Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio Maria, Planeta creștină: Misionari în Sololo, Kenya

Emisiunea "Planeta creștină" realizată de pr. Cristian Bîrnat și difuzată pe postul "Radio Maria" luni, 23 octombrie 2017, a avut ca subiect misiunea română din Sololo, Kenya. Au fost intervievați: pr. Cristian Pișta, parohul misiunii, pr. Aurelian Herciu, vicar parohial, și PS Peter Kihara, episcop al Diecezei de Marsabit, Kenya.

Parohia Sololo este situată la extremitatea nordică a Diecezei de Marsabit, la frontiera cu Etiopia. Parohul comunității este pr. Cristian Pișta, originar din Bacău. A fost hirotonit preot în anul 2007, la Iași. A activat ca vicar în Parohia "Bărăția", București. În prezent, este preot misionar "fidei donum" al Arhidiecezei de București.

Părintele a prezentat un cadru general al parohiei pe care o păstorește, amintind când s-a auzit pentru prima dată numele lui Isus în Sololo și cine au fost primii misionari. El a făcut parte din prima serie de seminariști de la Institutul din Iași care a făcut anul pastoral în Kenya. În cadrul emisiunii, a făcut o comparație între anul 2005, când era seminarist, și anul 2017, când este preot paroh al misiunii.

În finalul interviului, părintele a expus cum anume are loc o prima evanghelizare într-o comunitate care nu a auzit de Cristos.

În aceeași parohie, Sololo, părintele Cristian Pișta este secondat de un alt preot al Arhidiecezei de București, părintele Aurelian Herciu, originar tot din Bacău și chiar din aceeași parohie "Sfânta Cruce". A fost sfințit preot în 2013, la București, de către PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București. După o experiență ca vicar în Parohia "Toți sfinții" din Craiova, a mers în Kenya ca misionar. Părintele Aurelian a conturat relațiile care există între ei, ca preoți, și credincioșii din parohie. De asemenea, a precizat, în cadrul interviului, care este noutatea adusă localnicilor vestirea lui Cristos și cum ar fi arătat viața lor dacă nu ar fi avut acces la Evanghelie.

Încununarea emisiunii "Planeta creștină" a fost punctată prin cuvântul PS Peter Kihara, episcopul Diecezei de Marsabit, acolo unde activează mai mulți preoți din România. Dieceza de Marsabit are 53 de ani. A luat ființă prin desprinderea din Arhidieceza de Nyeri. Are o suprafață de 78.000 km2, fiind a doua dieceză ca mărime din Kenya, având 38.000 de catolici.

În repetate rânduri și-a exprimat recunoștința față de bunăvoința episcopilor celor două dieceze, Iași și București, pentru generozitatea manifestată prin trimiterea unor preoți în sprijinul activității de evanghelizare.

*

Kenya este o țară în est-centrul Africii. Capitala este Nairobi. Se mărginește cu Etiopia la nord, Somalia la est, Tanzania la sud, Uganda la vest și Sudanul de Sud la nord-vest, Oceanul Indian formând granița ei sud-estică.

Colonizată inițial de arabi, apoi de populația africană bantu, care însumează astăzi peste 70 procente din populația țării, Kenya devine în secolul al XV-lea, prin portul său Mombasa, un centru comercial important în coasta de nord est a Africii, datorită așezării sale geografice, ca nod de legătură între Africa și Asia de sud. În 1498 exploratorul portughez Vasco da Gama a vizitat țara și a descris-o drept un nod comercial important în regiune. După anul 1505, Kenya a devenit colonie portugheză. Datorită importanței sale comerciale, în Mombasa, portughezii au construit Fortul Isus, care a apărat orașul de invazii străine mai bine de două secole. În secolul al XVIII-lea, portughezii au părăsit regiunea, aceasta fiind ocupată de triburile arabe Omani. În secolul XIX, Germania și Marea Britanie își dispută hegemonia asupra țării, aceasta intrând în stăpânirea Marii Britanii. Kenya devine independentă la 12 decembrie 1963. Un an mai târziu, în 1964, Kenyatta devine primul președinte kenyan.

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Înregistrarea emisiunii:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Radio Maria, emisiunea "Planeta creștină", ediția "Misionari în Sololo, Kenya" (23 octombrie 2017)


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat