Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Banii, vanitatea, orgoliul

La centenarul lui FACI cardinalul Stella indică preoților cele trei trepte de evitat

În acțiunea preotului nu pot să fie și nu trebuie să fie "compartimente etanșe", așa încât să desparte ceea ce este "pastoral" de ceea ce este "administrativ". Este vorba despre activități de tip diferit, dar oricum "cuprinse în cadrul carității pastorale". În sinteză, ca păstor, "tot ceea ce preotul face și trăiește este pastoral, pentru că este îndreptat spre persoane, este de fapt turma sa, familia sa, și le implică într-un fel". Asta a subliniat cardinalul Beniamino Stella intervenind la întâlnirea pentru centenarul Federației dintre Asociațiile Clerului din Italia (FACI), desfășurată la Assisi marți dimineața, 24 octombrie 2017. Aprofundând "aspectele pastorale-administrative în spiritualitatea prezbiterală", prefectul Congregației pentru Cler a oferit câteva indicații despre teme de mare actualitate eclezială, începând de la reforma proceselor pentru declarațiilor de nulitate ale căsătoriilor, introdusă de papa Francisc cu motu proprio Mitis iudex Dominus Iesus și Mitis et misericors Iesus din 15 august.

Astăzi, a spus prefectul, suntem în fața unei "reforme ecleziale cu semnificație diferită față de trecut": o reformă care vrea "să se adreseze nu numai lucrătorilor din drept și «angajaților» destinatari naturali ai măsurilor de acest gen", ci, în măsură importantă, și parohilor și preoților. De fapt, se evidențiază "relevanța juridică a parohilor și rolul activ pe care ei sunt chemați să-l aibă în realizarea acestei reforme". Într-adevăr, a afirmat cardinalul, această reformă "are profunde rădăcini pastorale, chiar dacă rămâne o materie de natură juridică și tehnică". Rădăcini care se nasc "din sămânța de reînnoire pastorală și de atenție față de «periferii» de orice tip, dusă înainte din totdeauna de papa Francisc". Și pentru viața comunităților, a afirmat el, "probabil în prea multe cazuri, situațiile așa-numite «iregulare» au fost considerate în trecut periferii la care aproape că nu se putea ajunge" și instrumentul procesului pentru declararea nulității matrimoniale "un castel cu ziduri foarte înalte, unde numai puțini norocoși, sau privilegiați, puteau să pătrundă".

Printre lucrătorii implicați, cu competențe nu exclusiv juridico-canonice, este de fapt "menționat în primul rând parohul". În acest mod, este umplută "prăpastia care a existat adesea între viața zilnică a credincioșilor și tribunalul ecleziastic, perceput cu ușurință ca entitate «abstractă» și depărtată". În acest sens, parohul desfășoară în primul rând "o slujire de ascultare și de primire", lăsându-se găsit "de cel care-l caută și luând din proprie voință inițiativa de a se apropia de cei care, cunoscându-le condiția lor de divorțați recăsătoriți, sau de cei care, din motivele cele mai diferite, au ajuns să se îndoiască de validitatea căsătoriei lor, deși nu sunt despărțiți sau divorțați". În această fază, "adulmecării" sale pastorale "îi este încredințat discernământul pe calea spre care să îndrepte dialogul cu persoanele implicate", adică "aceea a reconcilierii, în mod ideal prima care trebuie experimentată"; sau, în altă variată, aceea "spre procesul de nulitate matrimonială", făcând o "punte între persoane și tribunalul ecleziastic". Această slujire de primire, a afirmat prefectul, este și "o slujire de discernământ, luând în considerare faptul că parohul este și rămâne un păstor".

Un alt aspect important pentru activitatea pastoral-administrativă a preotului este acela al gestionării bunurilor. Cardinalul a amintit în această privință că, în predica sa, papa "a revenit de mai multe ori asupra temei banilor și a posibilității de mărturie evanghelică, sau de scandal, care poate să derivă din ei, situând discursul într-un orizont înainte de toate spiritual". De aceea, pentru a stabili un raport corect cu domeniul economic este nevoie "să ne ferim de a ceda în fața ispitei de a idolatriza banul", așa cum a spus pontiful în omilia de dimineață de la "Sfânta Marta" la 20 septembrie 2013.

Din magisteriul lui Francisc, a subliniat cardinalul, se pot scoate două avertismente importante pentru slujirea care trebuie adusă Bisericii prin bunurile ecleziastice. Pe de o parte suntem chemați "să administrăm bunurile Bisericii înainte de toate cu zel evanghelizator și spirit misionar". Pe de altă parte, există mereu riscul "marelui scandal care poate să derive astăzi dintr-o folosire stângace sau necinstită a banilor", pentru că "poporul lui Dumnezeu nu te iartă dacă ești un păstor alipit de bani". De fapt, "banii, vanitatea și orgoliul" sunt cele "trei trepte care ne duc la toate păcatele".

Cât privește "spiritualitatea administrativă", pe care fiecare preot este chemat s-o cultive, cardinalul i-a invitat pe preoți "să-și îndeplinească funcțiile lor cu grija unui bun tată de familie" și cu prudență și înțelepciune. De fapt, preotul "bun tată de familie" se gândește la viitorul "copiilor" săi "nu în manieră naivă și visătoare, ci concretă și rațională". El nu "îndatorează «familia» urmărind proiecte personale, eventual bune, dar irealiste, cunoaște valoarea banului și se simte responsabil de bunurile pe care Biserica le-a încredințat grijii sale", pentru ca într-o zi "să le poată restitui celui care va veni după el".

O altă temă legată de gestionarea bunurilor este cea a ofertei primite de la credincioși pentru celebrarea liturghiilor. În această privință, prefectul a amintit de decretul Mos iugiter din 1991, cu normele sale și cu invitațiile la prudență pe care le conține. Acest document, a amintit el, "stabilește că într-o biserică să nu se celebreze mai mult de două liturghii așa-numite «pluri-intenționale» pe săptămână". În afară de asta, "în acest tip de celebrare", celebrantului îi este "permis să rețină numai suma stabilită în dieceză", în timp ce "suma care rămâne din această ofertă va trebui să fie predată la ordinariu", pentru ca "s-o poată destina pentru scopurile stabilite de către drept", îndeosebi pentru "sprijinirea parohiilor mai sărace și a operelor de caritate, pe care episcopul le cunoaște cu toată probabilitatea".

În sfârșit, prefectul a amintit un alt element administrativ cu implicații pastorale importante pentru slujirea parohului: posibilitatea de a-i dispensa pe credincioși de obligația de a respecta ziua de sărbătoare pentru un motiv just conform cu dispozițiile episcopului diecezan. "Este vorba - a explicat el - despre o exercitare concretă a milostivirii divine, care prin intermediul Bisericii și al slujitorilor săi ajunge la credincioși".

(După L'Osservatore Romano, 25 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat