Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Creștinii în Europa. Cardinalul Marx: instrumente ale unității și martori ai speranței

De M. Chiara Biagioni

A crea spații de dialog și de confruntare pentru a regândi Europa, a pune în confruntare idei și propuneri concrete, a implica persoanele în procesele constitutive, a găsi noi echilibre pentru a fi împreună. Aceasta este propunerea care reiese la Roma la sfârșitul celor trei zile de întâlnire și dialog "(Re)thinking Europe. O contribuție creștină la viitorul Proiectului european". A fost promovat de Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) și Secretariatul de Stat și au fost invitați 350 de lideri politici, episcopi și diferiți reprezentanți ai societății civile din Europa. Nu a fost o întâlnire clasică, ci un spațiu de dialog în care întâlnirile din aulă s-au alternat cu 18 workshop-uri. Propunerea finală este de a continua, promovând alte ocazii de confruntare care pot să ia forme diferite - forumuri, adunări, discuții - dar care sunt deschise tuturor. A lansat-o cardinalul Reinharid Marx, arhiepiscop de München und Freising, președinte al Conferinței Episcopale Germane și președinte al COMECE, trasând la agenția SIR un bilanț final al întâlnirii.

Luând cuvântul, papa Francisc a spus: "Așadar nu este acesta timpul de a construi tranșee, ci acela de a avea curajul de a lucra pentru a urmări pe deplin visul părinților fondatori al unei Europe unite și împăcate, comunitate de popoare doritoare să împărtășească un destin de dezvoltare și de pace". Sunt cuvinte de încurajare. Însă Europa mai are forța și energia pentru a continua în acest proiect de Uniune?

În cursul acestei întâlniri am simțit că, e adevărat, într-adevăr trebuie să reîncepem și să regăsim motivația faptului de a fi împreună. În acest proces, creștinii au o misiune de desfășurat, au o vocație pentru Europa, au ceva de spus. Ceea ce ne-a determinat să organizăm această întâlnire a fost intenția de a reuni ideile și de al confrunta, dar mai ales a regăsi curajul și motivație mai puternică pentru a ne angaja pentru Europa. Și papa ne-a spus asta: merit. Merită să ne angajăm pentru marele proiect al Europei. Cel care a fost aici, repornește mai motivat. Și cred că acesta este rezultatul cel mai important, obiectivul pe care ni l-am stabilit dinainte.

Europa trece printr-o perioadă bogată în provocări noi. În timp ce se desfășura întâlnirea dumneavoastră la Roma, la Barcelona se anunța independența Cataloniei din Spania. Papa a vorbit despre unitate și înțelegere. Mai este posibil a vorbi despre unitate când popoarele din Europa se despart?

Papa a spus și că o Europă inclusivă și solidară nu înseamnă Europă uniformă. Așadar, trebuie puse în mișcare mecanisme de solidaritate, noi forme de federalisme și autonomii juste. Este misiunea fiecărei națiuni și regiuni să organizeze aceste echilibre bazându-se pe două principii importante din Doctrina Socială a Bisericii: subsidiaritate și solidaritate. Cred că un organism social nu poate să funcționeze fără a ține cont de aceste două principii. De aceea, trebuie găsite căi noi. Nimeni nu poate indica altuia drumul care trebuie parcurs. Fiecare trebuie să găsească propria cale. Dar dacă nu caută toți să găsească acest echilibru, între subsidiaritate și solidaritate, comuniune și autonomie, se nasc în mod inevitabil tensiuni și este ceea ce trăim în Europa.

Din mai multe părți, în aceste zile, au spus că în Europa lipsesc spații de dialog deschise pentru toți. Cum credeți că trebuie continuat pentru a favoriza crearea acestor locuri de întâlnire și confruntare?

Îmi vine în minte procesul de convenție care a fost activat pentru pregătirea Tratatului pentru Constituția Europeană. Doi ani de convenție în care s-au desfășurat întâlniri, congrese, discuții pentru a pregăti textul Tratatului. Proces care după aceea n-a fost posibil ca urmare a stopării ratificărilor impusă de victoria nu-urilor la referendumurilor din Franța și din Olanda. Dar a fost o tentativă de a implica societatea civilă în acest proces politic. Trăim acum în Europa un soi de scepticism față de procesul european din cauza impresiei pe care o au persoanele că nu sunt implicate, că nu sunt pe deplin înlăuntrul acestui proces, că nu sunt parte a politicii. Și președintele Macron în diferite intervenții a propus Forumurilor cetățenilor. Este o propunere asupra căreia se poate reflecta. Cred că astăzi este util să se organizeze spații de dialog în care să fie posibil să se pună în confruntare idei și propuneri pentru viitor, pentru viitorul Europei. Din acest dialog, ținut aici la Roma, reiese cât de important este a organiza întâlniri de acest fel. Am trăit un dialog bun între lideri politici, episcopi și reprezentanți ai societății civile. Toți am simțit că era util. Acum trebuie mers înainte. Dialogul este necesar.

În acest dialog care este glasul Bisericii? Și preluând tema întâlnirii, ce contribuție pot aduce creștinii "viitorului Proiectului european"?

A deschide spații comune de dialog. Ni am deschis porțile pentru un spațiu de dialog. La acest dialog au participat persoane pregătite să intre în joc, să se confrunte. Am deschis porțile nu numai pentru catolici, nu numai pentru creștini. Am deschis porțile dialogului pentru toți. În acest dialog Biserica trebuie să fie instrument de unitate. Nu suntem posesori a toate. Nu suntem posesori ai adevărului. Dar suntem martori ai speranței. Și asta oferim ca un ajutor pentru societate.

(După agenția SIR, 30 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat