozariu, pentru ca, prin rugăciune și fapte bune, să contribuim la mântuirea sufletelor și la stabilirea păcii în lume.

Sfânta Fecioară Maria a apărut la Cova da Iria (Fatima) de șase ori, în intervalul mai-octombrie 1917. Destinatarii mesajului au fost trei copilași: Lucia dos Santos (10 ani) și verișorii ei, Francisc și Iacinta Marto (9 și, respectiv, 7 ani). Maria le-a cerut copiilor să vină timp de șase luni, în ziua de 13, la aceeași oră, și să se roage Rozariul zilnic pentru obținerea păcii în lume și pentru terminarea războiului. La 13 octombrie 1917, ultima apariție, Maica Domnului s-a prezentat ca Regina Rozariului și a cerut ca în acel loc să se construiască o capelă în cinstea ei. Din dorința Mariei s-a construit mai întâi o capelă (1919-1921), iar apoi actuala bazilică (1928-1953).

Alin Sabău

* * *

Video: Iași (catedrală): Liturghie în cinstea Sfintei Fecioare Maria de la Fatima (13 octombrie)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 octombrie: Celebrare în catedrala din Iași, cu ocazia încheierii centenarului aparițiilor de la Fatima


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat