Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Pelerinajul absolvenților de liceu, promoția 2018

Aproape 200 de elevi de clasa a XII-a din Dieceza de Iași au participat sâmbătă, 28 octombrie 2017, la pelerinajul absolvenților de liceu la sanctuarul din Cacica. PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și PS Nicolas Brouwet, episcop de Lourdes, s-au alăturat tinerilor prezenți. Scopul acestui pelerinaj a fost pregătirea spirituală a elevilor pentru examenul maturității și pentru alegerile importante ale vieții

Sâmbătă, 28 octombrie 2017, a avut loc pelerinajul diecezan al liceenilor de clasa a XII-a, la sanctuarul de la Cacica. Sub motoul "Cu Maria la începutul maturității noastre", cei aproape 200 de tineri din dieceză s-au adunat la intrarea în Cacica de unde au parcurs drumul până la sanctuar recitând sfântul Rozariu și cântând.

După o scurtă prezentare a istoriei bisericii și a icoanei Maicii sfinte, a urmat momentul de meditație sub călăuzirea pr. Daniel Iacobuț, care i-a invitat pe tineri să-și stabilească punctele cardinale ale vieții creștine pentru a avea o viață frumoasă, pentru alegeri înțelepte și pentru a trăi cu Dumnezeu. Roadele acestui moment s-au văzut și în dorința multor tineri de a se împăca cu Dumnezeu prin sacramentul Spovezii și primirea lui Cristos în sfânta Euharistie.

În cadrul sfintei Liturghii, episcopul francez de Lourdes și Tarbes, Nicolaus Brouwet, i-a îndemnat pe tineri la încredere în iubirea lui Dumnezeu urmând exemplul micuței Bernadeta Soubiroux. Preasfințitul Aurel Percă i-a asigurat pe tineri la sfârșitul sfintei Liturghii de grija păstorilor diecezei față de ei și de faptul că sunt prezenți în rugăciunile lor pentru a avea rezultate bune la examenele care vor veni dar și pentru a face alegeri bune în drumul lor spre maturitate.

După pauza pentru prânz a urmat întâlnirea cu Isus din sfânta taină, când tinerii au adus la altar prin adorație toate dorințele lor, temerile lor și s-au rugat și pentru colegii lor care nu au putut face acest pelerinaj.

La încheiere, părintele Petru Tamaș, inspectorul școlar diecezan, le-a mulțumit liceenilor, preoților responsabili zonali și profesorilor prezenți pentru participare și implicare, pentru reușita acestui pelerinaj și i-a îndemnat pe tineri să continue să se roage și să studieze pentru că astfel vor avea succesul garantat atât la examene cât și în viață.

În drumul spre casă, tinerii din Bacău au făcut un popas la mormântul Veronicăi Antal, al cărei exemplu de sfințenie a fost explicat de pr. Fabian Blaj, guardian al conventului de la Nisiporești.

A fost o zi în care elevii au evadat prin rugăciune, reflecții și cântări spre acea liniște interioară și încredere în Dumnezeu și în sine de care au nevoie în perioada care urmează.

Acest lucru se reflectă și din impresiile tinerilor, pe care le-au mărturisit plini de bucurie:

  • "A fost o zi plină de har. Plec de aici cu încrederea că Dumnezeu îmi va fi alături și mă va ajuta atât la bacalaureat, cât și în luarea deciziilor de viitor". (Silvia, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif")

  • "Au fost momente pline de har, pentru care trebuie să-i mulțumim Domnului. Azi am reținut că trebuie: «Să învățăm să iubim în fiecare zi»". (Monica, Colegiul "Grigore Antipa")

  • "Azi a fost cu adevărat o sărbătoare. Mă bucur că am reușit să iau parte și eu. Am înțeles că pe orice drum pe care mergem în viață trebuie să pornim cu Dumnezeu". (Bianca, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif")

  • "Îi mulțumesc Domnului și celor care au făcut posibilă această zi frumoasă. A fost o zi în care m-am simțit minunat alături de mulți alți tineri din licee diferite din toată Dieceza. Dar cel mai m-a impresionat că i-am avut alături pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, episcopul de Lourdes, pr. Petru Sebastian Tamaș, inspector diecezan, pr. Lucian Adam, inspector zonal. Ne-au încurajat să ne trăim credința, să privim mai des spre sfânta Fecioară Maria, care ne zâmbește blând. O experiență pe care sigur nu o s-o uit prea curând". (Claudia, Colegiul Național "Vasile Alecsandri")

  • "Mi-a plăcut totul. M-am simțit extraordinar. O zi care mi-a adus multă pace, liniște, bucurie...". (Ștefania, Colegiul "Mihai Eminescu")

  • "A fost o experiență frumoasă, o zi superbă, unică, care m-a îmbogățit spiritual foarte mult. Au fost momente speciale care mă fac să îmi mai doresc astfel de zile". (Andreea Georgiana, Colegiul Economic "Ion Ghica")

  • "Pelerinajul absolvenților la sanctuarul marian de la Cacica a fost pentru mine o experiență spirituală inedită. Am fost împreună cu profesorii și colegii mei, dar am cunoscut și alți absolvenți din Dieceza de Iași, alături de care am trăit momente înălțătoare și la sfânta Liturghie, dar și la adorație". (Octavian, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia")

  • "Azi a fost o experiență frumoasă, o ocazie de a fi aproape de Dumnezeu împreună cu alți tineri. Sunt foarte mulțumit". (Bogdan, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif")

  • "Mă bucur că am avut ocazia să vizitez această biserică. Sunt încântată că am reușit să mă deschid în fața lui Dumnezeu, să îi vorbesc, să îl rog să mă ajute, dar mai ales i-am mulțumi pentru tot ce îmi oferă". (Luminița, Colegiul Tehnic "N.V. Karpen")

  • "A fost o experiență de neuitat. Toate momentele au avut ceva aparte și au făcut ca ziua să fie minunată". (Robert, Colegiul Național "Vasile Alecsandri")

  • "Această zi de toamnă a fost minunată. M-a impresionat totul: scurta prezentare a sanctuarului, meditația părintelui Daniel care ne ajută la aflarea drumului în viață, sfânta Liturghie, prezența în mijlocul nostru a episcopului Aurel Percă, a episcopului de Lourdes, adorația. Mulțumesc lui Dumnezeu și tuturor celor care au făcut posibilă această zi minunată". (Marian, Colegiul "Mihai Eminescu")

  • "M-am întors acasă mai liniștit și plin de dragoste, pe care sunt hotărât să o împart și celor din jurul meu. După o Spovadă bună, mi-am înălțat sufletul în timpul adorației spre Isus și spre Măicuța lui. Lor le-am încredințat grijile și dorințele mele". (Dragoș Anton, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia")

  • "Experiența de azi a fost de neuitat. Cuvintele de învățătură din timpul sfintei Liturghii, de la meditație sau adorație m-au făcut să îmi schimb gândirea. Cuvântul lui Dumnezeu este foarte important pentru mine. Ziua aceasta a fost una liniștită. Îndrumările lor îmi vor fi de mare ajutor pe viitor. Pe lângă toate acestea biserica este un loc minunat, un loc primitor, unde am simțit ocrotirea lui Dumnezeu". (Anca)

  • "Mi-a plăcut foarte mult acest pelerinaj. Sfânta Liturghie a fost foarte frumoasă și liniștitoare. Îmi mai doresc să particip la asemenea momente care mă fac să mă apropii mai mult de Dumnezeu. Mulțumesc!" (Un tânăr pelerin fericit)

  • "Cel mai mult mi-a plăcut adorația. A fost o zi în care m-am simțit foarte bine și l-am simțit pe Isus alături de mine". (Sabrina, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif")

  • "O zi foarte frumoasă! O experiență minunată la care voi reflecta si care îmi va fi întipărită în minte! O zi în care am comunicat liniștită cu Isus. Le mulțumesc celor care au reușit să facă din această zi o experiență specială pentru mine". (Andreea, Colegiul "Grigore Antipa")

  • "După această zi mă simt mult mai liniștită, plină de pace, mai împăcată cu mine însămi". (Nicoleta, Colegiul Național "Ferdinand I")

  • "Mi-a plăcut totul. Dar mai ales m-a impresionat că PS Aurel Percă și episcopul de Lourdes au venit, s-au rugat cu noi și ne-au încurajat". (Bianca, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif")

  • "A fost o experiență care merită din plin retrăită, care mi-a umplut sufletul de bucurie. După această zi mă simt cu totul altă persoană, îmi simt sufletul plin de fericire!" (Roxana, Colegiul "Grigore Antipa")

  • "Ne-am simțit foarte bine. Atmosfera creată a fost minunată, am reușit să ne facem prieteni din toate colțurile diecezei". (Alexandra și Ana-Maria)

  • "A fost o experiență care m-a făcut să îmi doresc să mă întorc aici cât mai des". (Augustin, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif")

  • "Am avut o experiență de neuitat. Totul a fost minunat. M-au impresionat în mod deosebit arhitectura, picturile, vitraliile, corul, sunetul orgii, toate au creat o atmosferă minunată. Mulțumesc!" (Simona, Colegiul Național de Artă "George Apostu")

  • "Pelerinajul la Cacica a fost pentru mine o experiență deosebită. Asistând la sfânta Liturghie și la adorație, am conștientizat anumite lucruri: am înțeles că, dacă suntem sinceri, Isus și Fecioara Maria ne acordă ajutorul lor, dacă cerem din toată inima un sfat, o îndrumare, cu siguranță vom primi un răspuns. Sunt bucuroasă că am reușit să vorbesc cu Fecioara Maria, Mama lui Isus și a noastră, spunându-i toate grijile pe care le am, toate problemele care mă apasă și sunt sigură că mă va ajuta!" (Otilia-Francesca, Colegiul Național "Grigore Moisil")

  • "A fost o vizită foarte frumoasă pe are am făcut-o la Sfânta Fecioară Maria - Mama noastră, acasă la Cacica. Îmi va rămâne mereu în minte și îmi va da mult curaj pe mai departe". (George, Colegiul "Grigore Antipa")

  • "Cel mai mult mi-a plăcut faptul că ne-am rugat împreună: episcopi, preoți, profesori, tineri..". (Alexandru-Fabian, Colegiul Tehnic "N.V. Karpen")

  • "A fost o experiență unică și care mi-a dat mult curaj în ceea ce privește examenul, viitorul..". (Ștefania, Colegiul Național "Emil Botta")

  • "Cel mai mult mi-a plăcut adorația: cel mai frumos mod în care îți poți elibera sufletul". (O tânără, Colegiul Economic "Ion Ghica")

  • "Azi a fost cu adevărat o sărbătoare. Mă bucur că am reușit să iau parte și eu. Am înțeles că pe orice drum pe care mergem în viață trebuie să pornim cu Dumnezeu". (Bianca, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif")

  • "În acest pelerinaj mi-a plăcut că avut ocazia să vizitez biserica și să mă rog la sfânta Fecioară Maria. Mi-a plăcut tare mult adorația de final când am avut ocazia să vorbesc cu Isus". (Georgiana)

  • "Sunt fericit că m-am deschis în fața lui Dumnezeu și am reușit să-mi arăt conștiința și gândurile. Mulțumesc pentru că ați făcut posibil acest pelerinaj reușit".

  • "A fost o zi ploioasă foarte frumoasă! Toate momentele din această zi a fost hrană pentru sufletul meu!" (Veronica)

Prof. Teodora Cojan și prof. Loredana Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 octombrie: Cacica: Pelerinajul absolvenților de liceu, promoția 2018

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei:


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat