Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fundu Răcăciuni: Funeraliile părintelui Iosif Sescu

Pr. Iosif Sescu, decedat în ziua de 26 octombrie 2017, a fost condus pe ultimul drum sâmbătă, 28 octombrie 2017, în localitatea Fundu Răcăciuni.

Pr. Iosif Sescu a trecut la Domnul la vârsta de 88 de ani, la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iași, la 26 octombrie, iar a doua zi, în seara zilei de vineri, 27 octombrie, sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui a fost depus în biserica "Ss. Petru și Paul" din Bacău. Aici, la ora 18.00, a fost celebrată o sfântă Liturghie, prezidată de PS Aurel Percă. Apoi sicriul a fost dus în biserica parohială "Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul Creștinilor" din localitatea Fundu Răcăciuni, jud. Bacău.

Liturghia de înmormântare a început sâmbătă, 28 octombrie, la ora 11.00, printr-o procesiune din noua casă parohială care se construiește în Fundu Răcăciuni spre biserică. Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, având în jurul altarului peste 30 de preoți. Printre aceștia s-au aflat pr. Gabriel Farcaș, decan de Traian, pr. Ciprian Laslău, parohul comunității din Fundu Răcăciuni, pr. Petru Sescu, paroh la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, și pr. Ioan Balan, formator la Seminarul "Sfântul Iosif" Bacău, care a ținut și cuvântul de învățătură. În fața altarului era așezat un rozariu mare, simbolizând luna octombrie, luna sfântului Rozariu, dar și faptul că pr. Iosif Sescu a ținut mult în viața sa la rugăciunea sfântului Rozariu și devoțiunea către Maica Domnului.

Au fost prezenți la Liturghia pentru părintele Iosif mulți credincioși din Fundu Răcăciuni, parohie pe care a slujit-o timp de 18 ani, dar și din celelalte comunități pe care le-a păstorit sau unde a slujit în ultimii ani, printre care Ploscuțeni (pe care a păstorit-o 20 de ani) și Bacău (aici, în Parohia "Sfântul Nicolae", între anii 2000 - 2016, pr. Iosif a fost spiritual-duhovnic).

Aproape de sicriul înconjurat cu mai multe coroane au stat rude ale părintelui Iosif și cei care i-au fost aproape în viața sa de slujire preoțească.

La începutul sfintei Liturghii a fost prezentată pe scurt viața pr. Iosif Sescu, apoi PS Petru Gherghel l-a rugat pe Dumnezeu să-l fericească pe pr. Iosif pentru tot binele pe care l-a făcut, pentru slujirea sa preoțească, scoțând în evidență că părintele defunct a fost un exemplu de dăruire și jertfire, în cei 59 de ani în slujirea lui Dumnezeu ca preot. Apoi toți cei prezenți la biserică s-au rugat Oficiul pentru cei răposați și au participat la Liturghia pentru odihna sufletului răposatului preot Iosif.

Predica a fost rostită de pr. Ioan Balan, care l-a cunoscut pe pr. Iosif Sescu în Parohia "Sfântul Nicolae" Bacău, pe timpul când a activat ca preot vicar în această parohie, iar pr. Iosif era spiritual-duhovnic. Părintele predicator, prezentând exemplul adunării roadelor câmpului în acest timp de toamnă târzie, a spus că și părintele Iosif a fost cules din această lume ca "un fruct copt pregătit pentru întâlnirea cu Dumnezeu". Pentru a întări această idee, pr. Ioan a recitat poezia lui Radu Gyr, "Sunt, Doamne, copt pentru cules", prezentându-l pe pr. Iosif ca "un copac imens aplecat pe pământ cu roade". În continuare au fost prezentate mai multe aspecte din viața părintelui Iosif, "o istorie de dragoste, între om și Dumnezeu", prin care el "și-a revărsat roadele către noi toți", scoțând în evidență trei cuvinte care să-l descrie pe pr. Iosif: "chemare", "pecete" și "jertfă". Printre cele scoase în evidență a fost și faptul că pr. Iosif avea în mâinile sale rozariul tot timpul, iar înainte de sfânta Liturghie scotea o carte îngălbenită de amprenta timpului, "cartea tinereților mele, cum o numea pr. Iosif". Părintele predicator a făcut o meditație despre viață și moarte, prin exemple simple, arătând ceea ce reprezintă viața și moartea pentru om. Pr. Ioan, în încheiere, a amintit despre apelativul cu care deseori i se adresau cei care îl întâlneau pe pr. Iosif, "Bunicule", încheind predica sa prin cuvintele pline de speranță: "La revedere, bunicule, să ne vedem cu toții, sperăm, în rai!"

La finalul Liturghiei, pr. Petrică-Augustin Pătrașcu, OFMConv., maestru de novici la Prăjești, originar din Fundu Răcăciuni, a vorbit despre exemplul pe care l-a primit el de la părintele răposat și pe care acesta l-a lăsat pentru preoți și credincioșii din Fundu Răcăciuni și în comunitățile în care a activat, prezentând diferite amintiri trăite pe timpul când părintele era paroh în Fundu Răcăciuni.

PS Petru Gherghel a mulțumit tuturor "care ați venit să onorați, nu numai cu prezența, dar și cu iubirea pe care o aveți pentru părintele Iosif și cu rugăciunile noastre", păstorul Diecezei de Iași invitându-i încă o dată pe toți cei prezenți să se unească în rugăciune pentru sufletul părintelui Iosif Sescu, pentru ca Dumnezeu să-l primească în rândul aleșilor săi și să-l răsplătească pentru slujirea pe care a adus-o Bisericii și pentru exemplul pe care l-a lăsat tuturor.

Cu toții au pornit apoi în procesiune, purtând sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui Iosif Sescu până la cimitirul din sat, fiind depus într-un mormânt săpat în fața unei troițe, care amintește de speranța învierii pe care a purtat-o Cristos în lume prin pătimirea sa pe cruce, părintele Iosif Sescu fiind primul preot înmormântat în acest cimitir.

Odihna cea veșnică dă-i-o slujitorului tău, preot Iosif, Doamne,
Și lumina fără de sfârșit să-i strălucească!
Să se odihnească în pace! Amin.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Predica rostită de pr. Ioan Balan:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 28 octombrie: Fundu Răcăciuni: Funeraliile părintelui Iosif Sescu

- 27 octombrie: Bacău: Liturghia prezidată de PS Aurel Percă pentru odihna sufletului părintelui Iosif Sescu

* * *

Reflecție la căpătâiul confratelui preot decedat

A trecut la Domnul pr. Iosif Sescu


 

lecturi: 203.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat