Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: 60 de ani de dialog european

Dialogul internațional cu tema "(Re)thinking Europe. O contribuție creștină la viitorul Proiectului European" s-a desfășurat în Vatican în perioada 27-29 octombrie 2017. Evenimentul a fost organizat de Sfântul Scaun și Comisia Conferințelor Episcopale din Comunitatea Europeană (COMECE - www.comece.eu) și a marcat împlinirea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma când s-a înființat Comunitatea Economică Europeană (CEE) care a avut un rol important în constituirea Uniunii Europene. La întâlnire au participat cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, cardinalul Reinhard Marx, președinte COMECE, arhiepiscopul Paul Gallagher, secretar de stat pentru relațiile al statului Vatican, Antonio Tajani, președinte al Parlamentului European, Frans Timmermans, prim vice-președinte al Comisiei Europene, Pat Cox, fost președinte al Parlamentului European, diplomați și secretari ai conferințelor episcopale din toată Europa, în număr de aproximativ 250. Sâmbătă, 28 octombrie 2017, a fost prezent și papa Francisc.

Din România au participat PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, Excelența sa, Liviu-Petru Zăpîrțan, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, pr. Francisc Ungureanu, secretarul general al Conferinței Episcopilor Catolici din România, Iulian Bulai, membru în Camera Deputaților din România, și Sebastian Fitzek, profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București. Mons. Ionuț Strejac a participat din partea Secretariatului de Stat al Vaticanului.

Scopul discuțiilor a fost acela de a contribui la o reflecție constructivă a reprezentanților diferitelor realități geografice, culturale, religioase și lingvistive asupra provocărilor fundamentale cu care se confruntă Europa astăzi. (Re)thinking Europe s-a dorit a fi un suport în procesul de auto-cunoaștere de sine a Europei.

Prima zi de conferințe a început vineri, 27 octombrie 2017, la ora 14.00 în "Noua Sală a Sinodului" din Vatican și s-a încheiat la ora 19.00. După terminarea conferințelor, participanții s-au îndreptat spre biserica "Sfânta Maria în Trastevere", unde s-a organizat un moment de rugăciune pentru săraci alături de comunitatea "Sfântul Egidiu".

Sâmbătă, 28 octombrie 2017, în cursul dimineții discuțiile s-au desfășurat pe grupuri, în funcție de limba vorbită, iar la ora 12.30 s-a celebrat sfânta Liturghie în biserica "Sfânta Maria în Traspontina".

După-amiază, discuțiile s-au mutat din nou în "Noua Aulă a Sinodului". La finalul discuțiilor a fost prezent și papa Francisc care a transmis un mesaj de speranță și unitate tuturor participanților. Pornind de la scrisoarea lui Diognet, Sanctitatea Sa a reamintit celor prezenți că rolul creștinilor în societate este ca acela al sufletului în trup: să însuflețească trupul. Creștinii - a continuat Sfântul Părinte - sunt chemați să contribuie la bunul mers al Europei și să fie fermentul care îi oferă puterea de a merge mai departe.

La final, suveranul pontif a dorit să-i salute personal pe cei aproximativ 250 de reprezentanți ai statelor europene prezenți la acest dialog. După salutul papei, a urmat pentru cei prezenți o vizită privată în muzeele vaticane.

În ultima zi a întâlnirii, duminică, 29 octombrie 2017, cardinalul Reinhard Marx a prezidat sfânta Liturghie din bazilica "Sfântul Petru" din Vatican, la ora 9.00, moment ce a marcat încheierea acestui dialog.

Evenimentul de la Vatican a avut menirea de a retrezi în cei care sunt implicați în conducerea Europei dorința de a se reangaja în dialogul dintre țări, pentru ca astfel acest proiect al Europei unite să meargă mai departe.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27-29 octombrie: Roma: 60 de ani de dialog european

Mai multe imagini au fost publicate de COMECE: www.flickr.com/photos/comece


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat