Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Stemele arhiepiscopilor romano-catolici de București prezentate la Comisia de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române - Filiala Iași

În ziua de 10 octombrie 2017, în sala H-1 din Casa Catargi (aparținând Facultății de Istorie din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" Iași) a avut loc a doua ședință lunară de comunicări din anul academic 2017-2018 a Comisiei de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române, filiala Iași. Au participat profesori, cercetători, muzeografi, studenți, alte persoane interesate de problematica anunțată în prealabil de organizatori.

Prima comunicare, cu titlul: Heraldică "Heraldică eclesiastică. Stemele arhiepiscopilor romano-catolici de București", a fost prezentată de prof. dr. Anton Coșa (membru în Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice Iași).

Încă de la început, Anton Coșa a precizat faptul că expunerea sa continuă alte demersuri similare privind heraldica eclesiastică, începute mai demult, majoritatea concretizate și în studii de specialitate, unele dintre ele fiind pregătite în prealabil sub forma unor comunicări prezentate în cadrul Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române - Filiala Iași. De exemplu, comunicarea cu titlul: Heraldică eclesiastică. Steme episcopale catolice în Dieceza de Iași (prezentată în ședința din 8 februarie 2000 a CHGS Iași) a fost publicată într-un volum omagial dedicat Excelenței Sale Petru Gherghel, episcop de Iași, iar alte două materiale, publicate la rândul lor, au privit stema papală, respectiv stema episcopului martir de Iași Anton Durcovici.

Înainte de a detalia stemele arhiepiscopale de București, Anton Coșa a considerat utile prezentarea câtorva elemente de natură tehnică privind heraldica eclesiastică. În acest sens, a precizat faptul că heraldica eclesiastică a apărut în Europa medievală apuseană, fiind în directă legătură (cum era și firesc) cu apariția și răspândirea heraldicii în ansamblul ei. De altfel, deloc întâmplător, s-a afirmat la un moment dat că heraldica este o "preocupare eminamente europeană și eminamente creștină".

Într-un spațiu european creștin și într-o perioadă a evului mediu când Biserica avea o importanță deosebită, într-un context general marcat de o atenție specială acordată însemnelor heraldice, stemele eclesiastice catolice cunosc și ele o răspândire pe măsură.

Heraldica eclesiastică romano-catolică ne dezvăluie un univers deosebit, în care imaginarul, simbolismul și ideologicul se întrepătrund. Astfel, deloc întâmplător, limbajul figurat este prezent, în mod firesc, în cadrul stemelor eclesiastice, în timp ce simbolurile și figurile emblematice și heraldice pot fi întâlnite peste tot în Biserica Catolică.

Începând din secolul al XIX-lea, stemele eclesiastice catolice se compun urmând clasicele reguli heraldice de tip laic (pe de o parte) și factorii "doctrinali, liturgici și canonici" (pe de altă parte), fiind supuse aprobării Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor și Colegiului Heraldic instituit oficial în anul 1853 de către papa Pius al IX-lea (1846-1878). Ulterior, concedarea și privilegiul de a putea folosi o stemă eclesiastică au fost reglementate de către papa Pius al X-lea (1903-1914), prin scrisoarea motu proprio "Inter multiplices curas" din 21 februarie 1905. În cursul secolului al XX-lea au fost emise o serie de alte reglementări privind elaborarea stemelor eclesiastice, dintre acestea amintind: Regolamento tecnico araldico della Consulta Araldica del Regno d'Italia aprobat prin decretul regal nr. 234 din 13 aprilie 1905; Regolamento per la Consulta Araldica del Regno d'Italia aprobat prin decretul regal nr. 652 din 7 iunie 1943, cu referiri și la heraldica eclesiastică: instrucțiunea "Ut sive sollicite" (Instructio Circa vestes, titulos et insignia generis Cardinalium, Episcoporum et Praelatorum ordine minorum) emisă de Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun la 31 martie 1969, rezultat al scrisorii (papei Paul al VI-lea - 1963-1978) motu proprio "Pontificalia Insignia" din 21 iunie 1968.

Conform regulilor heraldice stabilite prin intermediul actelor legislative amintite mai sus, stema unui arhiepiscop trebuie să cuprindă un scut în care urmează să fie reprezentate mobilele respectiv figurile heraldice. Deasupra scutului este plasată crucea arhiepiscopală (dublă și treflată) având în dreapta mitra (semnificând funcția liturgică, fiind simbolul prin excelență al demnității arhiepiscopale) și în stânga cârja arhiepiscopală (arătând funcția arhiepiscopală, fiind simbolul puterii juridice și doctrinale a arhiepiscopului asupra Arhidiecezei sale). Totul trebuie să se afle sub o pălărie de arhiepiscop, de culoare verde, de la care să pornească două cordeliere, de culoare verde, ce să se termine cu câte zece ciucuri. În partea inferioară a scutului, în exterior, este plasată deviza arhiepiscopului, în limba latină, exprimând concis idealul și programul vieții misionare și pastorale a purtătorului stemei.

În cei 134 de ani de existență a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, în fruntea acesteia au urcat un număr de șapte arhiepiscopi titulari: Mons. Ignatio Paoli CP (1883-1885), Mons. Paolo Giuseppe Palma CP (1885-1892), Mons. Otto Zardetti (1894-1895), Mons. Franz Xaver von Hornstein (1896-1905), Mons. Raymund Netzhammer OSB (1905-1924), Mons. Alexandru Theodor Cisar (1925-1949), Mons. Ioan Robu (1990...).

Unul dintre ei, Mons. Alexandru Theodor Cisar, a fost și episcop de Iași (numit pe 22 aprilie 1920), îndeplinind funcția de administrator ad interim al Episcopiei Romano-Catolice de Iași (până pe 5 iulie 1925) și după numirea sa ca arhiepiscop romano-catolic de București (12 decembrie 1924).

Pornind de la imaginea câtorva reprezentări heraldice eclesiastice păstrate în Arhiva Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, Anton Coșa a prezentat toate cele șapte steme aparținând arhiepiscopilor romano-catolici de București (dintre anii 1883-2017).

Al doilea conferențiar, profesorul universitar doctor Ștefan S. Gorovei, a susținut comunicarea cu titlul: "Din istoria unui sat nemțean. Răzeșii Gorovei de la Bârgăoani". Distinsul universitar ieșean a vorbit despre o etapă veche din istoria familiei sale din Moldova, ce a ținut mai bine de un secol, legată de stăpânirea în satul Bârgăoani din ținutul Neamț. Cercetarea actelor privitoare la acest sat, a dezvăluit numele primului stăpân din acest neam în Bârgăoani, Gorovei vistierul, atestat la 1604, dar și nume noi, neconsemnate în spița familiei. Actele arată că Goroveii au stăpânit în satul nemțean până în 1720, când un Gligorașcu Gorovei și-a vândut părțile de moșie.

Prof. dr. Anton Coșa


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat