Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la căpătâiul confratelui preot decedat

"Mamă, simt în sufletul meu că Dumnezeu mă cheamă să fiu preot! Să te ajute Dumnezeu și Sfânta Fecioară, dar să știi că nu o să fie simplu..." "Mamă, eu așa simt!" "Eu și cu tatăl tău îți vom fi alături..."

Cred că fiecare preot are în memorie acest dialog ca de la inimă la inimă cu mama, cea dintâi persoană căreia i-a vorbit despre ceea ce simțea în inima lui.

Și au trecut anii, copilul care se împleticea în cuvinte ca să exprime ce simțea în sufletul său, iată-l în fața unei comisii de examinare, s-a bucurat de vestea admiterii la seminar, a făcut experiența întâlnirii cu Isus din evanghelie, cu Isus din tabernacol, cu filozofii antici, cu teologii antici și moderni, cu filozofia, teologia, morala, dreptul, exegeza și alte materii folositoare în viața preotului.

Deodată iată-l la altar, da, cel care tremura în fața examinatorilor, cel care nu reușea să spună trei cuvinte fără să se uite pe o ciornă, cel care s-a perfecționat în întâlnirea sa cu Dumnezeu de-a lungul anilor de seminar. După ce a spus "Da-ul" său lui Dumnezeu prin mâinile episcopului, pregătit pentru seceriș, iată-l gata să meargă... prima parohie ca vicar, a doua, a treia..., apoi ca paroh și iar ca paroh, într-un cuvânt, preot al lui Cristos pentru oameni, pentru toți și pentru fiecare în parte.

Preotul botează, el dă prima Împărtășanie, el pregătește pentru Mir, pentru Căsătorie, pentru viață, dar și pentru moarte. El iartă în numele lui Dumnezeu păcatele, mângâie, încurajează, la nevoie dojenește, dar cu tact părintesc, el celebrează sfânta Liturghie, predică, se roagă, face cateheză, se bucură, suferă, se simte singur, se îmbolnăvește și într-o zi, ca în cazul fiecărui om, moare, moare ca toată lumea...

Pr. Iosif Sescu, pentru că de el este vorba, nu a fost cu nimic mai prejos de modelul descris mai sus. Consacrat preot, numit vicar și apoi paroh, incomod pentru securitate, până acolo încât trebuia "exclus", cu rozariul în mâini de dimineață de la trezire până seara la culcare, și de multe ori și peste noapte, cu uzata sa carte de rugăciuni, în tăcerea care îl caracteriza, s-a dus la Dumnezeu, la cel pe care l-a slujit o viață, s-a dus lăsând un loc gol într-o capelă, într-un apartament, în dieceză, dar completând cu prezența sa împărăția cerurilor spre care a năzuit mereu...

Dumnezeu să te fericească, "bunicule"!

Pr. Felician Tiba

* * *

A trecut la Domnul pr. Iosif Sescu
 


lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat