Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunicat comun al Federației Luterane Mondiale și al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor la încheierea anului comemorării comune a Reformei, la 31 octombrie 2017

Astăzi, 31 octombrie 2017, ultima zi a anului comemorării comune a Reformei, suntem foarte recunoscători pentru darurile spirituale și teologice primite prin intermediul Reformei; a fost vorba despre o comemorare împărtășită nu numai între noi ci și cu partenerii noștri ecumenici la nivel mondial. În același timp, am cerut iertarea pentru păcatele noastre și pentru modul în care creștinii au rănit Trupul Domnului și s-au ofensat reciproc în cei cinci sute de ani de la începutul Reformei până astăzi.

Noi, luterani și catolici, suntem profund recunoscători pentru drumul ecumenic pe care l-am întreprins împreună în ultimii cincizeci de ani. Acest pelerinaj, susținut de rugăciunea noastră comună, de cultul divin și de dialogul ecumenic, a condus la depășirea prejudecăților, la intensificarea înțelegerii reciproce și la obținerea de acorduri teologice decisive. În lumina atâtor binecuvântări de-a lungul parcursului nostru, ne înălțăm inimile noastre în lauda adusă lui Dumnezeu unul și întreit pentru harul primit.

Astăzi vrem să amintim un an marcat de evenimente ecumenice de importanță incisivă, un an început la 31 octombrie 2016 cu rugăciunea comună luterană-catolică celebrată la Lund, în Suedia, în prezența partenerilor noștri ecumenici. Papa Francisc și episcopul Munib A. Younan, pe atunci președinte al Federației Luterane Mondiale, în timpul acestui serviciu liturgic prezidat de ei, au semnat o declarație comună, angajându-se să continue împreună drumul ecumenic spre unitatea pentru care s-a rugat Cristos (cf. In 17,21). În aceeași zi, și slujirea noastră comună în favoarea celor care au nevoie de ajutorul nostru și de solidaritatea noastră a fost întărită grație unei scrisori de intenții semnată de Caritas Internationalis și de Lutheran World Federation World Service.

Papa Francisc și președintele Younan au declarat împreună: "Mulți membri din comunitățile noastre aspiră să primească Euharistia la o unică masă, ca exprimare concretă a unității depline. Trăim experiența durerii celor care împărtășesc toată viața lor, dar nu pot să împărtășească prezența răscumpărătoare a lui Dumnezeu la masa euharistică. Recunoaștem responsabilitatea noastră pastorală comună de a răspunde la setea și la foamea spirituale ale poporului nostru de a fi una în Cristos. Dorim cu ardoare ca această rană în Trupul lui Cristos să fie vindecată. Acesta este obiectivul eforturilor noastre ecumenice, pe care vrem să le continuăm, reînnoind și angajarea noastră pentru dialogul teologic".

Printre binecuvântările experimentate în timpul anului comemorării este faptul că, pentru prima dată, luteranii și catolicii au văzut Reforma dintr-o perspectivă ecumenică. Acest lucru a făcut posibilă o nouă înțelegere a acelor evenimente din secolul al XVI-lea care au condus la despărțirea noastră. Recunoaștem că, dacă este adevărat că trecutul nu poate să fie schimbat, este la fel de adevărat că impactul său de astăzi asupra noastră poate să fie transformat în așa fel încât să devină un impuls pentru creșterea comuniunii și este un semn de speranță pentru lume: speranța de a depăși diviziunea și fragmentarea. Încă o dată, a reieșit clar că ceea ce ne unește este cu mult superior decât ceea ce ne desparte.

Suntem bucuroși că Declarația comună despre doctrina justificării, semnată solemn de Federația Luterană Mondială și de Biserica romano-catolică în 1999, a fost semnată și de Consiliul Metodist Mondial în 2006 și, în timpul acestui an de comemorare a Reformei, de Comuniunea Mondială a Bisericilor Reformate. Chiar astăzi, Declarația este primită și receptată de Comuniunea Anglicană în cursul unei solemne ceremonii în Abația din Westminster. Pe această bază, comunitățile noastre creștine pot construi o legătură tot mai strânsă de consens spiritual și de mărturie comună în slujba Evangheliei.

Privim cu satisfacție la numeroasele inițiative de rugăciune comună și de cult divin pe care luteranii și catolicii le-au împărtășit împreună cu partenerii lor ecumenici în diferite părți ale lumii, precum și la întâlnirile teologice și la publicațiile importante care au dat substanță acestui an de comemorare.

Cu o privire îndreptată spre viitor, ne angajăm să continuăm drumul nostru comun, conduși de Duhul lui Dumnezeu, spre unitatea crescândă voită de Domnul nostru Isus Cristos. Cu ajutorul lui Dumnezeu și într-un spirit de rugăciune, vrem să discernem interpretarea noastră despre Biserică, Euharistie și Slujire, străduindu-ne să ajungem la un consens substanțial cu scopul de a depăși diferențele care încă sunt izvor de diviziune între noi. Cu profundă bucurie și recunoștință, ne încredem în faptul "că cel care a început în [noi] această lucrare bună o va duce la îndeplinire până în ziua lui Cristos Isus" (Fil 1,6).

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat