Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizantea: Lansare de carte

Lucrarea "Vizantea - repere monografice", apărută recent la Editura "Presa Bună", scrisă de pr. Ieronim Budulai, a fost lansată duminică, 29 octombrie, la Vizantea, la finalul sfintelor Liturghii de la ora 9.00 și 11.00.

La 50 de kilometri de Focșani, localitatea Vizantea-Livezi este un loc binecuvântat prin frumusețea locurilor. Am ajuns acolo împreună cu pr. Ieronim Budulai în după-amiaza zilei de sâmbătă, 28 octombrie, spre seară. Am vizitat mai întâi cimitirul din capătul satului cu brazi înalți de peste 25 m. Părintele mi-a arătat până unde se întindea cimitirul pe vremea când era paroh și mi-a povestit cum, cu greu, a reușit să-l mărească. I-a cerut mai întâi primarului. Acesta, comunist fiind, i-a spus că, dacă nu mai este loc în cimitir, să îngroape morții în picioare. Un om generos a donat 1.000 m pătrați, iar părintele a îngrădit cimitirul. Primarul, trecând pe acolo, i-a spus: "Părinte, ai făcut ce-ai vrut în cimitirul acesta, fără nicio autorizație".

Am fost primiți cu bucurie în casa parohială de pr. Romică Sociu, actualul paroh. La intrare în curtea parohiei pe stânga este capela mortuară. Părintele paroh ne-a spus că între timp s-a mai dobândit un spațiu în partea din spate a bisericii. În comunitate sunt 290 de familii (103 întregi și 187 de jumătăți), cu 535 de credincioși.

La 8 noiembrie 2003, la 25 de ani de la fondarea parohiei, a fost sfințită cea de-a treia biserică cu hramul Adormirea Maicii Domnului, ridicată de săteni sub coordonarea pr. Ieronim Budulai în anul 1980.

De la înființare și până în prezent au slujit în succesiune următorii parohi: pr. Ieronim Budulai (trei ani: 1978 - mai 1981); + pr. Anton Iștoc (jumătate de an: mai-septembrie 1981); + pr. Gheorghe Ciuraru (patru ani și șase luni: 1981-1985); pr. Budău Eugen (trei ani și opt luni: 1986-1989); pr. Isidor Iacovici (doi ani: 1989-1991); pr. Pavel Antăluță (patru ani și jumătate: 1991-1996); pr. Cazimir Biur (un an și două luni: 1996-1997); pr. Alois Farțadi (patru ani și nouă luni: 1997-2002); pr. Claudiu Bereș (șase ani și patru luni: 2002-2008); pr. Iosif Mărtinaș (1 septembrie 2008 - 2015); pr. Romică Sociu (2015-).

Panciu, filială cu hramul Sfânta Elena, este la 35 km de parohie, cu o biserică nou-construită, la care au mai rămas puține lucruri de făcut. Am trecut pe acolo înainte de a ajunge la Vizantea și am fotografiat biserica. Filiala are 13 familii cu 16 credincioși.

Vizantea este un sat care s-a format în jurul unui schit, construit pe un loc domnesc dăruit de Petre Șchiopul (1547-1591). Au fost aduși pentru a lucra pământul credincioși ortodocși și catolici. Pe la fosta mănăstire am trecut luni. Se văd zidurile vechii mănăstiri. La 15 ianuarie 1777, mănăstirea din Vizantea a fost închinată Mănăstirii "Grigoriu", de la Muntele Athos. După această dată s-a ridicat biserica de piatra a mănăstirii, de către călugări greci. Biserica are hramul Înălțarea Sfintei Cruci.

Zona Vizantea ascunde izvoarele cu ape minerale tămăduitoare. Pe acestea aveam să le văd a doua zi. Primul izvor din capătul satului spre pădure, vizavi de ultimele case, este pentru boli de stomac, al doilea, puțin mai sus, este pentru ochi. În pădure este un alt izvor pentru bolile reumatice. Ne-am oprit la primele două izvoare. Din al doilea izvor părintele Ieronim a luat apă. "Izvorul pentru boli de ochi", se putea descifra pe o plăcuță din tablă, ruginită, pusă lângă izvor. Din primul izvor am băut puțin. Avea gust sălciu și miros de sulf. Odinioară mai mulți, azi doar câțiva oameni din sat pun apa sulfuroasă de la al treilea izvor în căzi de lemn, apoi aruncă în ea pietre încinse. Astfel bolnavii pot face băi terapeutice. Izvoarele au fost descoperite prin anii 1800 de un felcer de la Panciu. În 1938 s-au înregistrat 1.200 de vizitatori. Cel mai mult au fost folosite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Nemții au făcut primele investiții pentru captarea izvoarelor.

La lansarea lucrării "Vizantea - repere monografice", autorul a vorbit despre carte răspunzând la trei întrebări: Cum i-a venit ideea scrierii lucrării? Ce cuprinde? Ce amintiri păstrează de când a fost paroh al comunității Vizantea?

Părintele a subliniat că a dorit să scrie lucrarea pentru a nu se pierde în negura istoriei informații importante cu privire la sat. Cartea cuprinde date generale despre sat, informații despre catolicii din Vizantea: când au venit, ce religie aveau, viața administrativă și social-economică; aspecte din viața de credință: lăcașurile de cult, cimitirul, casa parohială, păstorii care au slujit la Vizantea, dascălii, credincioșii. Câteva pagini la final sunt consacrate unor amintiri ale autorului care a fost primul paroh de Vizantea. Părintele a povestit greutățile prin care a trecut în construirea bisericii în acele timpuri de comunism. A reținut generozitatea și hărnicia vizăntenilor, precum și faptul că au stat aproape de biserică. Textul este însoțit de numeroase fotografii. La finalul sfintei Liturghii, pr. Ieronim Budulai s-a întreținut cu credincioșii care au luat broșura pentru a citi despre biserica și despre strămoșii lor.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 octombrie: Vizantea: Lansare de carte

* * *

Vizantea. Repere monografice
Ieronim Budulai, Ed. "Presa Bună", 2017, 14x21 cm, 50 p., 5 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat