Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Medjugorje, Parolin: "Sfântul Scaun vrea să reglementeze fenomenul"

De Salvatore Cernuzio

Cu privire la chestiunea Medjugorje "este voința Sfântului Scaun de a ajuta la reglementarea fenomenului în așa fel încât credincioșii care vin aici să poată asculta Cuvântul lui Dumnezeu, să celebreze sacramentele și să trăiască o autentică experiență de credință". Secretarul de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, intervine asupra delicatei affaire de mulți ani în centrul studiilor și investigațiilor din partea Vaticanului.

În vizită în aceste zile în Croația, cardinalul răspunde la întrebările jurnaliștilor cărora - prezintă agenția SIR - le amintește că rezultatele Comisiei conduse de cardinalul Camillo Ruini și responsabile să facă claritate asupra "fenomenului" aparițiilor mariane, începute în 1981 și încă neîntrerupte, în sătucul din Herțegovina care în fiecare an atrage sute de mii de credincioși și pelerini sunt toate "în mâinile Sfântului Părinte".

Nu este de analizat numai dimensiunea "supranaturală a evenimentelor", a mai evidențiat cardinalul, este la fel de importantă problema "îngrijirii pastorale" a pelerinilor. Motiv pentru care papa l-a numit la 11 februarie pe arhiepiscopul polonez Henryk Hoser ca "trimis special" al său, nu pentru a face o investigație suplimentară, ci - așa cum se citea într-un comunicat al Vaticanului - pentru "a dobândi cunoștințe mai aprofundate ale situației pastorale a acelei realități și, mai ales, ale exigențelor credincioșilor care ajung acolo în pelerinaj".

Tot cu presa croată Parolin a intrat în tema unei alte probleme, la fel de spinoase, rămase până acum fără răspuns: canonizarea fericitului Alojzije Stepinac. Arhiepiscopul de Zagreb este o figură care, la distanță de decenii, creează o profundă diviziune între croații catolici care-l aclamă ca păstor sfânt și sârbii ortodocși care-l acuză că a fost un colaborator al regimului nazist-fascist în timpul celui de-al doilea război mondial.

Cu privire la activitatea lui Stepinac în timpul acelor ani dramatici a fost instituită în urmă cu un an o comisie comună între Conferința Episcopală Croată și Biserică ortodoxă sârbă care a încheiat lucrările sale, în Casa "Sfânta Marta", la 12-13 iulie, sub conducerea președintelui Comitetului Pontifical de Științe Istorice, părintele Bernard Ardura, care însă nu a reușit să ajungă la "o interpretare univocă".

Totuși Parolin afirmă: "Cred că lucrarea Comisiei a fost utilă și că acest proces a ajutat dialogul și înțelegerea comună". "Rănile pe care le lasă faptele istorice nu pot să fie depășite de astăzi pe mâine - a adăugat el -. Este important să se țină fermă direcția spre care trebuie mers și să se lucreze pentru comuniune și pace. Dialogul interreligios și ecumenic este instrument fundamental pentru a ajunge la acest obiectiv".

Documentele produse de Comisia pentru "recitirea comună" a vieții și a operei arhiepiscopului Stepinac sunt, ca acelea de la Medjugorje, "în mâinile" pontifului, a explicat secretarul de stat. Și a reafirmat că "dorința" papei Bergoglio "este ca această chestiune să nu creeze tensiuni între cele două popoare, ci să ajute în drumul comun". În orice caz, "chestiunea este internă din Biserica catolică și mi se pare important să subliniez asta".

(După Vatican Insider, 31 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat