Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cum să citesc ca să înțeleg Biblia? Despre genurile literare din Biblie

Sâmbătă, 28 octombrie 2017, la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, între orele 15.00 și 18.00, va fi organizat un moment de formare biblico-pastorală menită să-i ajute pe cei interesați și doritori de Cuvântul lui Dumnezeu să-l citească și să-l interpreteze corect. Anul acesta se va discuta despre chestiunea GENURILOR LITERARE. Momentele de comunicare se vor încheia cu un microrecital al corului de copii "Sicut Pueri" ("Asemenea Copiilor"). Evenimentul va fi transmis în direct, prin internet, prin www.ercis.ro și www.facebook.com/ercis.ro.

A citi Sfânta Scriptură este deja o frumoasă și utilă oportunitate de a intra în contact cu Dumnezeul care continuă și în timpurile noastre să vorbească.

Se întâmplă nu rareori ca respectivul cititor să găsească expresii, fraze sau chiar fragmente unde descoperă că limbajul sau imaginile folosite sunt sau pot fi percepute ca îndepărtate în timp sau de-a dreptul străine. Se întâmplă acest lucru și în alte cazuri, cum ar fi, de exemplu, manualele de specialitate. Și acestea din urmă cer ca parcurgerea lor să fie făcută prin însoțirea cuiva mai familiarizat cu respectivul material.

Ceva de genul acesta se întâmplă și cu textul Sfintei Scripturi, un text scris de-a lungul mai multor secole, în contexte social-politice și, mai ales, religioase foarte diferite.

Și dacă se mai ține cont că, în mod normal, cel care citește Biblia o face pentru că în adâncul inimii sale vrea să găsească un cuvânt în care să se încreadă, față de care să se raporteze cu viața și cu intimitatea sa, deci să-și hrănească credința, să o facă să reziste și să crească, atunci se subînțelege de ce este așa de important nu doar să se citească, ci e de fundamentală importanță să se și înțeleagă.

E exemplar episodul relatat de Cartea Faptele Apostolilor în cap. 8: funcționarul reginei Candace, cu multă probabilitate un filo-evreu, dar și cu mai multă probabilitate un om în căutarea adevărului, a Dumnezeului celui adevărat, citește din Scripturi. Iar diaconul Filip, inspirat de Dumnezeu, îl întreabă: "Înțelegi ce citești?". Iar el răspunde sincer și fără grijă de a fi interpretat sau judecat; o face asemenea unui copil: "Cum să înțeleg dacă nimeni nu mă îndrumă?".

Această situație se întâmplă, de fapt, oricărui cititor al Scripturii, chiar și celor mai familiarizați cu el. Căci "cuvântul lui Dumnezeu este viu și plin de putere" (Evr 4) și "o dată a vorbit Domnul și de două ori am auzit aceasta" (Ps 62,12a). E nevoie să știm să descifrăm corect și să interpretăm pe măsură Cuvântul lui Dumnezeu. În acest sens, vă invităm la aceste momente (anuale) de asimilare a metodelor de înțelegere corectă a Cuvântului lui Dumnezeu. Anul acesta va fi abordată în manieră simplă (dar nu banală), pe înțelesul tuturor, și într-un interval de timp redus (sâmbătă după-amiază) chestiunea GENURILOR LITERARE.

Din program:

  • Cuvânt de deschidere - PS Petru Gherghel

  • Pr. Eduard Patrașcu - "Descoperirea" genurilor literare

  • Pr. Iosif Antili - Ce sunt genurile literare și de ce e important să le (re)cunoaștem?

  • Pr. Alois Bulai - Genuri literare în poezia ebraică

  • Pauză

  • Sr. Iuliana Neculai - Genuri literare în literatura sapiențială

  • Pr. Iulian Faraoanu - Genuri literare în Evanghelii și sensul lor

  • Discuții, dezbateri și concluzii

  • Microrecital - Corul de copii "Sicut Pueri"

Evenimentul va fi transmis în direct, prin internet, prin www.ercis.ro și www.facebook.com/ercis.ro.

Departamentul de Cercetare Biblică
Facultatea de Teologie Romano-Catolică
Institutul Teologic Romano-Catolic


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat