Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul pr. Iosif Sescu

Pr. Iosif Sescu, 88 de ani, a trecut la Domnul la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iași, joi, 26 octombrie 2017, ora 10.45.

S-a născut la 8 martie 1929 la Săbăoani, din părinții Ferenț și Veroana. A absolvit Școala Generală de 5 clase în anul 1942 la Săbăoani, Școala de Cantori în anul 1948 la Iași și Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași (1953-1958). A fost sfințit preot la 1 iunie 1958 la Alba-Iulia de ep. Marton Aron. A activat ca vicar la Valea Seacă (1 august 1958 - 15 decembrie 1958), Luizi-Călugăra (15 decembrie 1958 - 1 martie 1962), paroh la Ploscuțeni (1 martie 1962 - 1 iunie 1982), Fundu Răcăciuni (1 iunie 1982 - 1 septembrie 2000), S-a pensionat la 1 martie 1998. În perioada 1 septembrie 2000 - martie 2016 a fost spiritual-duhovnic la Bacău "Sfântul Nicolae". Din martie 2016 a venit la Centrul de Spiritualitate din Bârnova. Bolile de care suferea agravându-se, duminică, 15 octombrie, a fost internat la Spitalul "Sfântul Spiridon". Marți, 24 octombrie, a intrat în operație senin, pregătit și întărit cu sfintele taine. După operație organismul a rezistat doar câteva zile.

Vineri seara sicriul cu trupul neînsuflețit va fi depus în biserica "Ss. Petru și Paul" din Bacău; aici la ora 18.00 va fi celebrată o sfântă Liturghie; apoi sicriul va fi dus în biserica din Fundu Răcăciuni. Înmormântarea va fi sâmbătă, 28 octombrie, începând cu ora 11.00 la Fundu Răcăciuni, parohia unde a slujit 18 ani.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

* * *

În anul 1982, părintele Iosif Sescu a trecut prin mari necazuri care au lăsat urme adânci pentru tot restul vieții, zdruncinându-i sănătatea. Câțiva comuniști din Ploscuțeni, în plină noapte, au vrut să-l ucidă. Din documentele păstrate în arhivă, se pot descoperi cele întâmplate, dar și reacția credincioșilor în fața indiferenței autorităților civile care căutau să-i salveze pe făptași.

La cererea Arhiepiscopiei de București, la 6 martie 1982, părintele Iosif Sescu a făcut o relatare în care, printre altele, notează: "În ziua de 19/20 februarie 1982, în jurul orelor 24,30-1,10, două persoane răufăcătoare... au pătruns în casa parohială din satul Ploscuțeni, prin forțarea geamului din partea de răsărit a imobilului, unde nu locuia nimeni (...). Din mărturisirea îngrijitoarei reiese că răufăcătorii au imobilizat-o în cameră, i-au pus căluș în gură și a fost lovită crunt la frunte, ochi, fosele nazale și la abdomen. I s-au legat și mâinile de către răufăcători. Când au adus-o aproape de inconștiență, au băgat-o brutal sub pat. Camera i-a fost răscolită. Transportată la Spitalul din Adjud, a primit primele îngrijiri, apoi, transportată la Focșani, a fost tratată. Pe data de 4 martie i s-a făcut ieșirea din spital. În continuare mai acuză dureri...

Răufăcătorii, terminând cu îngrijitoarea, au venit în camera preotului paroh și au bătut politicos în ușă. Deschizând, am văzut două persoane postate în ușă și (am auzit) o voce: "Lovește!". M-am aflat sub un ropot de lovituri la cap, dar palmele mâinilor au fost salvatoare că ele s-au umflat, având o vânătaie la ochiul drept și umflătură (...). M-am refugiat sub masă, unde au continuat loviturile probabil cu alte obiecte dure: pietre colțuroase de la terasamentul CFR. Au încercat să mă asasineze vârând cuțitul sub masă. Mi-au produs o rană în dreptul inimii și apoi alte răni la cap. Văzându-mă în fața veșniciei, am rostit actul de căință cu glas tare. (...). Prin ceață am văzut că s-a aprins lumina și au părăsit camera... Am fost dus la spital pentru primele îngrijiri... S-a făcut anchetă. Urmărirea răufăcătorilor continuă".

Părintele Alois Fechet și pr. Ștefan Erdeș au mers acolo în zilele de 21 februarie și 7 martie 1982.

"Dânsul era într-o stare gravă - relatează pr. Alois Fechet -, bandajat la cap, cu multe vânătăi pe tot corpul. Sub masă era un lac de sânge de circa 0,80 m pătrați. În ziua respectivă, părintele Sescu n-a putut să celebreze sfânta Liturghie solemnă de la ora 10,30. În camerele casei parohiale erau organe ale Miliției județului Vrancea care au făcut percheziție în tot imobilul timp de circa 5-6 zile".

"În ziua de 1 iunie 1982, relatează pr. Ștefan Erdeș, m-am deplasat la Parohia Catolică Ploscuțeni împreună cu pr. Silvestru Bejan, noul paroh de Ploscuțeni... Ajungând la Parohia Ploscuțeni în jurul orei 11,30, am găsit în preajma parohiei circa 180 de persoane, în majoritate femei, care au refuzat de dimineață să se urce în camioanele care trebuiau să le transporte la locul de muncă în agricultură, motivând: Ne-am făcut de râs, preotul nostru a fost bătut, aproape omorât, făptașul îl știm și lui nu i s-a întâmplat nimic. Să se facă dreptate! (...) Cu această ocazie, am aflat că de la 20 februarie femeile au strâns bani și au plătit un om care în fiecare noapte face de pază la parohie. La sugestia mea că nu este nevoie de așa ceva, au răspuns că vor face în continuare la fel, ba chiar vor dubla paza, așa ca să fie doi paznici".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Reflecție la căpătâiul confratelui preot decedat
 


lecturi: 149.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat