Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Momentul ascultării

La Pordenone cardinalul Baldisseri vorbește despre apropiatul sinod

Din toată lumea 297.768 de contacte: din Noua Zeelandă până în Nigeria, din Venezuela până în Japonia. Chestionarul online a fost vizitat de 148.247 de persoane și cele care au completat răspunsurile au fost peste șaizeci și cinci de mii. Profitând de posibilitatea care este dată la sfârșitul chestionarului, circa trei mii de tineri au trimis adresa lor e-mail pentru a rămâne în contact și a fi informați cu privire la rezultatele investigației. Aproape toți au voit să adauge la comunicare adresei lor și o reflecție, un gând, o mulțumire, o critică. Acestea sunt datele furnizate de cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor, referitoare la situl internet deschis de Secretariat cu ocazia adunării ordinare din octombrie 2018 dedicate tinerilor. Cardinalul le-a ilustrat în timpul conferinței despre tema "Sinodul în drum spre Panamá 2019", promovată în cadrul inițiativei "A asculta, a citi, a crește. Întâlniri cu editurile religioase", care s-a desfășurat, de la 16 la 22 octombrie, la Pordenone.

În intervenția sa, urmată de executarea câtorva piese la pian, cardinalul a subliniat că Secretariatul General al Sinodului s-a pus în ascultarea tinerilor. "Aceasta este - a spus el - o etapă importantă, aș spune indispensabilă, a drumului sinodal". De fapt, nu numai că tinerii "au dreptul la cuvânt, ci contribuția lor este esențială pentru ca toate concluziile la care se va ajunge în adunarea generală să aibă corespundere reală în realitatea Bisericii și a societății". Altminteri, a avertizat el, "se riscă să se creeze un frumos castel în aer, care rămâne însă nelocuit, pentru că tinerii nu se recunosc în structura sa și în decorul său".

În partea a doua a conferinței, a fost proiectat un material video pregătit de participanții la seminarul internațional desfășurat în septembrie la inițiativa Secretariatului General. În el tinerii sintetizează reflecțiile lor și experiențele lor, lansând idei și propuneri. După aceea cardinalul a remarcat cum chestionarul a fost primit de tineri în manieră categoric favorabilă. În general, a spus el, "evaluează inițiativa ca interesantă, utilă, foarte frumoasă, genială, o oportunitate minunată". Consideră întrebările ca punctuale și specifice și foarte pertinente pentru realitatea tinerilor. În această privință, cardinalul a citat câteva mărturii: de exemplu, cea a lui Constance, o tânără franceză conform căreia chestionarul ajută să crească rolul tinerilor în societate; sau cele ale lui Gabriel din Normandia și Mathilde, care consideră foarte valabil acest mod de a interacționa cu tinerii și mulțumesc pentru că li s-a dat lor cuvântul; de asemenea cea a lui Laure, din Paris, care mulțumește pentru dorința "de a comunica cu mine și cu generația mea".

Uimește faptul, a comentat cardinalul, că foarte mulți "mulțumesc pentru această oportunitate care le-a fost oferită, pentru timpul care le-a fost dedicat" și pentru eforturile făcute. Tinerii evaluează pozitiv "folosirea tehnologiei și faptul că se ajunge la ei prin intermediul celularului". Un tânăr din Argentina, printre alții, a evidențiat că Biserica "trebuie să se reînnoiască modificând raportul său cu mijloacele tehnologice pentru a putea evangheliza și a face cunoscut mesajul de mântuire". Nu lipsesc desigur unele voci critice. "Blaise - a povestit cardinalul - consideră că este prea lung chestionarul. Unii evidențiază că prezentarea fiecărei secțiune este grea și că în ansamblul său chestionarul ar trebui să fie deci mai animat și tineresc". Alții spun că anumite tematici au fost tratate în manieră superficială sau nu chiar adecvată. Se referă la problemele legate de consumul excesiv de alcool sau la consumul de droguri; la riscul în care se află mulți tineri de a se conforma excesiv opiniei grupului, nedezvoltând o reală autonomie personală; la rolul sexualității și al afectivității în viața tinerilor și a influenței lor în momentul în care se fac alegeri semnificative pentru viața lor; la dificultățile pe care le întâlnește Biserica în interacțiunea cu noile generații; la insuficiența de aprofundare cu privire la raporturile cu celelalte religii. "Aprecierea față de chestionar - a subliniat secretarul general - este oricum puternic preponderentă".

Cardinalul a explicat și cele cinci inițiative care caracterizează faza pregătitoare a acestui sinod față de cele precedente. Prima s-a desfășurat în martie în colaborare cu Consiliul Pontifical pentru Laici, Familie și Viață și i-a avut reuniți pe responsabilii pastorației tineretului din toate Conferințele Episcopale din lume. A doua a fost crearea sitului internet (youth.synod2018.va) și prezența în câteva social network (nume de acces: synod2018). A treia este întocmai chestionarul online, la care se poate accede chiar din situl web și din social network. A patra este seminarul internațional despre condiția tineretului în lume, ținut la jumătatea lunii trecute. Ultima este reuniunea pre-sinodală, care - anunțată de papa la 4 octombrie - se va ține în luna martie la Roma. Vor participa tineri reprezentanți ai Conferințelor Episcopale, ai Bisericilor orientale, ai vieții consacrate și ai celor care se pregătesc la preoție, ai asociațiilor și mișcărilor ecleziale, ai altor Biserici și comunități creștine și ai altor religii, ai lumii școlii, ai universității și culturii, ai muncii, ai sportului, ai artelor, ai voluntariatului și ai realității care se învârte în jurul periferiilor existențiale extreme, precum și experți, educatori și formatori angajați în ajutorarea noilor generații pentru discernământul alegerilor lor de viață.

(După L'Osservatore Romano, 24 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat