Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Dialogul Sfântului Părinte Francisc cu echipajul Stației Spațiale Internaționale (26 octombrie 2017)

Sfântul Părinte:

Good morning you all!

Dr. Paolo Nespoli:

Sanctitatea Voastră, bună ziua. Bun venit pe Stația Spațială Internațională, între noi, între echipajul expediției 52 și 53.

Sfântul Părinte:

Bună ziua!... sau bună seara..., pentru că, atunci când ești în spațiu, nu se știe niciodată! Dragă dr. Nespoli, dragi astronauți, mă gândesc că acolo în Stația Spațială zilele se scurg în mod diferit, nu-i așa? Vă mulțumesc vouă și celor care au organizat această legătură, care-mi dă posibilitatea să vă "întâlnesc" și să vă adresez câteva întrebări.

Încep imediat cu prima întrebare.

(Întrebarea 1). Astronomia ne face să contemplăm orizonturile nemărginite ale universului și trezește în noi întrebările: de unde venim? Încotro mergem? Vă întreb pe dumneavoastră, dr. Nespoli: în lumina experiențelor dumneavoastră în spațiu, care este gândirea dumneavoastră cu privire la locul omului în univers?

Dr. Nespoli:

Sfinte Părinte, aceasta este o întrebare complexă. Eu mă simt o persoană tehnică, un inginer, mă aflu în largul meu printre mașini, printre experimente; dar când se vorbește despre aceste lucruri mult mai interne - "de unde venim..." - rămân și eu perplex. Este un discurs foarte delicat. Cred că obiectivul nostru aici este acela de a cunoaște ființa noastră, pentru a umple cunoașterea, a înțelege ceea ce se află în jurul nostru. Și printre altele este un lucru interesant, pentru că noi cu cât cunoaștem mai mult cu atât ne dăm seama mai mult că noi cunoaștem puțin. Mi-ar plăcea mult ca persoane precum dumneavoastră, nu numai ingineri, nu numai fizicieni, ci persoane precum dumneavoastră - teologi, filozofi, poeți, scriitori... - să poată veni aici în spațiu, și acesta va fi cu siguranță viitorul, mi-ar plăcea să vină aici pentru a explora ce înseamnă a avea o ființă umană în spațiu.

Sfântul Părinte:

Este adevărat ceea ce spuneți dumneavoastră.

(Întrebarea 2). În această sală din care vă vorbesc se află - așa cum vedeți - un goblen artistic inspirat din versul celebru cu care Dante încheie Divina Comedie: "Iubirea care mișcă soarele și celelalte stele" (Paradisul, XXXIII, 145). Vă întreb: ce sens are pentru voi, care sunteți toți ingineri și astronauți, așa cum bine ați spus dumneavoastră, ce sens are pentru voi a numi "iubire" forța care mișcă universul?

Dr. Nespoli:

Sfinte Părinte, aș vrea să las cuvântul colegului meu rus, Aleksandr Misurkin, care vi se va adresa în rusă.

[cuvinte în rusă]

Sfinte Părinte, sper că nu v-am surprins cu rusa: dumneavoastră aveți capacitatea de a avea o traducere acolo, sau trebuie să sintetizăm noi, rapid?

Sfântul Părinte:

Este mai bine să sintetizați rapid.

Dr. Nespoli:

Colegul Aleksandr a dat un răspuns foarte frumos în rusește, pe care eu îl voi traduce un pic așa, rapid. Face referință la o carte pe care o citește în aceste zile aici sus, pentru a reflecta, "Micul prinț" de Saint-Exupéry. Face referință la istoria care își dă de bunăvoie - sau și-ar da-o de bunăvoie - viața proprie pentru a se întoarce și a salva plantele și animalele de pe pământ. Și, în mod substanțial, iubirea este acea forță care își dă capacitatea de a-ți da viața pentru altcineva.

Sfântul Părinte:

Îmi place răspunsul acesta. Este adevărat, fără iubire, nu este posibil a-ți da viața pentru altcineva. Acest lucru e adevărat. Se vede că dumneavoastră ați înțeles mesajul pe care atât de poetic îl explică Saint-Exupéry și pe care voi, rușii, îl aveți în sânge, în tradiția voastră atât de umanistă și atât de religioasă. Este frumos acest lucru. Mulțumesc.

(Întrebarea 3) Aceasta este o curiozitate. Spun că femeile sunt curioase, dar și noi bărbații suntem curioși! Ce anume v-a motivat să deveniți astronauți? Ce anume vă dă mai mult bucurie în timpul pe care-l petreceți în Stațiunea Spațială?

Dr. Nespoli:

Sfinte Părinte, aș lăsa microfonul la doi colegi: colegul rus Serghei Ryazansky și colegul american Randy Bresnik.

[Dr. Ryazansky vorbește în engleză]

Nespoli traduce:

Serghei a spus că inspirația sa a fost bunicul său: bunicul său a fost unul dintre primii pionieri ai spațiului; a lucrat la satelitul Sputnik, primul satelit zburat pe pământ; era unul dintre responsabilii construirii satelitului, iar el a luat inspirație de la bunicul său, a voit să meargă pe urmele sale, pentru că după el spațiul este interesant și frumos, dar și foarte important pentru noi, ca ființe umane.

[Bresnik vorbește în engleză]

Nespoli traduce:

Ceea ce văd eu de aici este o perspectivă incredibilă: este posibilitatea de a vedea Pământul cam cu ochii lui Dumnezeu, și să văd frumusețea și incredibilitatea acestei planete.

[Bresnik vorbește în engleză]

Nespoli traduce:

În viteza noastră orbitală de 10 km pe secundă, noi vedem Pământul cu ochi diferiți: vedem un Pământ fără margini, vedem un Pământ unde atmosfera este extrem de fină și labilă și a privi acest Pământ în acest mod ne permite să gândim ca ființe umane, a modului în care toți ar trebui să lucrăm împreună și să colaborăm pentru un viitor mai bun.

Sfântul Părinte:

În acest răspuns mi-a plăcut mult ceea ce ați spus voi doi. Dumneavoastră, primul, ați mers la propriile rădăcini pentru a explica asta: a mers la bunicul. Și dumneavoastră, care veniți din America, ați reușit să înțelegeți că Pământul este prea fragil, este un moment care trece: 10 km pe secundă, a spusă dr. Nespoli... Este o realitate foarte fragilă, atmosfera este subtilă, așa încât se poate distruge. Și dumneavoastră ați mers chiar să priviți cu ochii lui Dumnezeu. Bunicul și Dumnezeu: rădăcinile și speranța noastră, forța noastră. A nu uita niciodată rădăcinile: mie îmi face bine să aud asta, și să aud asta de la voi! Mulțumesc.

(Întrebarea 4). Eu aș vrea să vă pun o altă întrebare: a călători în spațiu modifică atâtea lucruri care se consideră sigure în viața zilnică, de exemplu ideea de "sus" și de "jos". Vă întreb: există ceva în mod deosebit ca v-a surprins trăind în Stația Spațială? Și, dimpotrivă, există ceva ce va uimit tocmai pentru că a găsit confirmare și acolo, într-un context așa de diferit?

Nespoli:

Mulțumim, Sfinte Părinte, pentru această întrebare. I-aș lăsa cuvântul colegului american Mark Vande Hei.

[Vande Hei vorbește în engleză]

Nespoli traduce:

Mark spune că ceea ce l-a surprins este că în spațiu găsești lucruri complet diferite care par aceleași dar sunt de nerecunoscut. Câteodată mă apropii de ceva dintr-un unghi complet diferit și la început rămân un pic descumpănit, pentru că nu reușesc să înțeleg unde sunt și aflându-mă în această situație trebuie să decid unde este "sus" și unde este "jos". Deci să stabilesc micro-cosmosul meu, micro-universul meu cu simțurile mele și sistemele mele de referință.

Sfântul Părinte:

Și acesta este un lucru propriu-zis uman: capacitatea de a decide, de decizie. Mi se pare interesant răspunsul, pentru că merge și la rădăcinile umane.

(Întrebarea 5). Și acum, dacă voi aveți răbdarea de a asculta, voi pune o altă întrebare. Societatea noastră este foarte individualistă, în schimb în viață este esențială colaborarea. Mă gândesc la toată munca ce este în spatele unei firme cu este a voastră. Puteți să-mi dați vreun exemplu semnificativ de colaborare a voatră în Stațiunea Spațială?

Nespoli:

Sfinte Părinte, o întrebare foarte bună. Aș lăsa întrebarea pentru colegul american Joe Acaba care este de descendență portoricană.

Joe Acaba:

Santo Padre, es un grande honor hablar con Usted... [Sfinte Părinte, este o mare onoare să vorbesc cu dumneavoastră...] (continuă în engleză)

Nespoli:

Joe a amintit că pentru această Stațiune este o cooperare între diferite națiuni din lume: Statele Unite, Rusia, Japonia, Canada, nouă națiuni europene... Și a amintit că aceste națiuni lucrează împreună pentru a obține ceva ce este mai presus de fiecare dintre ei. Însă unul dintre lucrurile importante și interesante pe care le-a spus este faptul că fiecare dintre noi are o diversitate și aceste diversități puse împreună fac un ansamblu mult mai mare decât ceea ce ar fi fiecare persoană; și lucrând împreună astfel, în acest spirit de colaborare pentru a merge mai departe, acesta este modul pentru noi, ca ființe umane, de a ieși afară din lume și de a continua această călătorie în cunoaștere.

Sfântul Părinte:

Voi sunteți un mic "Palat de Sticlă"! Totalitatea este mai mare decât suma părților și acesta este exemplul pe care voi ni-l dați.

Multe mulțumiri, dragi prieteni, aș vrea să spun: iubiți frați, pentru că vă simțim ca reprezentanți ai întregii familii umane în marele proiect de cercetare care este Stațiunea Spațială. Vă mulțumesc din inimă pentru acest colocviu, care m-a îmbogățit mult. Domnul să vă binecuvânteze pe voi, munca voastră și familiile voastre. Vă asigur: mă voi ruga pentru voi; și voi, vă rog, rugați-vă pentru mine. Mulțumesc!

Dr. Nespoli:

Sfinte Părinte, în numele tuturor vreau să vă mulțumesc pentru că ați fost cu noi astăzi, pe Stațiunea Spațială Internațională. Acesta este un loc unde facem multă cercetare, unde mergem să căutăm lucrurile de toate zilele. Vă mulțumesc pentru că ați fost cu noi și pentru că ne-ați dus mai sus și ne-ați scos din acest mecanicism zilnic, că ne-ați făcut să ne gândim la lucruri mai mari decât noi. Iarăși mulțumim!

Sfântul Părinte:

Vă mulțumesc vouă!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Înregistrarea video a dialogului Sfântului Părinte Francisc cu echipajul Stației Spațiale Internaționale (26 octombrie 2017):


 


lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat